30/12/2011

Selamat Tinggal 2011, Selamat Berjumpa Di Tahun Baru, 2012!!!

Assalamualaikum korang. 

Selamat tinggal tahun 2011. 

Tahun yang banyak meninggalkan seribu satu kenangan. 

Tahun yang berlalu dengan macam-macam peristiwa dan kejadian. 

Tahun yang merungkai segalanya. 

Tahun yang penuh dengan suka duka, pahit manis liku-liku kehidupan seharian suma orang termasuk aku. 

Semoga dengan berlalunya tahun 2011, aku harap bakal mematangkan fikiran kita, termasuk aku dalam membuat sesuatu keputusan. 

Semoga dengan berlalunya tahun 2011 jugak, aku harap bisa mematangkan perangai aku. 

Semoga lagik dengan berlalunya tahun 2011 yang penuh dengan segala kejadian, peristiwa, dan kenangan bisa mendewasakan diri kita suma. 

Yah, selamat tinggal 2011!!!

Selamat datang tahun baru 2012!!!

Tahun baru, azam baru(kunun...), perangai baru(yo la tuuu)... Erk????









Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^










29/12/2011

Bapaknya Comey, Maknya Pun Comey Gak, Anak Depa Lagik Comeeeyyyy...!!!

Assalamualaikum korang suma...


Hah, nak tau tak sapa dia yang comey tak abis-abis nih??? Nak tengok tak??? Nak tau tak?? tanak...?? aaarrgghhhh, tak kesah, pedulik la korang!!! huahuahua....


Ni ha, budak Aniq ni.. nak tengok gambar dia tak.. ok gi turun bawah..
















turun la bawah lagik..




























kat bawah laaahh...




















jeng,jeng,jeng.......
















Aniiiiiiiiqqqqqqqq.......budak comey banget!!!!









apa tengok-temgok????






ini mama budak comey tu, Kak Shima Bulma








eheeemm!! hihiiiii....Aniq, cenyuuuuummmm....:-D






'Peace' dr aniq yg x mnjadik..hahaha..






menatang ape atas kapla aku nih weyh????






masih di dlm keadaan yg x puas ati...heheee..






tecik-tecik lagi badan dah ketaq-ketaq yu oooolllllllll....






minum MILO anda akn jadik kuat dan dapat badan ketaqketaq macam sy...heheee...






minum lah MILO yeee.....






sengih kemaeeennnn....






nyum!!!






belek mende tu aniq????






hamboiiiiiii....kening!!!!kerut semacam jek...






fuuuhhh....sedap ye aniq munum MILO tp blm byr lagi tu kan...huahuahua....






tengok ape tuh???? 


















Ekceli, budak ni anak kepada kawan seopis aku.. Nak tengok lagi banyak gambar-gambar budak aniq ni bole gi terjah blog kak shima ni skang. Gambar-gambar ni suma aku amik tym kitorang gi men badminton kat setapak aritu.


Len ari lagik aku aplod gambar len pulak ok.. Sebab gambar ni pun sebenarnye dah berkurun lama dalam tepon aku..hihiii...














Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^







28/12/2011

Adek Bongsuku dapat 8A dlm PMR!!!

Assalamualaikum korang suma...


Seperti yang kita suma dah sedia maklum, keputusan PMR dah lama kuar kan. Ramai pelajar yang dapat result gempak berabis. Besela, budak skang suma pandai-pandai. Celik IT yooo. Zaman aku dulu pun takdela result gempak cam dorang punya tu. Sebab kitorang dulu pun xdela pandai cam budak skang. Akula itu budak yang tak brapa nak pandai itu..huurmmmm..T_T.. huhuuuu..


Tapi kalu nak dibandingkan aku dengan 3 orang lagi adek yang ada, memang sure aku yang kalah. Dorang ber3 ni bole la dikatakan geliga jugak otak. Kalu tak, idak le adek bongsu aku tu bole dapat 8A dalam PMR nya taun ni. Yah, TAHNIAH le Hamirul Hasbi. Ko memang pandai le dek. Tak sia-sia masok skolah Sains. Heheheee...


Kakak yang sulong plan nak belikan dia NOTEBOOK. Aku pulak??? tak tau lagi ni korang.. Hagak-hagak la kan, apa patut aku bagi??? Petang semalam adek bongsu aku tu kol la. Kunun nak tagih adiah. Macam-macam dia mintak tau. Mula tu cakap nak PS2, sebab PS2 yang dulu yang abg kitorang belikan kat Singapore tu dah rosak. So dia nak yang baru. Pastu tukar pulak nak PSP kunun. Menatang hapa PSP tu aku pun kureng arif la. Borak punya borak punya borak, tetiba dia cakap nak IPAD plak. Hah kauuuuu, very da advance yuuuuu.. Aku yang dok kije kat keyel ni pun tak pakai lagik menatang IPAD tuuu.


Abis ilang suma duit smpanan aku kat ASB tu kalu korek untuk beli kat dia IPAD. Bila aku cakap nak beli kat dia HANDPHONE, dia tanak pulak. Dia jawab kunun dah busan pki tepon. Tepon yang dia dok pki skang ni pun dah ok2 jeeee.. Last skali, tau tak dia mintak mende???? Dia mintak aku beli kat dia MOTORSIKAL!!!


Mau terkeluar jantung dengan hati dalam badan ku yang masih bernyawa mendengarnya. Ko gila apa Amir mo suh kakakmu ni belikan ko motor??? Kang tak pasal-pasal ada jugak aku tak kawen-kawen sebab abis duit bayar duit motor bulan-bulan yang tak abis-abis. Aku kat sini jangankan IPAD, lesen MOTOR pun aku takde lagi tauuu.. huahuahuaaaaa...


Juz wait and see jela ye dek apa bakal aku bagi. Yang pasti, InsyaAllah, pasti ada habuan buatmu dia atas kejayaan dan kecemerlangan mu. Apa-apa pun, belaja leklok. Itu yang penting. 2taun lagi mo amik SPM pulak kan. Kalu result lagik gempak macam skang, InsyaAllah, lagik gempak jugak la habuannya.













Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^







27/12/2011

Aku Dah Sign SBPA..Korang plak apa cer???

Assalamualaikum korang...


Minggu lepas aku dok sokseksoksek pasal SBPA tu kan.. kat sini klu tak silap aku. SBPA, Skim Baru Perkhidmatan Awam. Yang aritu salah pulak nama penuh aku letak. Hihihiii.. Yela, ramai kan yang tak brapa nak berkenan dengan apa yang telah dilakukan oleh SBPA ni. Aku malas dah nak terangkan. Huhuuu..


Tadi aku dah naik pi kat admin, baca suma apa yang patut sebab nak sain SBPA tu la. Pasal kenaikan gaji tu yang utama nak kena tau. Pasal bila ko nak pencen pun kena tau jugak. Kot ye ko nak pencen sok lusa sampai umo 60 taun, ko jaga la kesihatan fizikal,mental serta zahir dan batin tu leklok mulai skang. Huahuahuaaa..


Overal, aku puas ati la jugak dengan apa yang aku dah tengok sendiri dengan mata kepalaku ini. Dah sain suma. Malas nak peningkan kapla hotak piker banyak-banyak. Suda sain, kira setel la tu kan. Hehehe..















Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^







23/12/2011

Kerja Oh Kerja...

Assalamualaikum korang..


Hai suma, selamat ari jumaat. Arini dah ari jumat, tak sangka kan cepat betol masa berlalu. Seingat aku baru je ari isnin aritu aku datang opis, tuptup arini dah ari jumat. Minggu depan dah nak taun baru. Awal bulan depan pulak aku balik kampung. Yeeeaaayyyy.... balik miri lagik!! Rindu ngan mak,bapak,adek2,kakakku,ngan anak2 buah tersayang, iqa ngan afiq. Tak sabar!!! ^_^


Pagi tadi ada perhimpunan bulanan opis. Diteruskan dengan taklimat mengenai SBPA. Yah, yang orang dok kecoh pasal benda tu skang kan. Skim Berkhidmat Perkhidmatan Awam, tu nama panjangnya untuk SBPA. Ekceli banyak hal lagi tentang SBPA tu yang aku tak bapa nak paham sangat. Entah.. Runsing tau.. @_@. Berpinar-pinar dah mata ni haa...


Pasal kenaikan gaji la, pasal persaraan la, pasal perkhidmatan la. Suma la ada, macam-macam benda. Banyak sangat dah. Ada pulak borang yang nak kena sign sebelom 30haribulan ni. Tapi borang tu tak dapat-dapat pun lagi. Bos dah sebok tanya kat aku pasal borang tu. Padahal aku sendiri pun taktau menahu pun.  Terpaksa nak kena naik pi kat admin tanya lagi.


Cakap pasal admin kat tingkat atas tu, kadang aku jadi cukup anti. Cukup trauma. Cukup fobia. Baru je lagi 2ari lepas aku naik kat atas sebab kerani senior panggil. Dok tanya kat aku ituini pasal cuti staf di bahagian aku. Last-last datang sorang lagi akak kerani senior terus pi serang hendap kat aku. Cakap pasal tanggung keja sorang staf kat bahagian aku ni. Dia marah kat aku. Aku nak lawan pun tak bani. Kang di copnya aku ni kuangajaq. Aku tau, aku la kerani paling muda kat sini. Staf paling muda pun aku jugak. Yela, masuk keja ni umo baru 18taun gile fresh kan.


Itu dulu, skang umo aku bukan lagi 18taun waktu aku mula-mula masuk dulu. Tapi masih lagi aku yang paling muda. Hihihiiiii... Cakap pasal akak senior yang pi serang hendap aku tu kan. Aku ni sensitif orangnya. Skali ko dah sound bunyi camtu skali mo menetes airmata ooiiii.. Dia dah dok marah-marah aku tak bole tahan trus blah dari situ. Sedih kauuuuu.. Kena marah sampai camtu skali. Cakap leklok tak bole ke kak ooiii???


Esok lusa, kalu aku naik pangkat jadik kerani senior cam korang, semoga la aku tidak jadik macam korang tau. InsyaAllah.. Arap-arap aku sentiasa disenangi oleh suma orang tak kira sapa pun jua. kan,kan,kan... heheheeeeee...














Ok, tima kaseh sudi baca!!! Sayang korang!! ^_^







22/12/2011

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Abangku!!!

Assalamualaikum korang...


Hai sumanya, sehat tak?? lama tak apdet blog.. Asek bukak blog orang len jek, baca entry orang jek.. hihiii.. Naseb bek best!! Tak busan.. huhuuu..


Oh iye, straight to da point jela eyk.. Aku bukan apa, juz nak wish HAPPY BELATED BEFDAY for my only one BROTHER. Yah, satu2nya abang yang aku ada. Hehehe... Yela, aku ada 2 kakak, sorang adek pompuan, 2 adek laki, sorang abang. Yihaaaa.. So, agak-agak korang bapa suma adekbradek aku?? hehe...


Ekceli 20/12 aritu lagi befday abangku ni. Tapi tak sempat nak wish. Well, Ridwan B. Hasbi, selamat hari lahir yah. Semoga menjadik anak yang berguna kepada mak ngan bapak, jadik abang yang terbaik kepada kitorang adek-adekmu, jadik adek yang terbaek jugak kepada kakak-kakakmu. Yeah, Happy Birthday Bro!!















Ok,  tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^








17/12/2011

Petang Hari Dok Pekena Mi Udang Mak Jah..Terbaeeeeeekkkkk...

Assalamualaikum korang...


Hai suma.. selamat malam. Dah tido belom?? kalu belom, teruskan bacaan anda.. Heheee.. Dari petang tadi lagi aku mo apdet blog ni tapi aku taktau mo cita pasal apa. Tapi petang tadi lepas je balik dari makan mi udang Mak Jah tu terus terasa bersemangat nak apdet. Bersemangat nak apdet blog sebab baru ada cita. Cita apa??? hah, opkoz la nak cita alkisah makan mi udang petang tadi.. Yuhuuuu...


Ok, dengan ini aku menceritakan ye. Kisahnye gini.. Petang tadi abg zul datang umah gi amik duit sewa umah, sekaligus tengok kipas yang dah lama buat hal tula. Tapi alhamdulillah, kitorang dah beli kipas siling baru. Potong dari duit sewa.. So harapnye kipas siling yang baru ni jangan la pulak mo buat hal sama seperti kipas siling yang dah lama tu ye.. hehe..


Berbalik pasal abg zul tadi. Tuan umah yang sangat sporting. Aku rasa susah kut nak jumpa tuan umah yang macam tu. Hehehe.. Abg zul, dia dah kawen. Istri sorang, setakat nila. Alhamdulillah. Huahuahua... Anak pulak dah sepasang, lakipompuan. Umah dorang tak jauh dari umah kitorang sewa ni. Tiap bulan je kalu kitorang bagi duit sewa umah, ade je yang abg zul bagi. Kalu tak tapaukan makanan, dia bawakan la apa saja. Heheheeee... best kut. Oh ye, aritu aku penah cita pasal aku pi kenduri kawen kat umah abg zul kan. Alaaah, yang abg ipar dia kawen tuuu.. Gambar aku tak aplod sebab abg zul tak bagi lagi gambar yang aku mintak tu.Kang dah dapat gambar tu suma aku aplod la ye..


Alkisahnya petang tadi pulak.Opppsss, sebelom tu. Pagi tadi nak masuk ke tengahari, kitorang makan nasi lemak tau. Kak Aini bangun pepagi masak nasi lemak. Sedap weeii.. Kak Su ngan husband pun ada mai gak skali. Anak dorang, c Faiqh, masyaAllah.. Very danakal boy. Hahahahaaahhaha.. Ok, petang pulak abg zul yang datang umah. Lepas abg zul bukak kipas lama tu, dia ajak kitorang kuar. Dia nak belanja makan lettuuuuuwwww... hikhikhik... aku sukaaaaa.... Dah masuk keta, abg zul tanya, nak pi mana?? Aku terus jawab, gi Mekdi. Yela, kan teringin sangat nak makan beger prosperity tuuu..^_^ Korang dah makan ke yang tu?? huhuuu.. Dah sokseksoksek tanya nak pi mekdi mana, last-last abg zul cakap nak bawak pi makan mi udang. Huh??? mi udang?? sound guuuuudddd.... hehe.. Ok la, pi makan mi udang pun mi udang laa.. Abg zul ni pun 1 la, hampas kelapa betol kan.. Tadi kemaen dok tanya nak pi mana last-last dia jugak yang bagi cadangan. Huuuuhh...-.- Kalu dari tadi tu tak payah tanya nak pi mana kan senang. Huhuhuuu..


Jalan punya jalan, rupanya restoran tu kat area wangsa maju. Sampai je, terus oder yang spesyel. Opkoz le Mi Udang Special kaaannn.. Hihihiiii.. Aku ngan Kak Aini makan kemaen selera lagi korang. Udang dia, toksah cakap laa.. Besar pun besar punyaaaaa, fresh pun opkoz fresh laa, kuah mi udang memang terbaek dari ladang wa cakak luuu. Tapi tula, yang aku tak puas ati mi udang tu dia macam kurang sayur. Kak Aini cakap mi udang tu memang sayur kurang sebab dia lebih fokus kepada udang. Yela dah nama pun mi udang, opkoz udang kena lebih. Hehehehee.. Abg zul pulak oder nasi goreng udang special. Rasanya bole tahan jugak laa. Air pulak, kak aini oder sirap laici. Aku ngan abg zul oder tembikai laici. Aku teringat kat seseorang tiap kali minum tembikai laici tu. Sebab tu suka oder air tu sebab orang tu yang kenalkan aku air tembikai laici. Sedap!! Heheeehehe... Jadik rindu pulak sama dia.. huhu.. Oooppsss, larik dari tajuk daaahhh... hahahaaahaha.. ok,ok..


Kenyang giler lepas makan mi udang semangkuk tu. Restoran Mi Udang Mak Jah tu memang terletak di kawasan Wangsa Maju. Dekat-dekat ngan area Wangsa Walk tu jugakla. Balik tu pulak, lalu kat depan Restoran Cheng Ho. Alaaaaahh,, kedai makan yang Amy Search punya tu bah.. Huhu.. Tapi yang tak bestnya kan, aku terlupa nak amik gambar sebelom makan tadi. Kalu tak, kompem air liur korang mesti tengah meleleh dah skang ni sambil baca enrty aku kalu tengok mi udang tu tadi. Muahahahahah.. So korang suma, lepasni jangan lupa ye pegi jugak la pekena mi udang mak jah tu kat Wangsa maju. Terbaeeekkkk..!!!!














Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^







16/12/2011

Dinner samadengan makanmakan!!!

Assalamualaikum korang...


Selamat tengahari Jumaat. Dah lunch belom?? makan apa tadi? Yang lelaki tu, dah pi semayang jumat ke belom tadi? Jan cuba-cuba nak ponteng pulaks yeee... Kalu orang pompuan macam aku ni takpe, ada hari-hari tertentu dapat cuti sebab ABC. Tau tak ABC tu mende?? ABC tu maksudnye 'Allah Bagi Cuti'. Hihiiiii.. Aku tau perkataan tu pun dari adek pompuanku yang sekolah kat SMK Agama Miri nun.. So lepasni kalu ada sesapa tanya jawab je ABC, tu pun kalu korang memang betul-betul cuti ye.. hehe..


Aku nak cita pasal malam tadi. Aku gi temankan Zairul gi dinner kat Taman Perdana. Ape tah nama tempat tu aku lupa tapi yang pasti memang kat kawasan Taman Tasik Perdana tula. Eyh, yeke??? ntaaaaahhh... huhuuu.. Petang semalam balik keja je terus pi kat situ. Dengan baju kejanya, serabai semacam je, gembel jela aku masuk kat tempat tu. Dah Zairul cakap ikut je, sebab ada makan-makan, ade lucky draw tapi kami memang tak berapa nak lucky le malam tadi sebab sejibik lucky pun tarak dapat. Sadisnyeee...-_-


Sayang seribu kali sayang, aku langsung takde amik gambar pun. Bukan ape, segan kauuuuu.. Dengan suma orang aku tak kenal sapa pun, men ikut je kasi temankan si Zairul tu. Ada amik pun tapi kat tepon orang len laa.. Dinner tu abis dalam pukul 10lebih gitu. Balik umah pun lewat. Sampai umah pukul 11malam hokeyh. Sampai je aku terus mandi pastu terus tido. Penat campur mengantuk samadengan tidur... Heheeeehehe... ^_^


Sampaikan pagi tadi bunyi jam pukul 6.15pagi pun aku tak sedar. Tuptup je dengar Kak Aini dah ketuk pintu bilikku. Huhuuu.. Takdela lewat sangat pun..hehe.. Oh ya, dinner pasal apa yang aku temankan Zairul malam tadi??? Itu, nex time aku kasi storymory lagi ye. Heheeee... Ok bai!!!

















15/12/2011

Opis Terbako..Tapi Bukan kami yang membakonyeee...

Assalamualaikum korang...


Hai sumanya.. Selamat pagi.. Dah sarapan belom??? Aku dah, tadi makan nasi goreng berlaukkan 2bijik bergedil.. Alhamdulillah, kenyang sampai ke tengahari. InsyaAllah.. Heheee.. Hah..tengok tajuk tu, macam saspen semacam je kan.. Ok la tu saspen semacam je, jangan 2, 3 macam sudaaaa... Hahahahahaa..


Ok, straight to da point. Iye memang betol, petang semalam dalam pukul 3lebih gitu ada berlaku kebakaran kecil dalam opis kitorang. Litar pintas yang terbakar. Ada kuar api jugak la.. Bau hangit pun semacam aje. Memula tu aku nak masuk surau, nak semayang zuhur pastu Kak Zura tegur dia kata macam ada bau hangit. Time aku tengah solat tu memang bau hangit semakin kuat. Kuar je dari surau tengok dorang suma dah kumpul kat bahagian depan. Memang panik sebab dah nampak ada api. Saspen kauuuu.. Last-last2, ramaila org datang. Org2 PNB dah mai pi bahagian kitorang. Dorang amik keputusan mo siasat apa sebenarnya punca sehingga bole menyebabkan berlakunya kebakaran pada litar pintas tu. Yang bestnye, kitorang dapat kebenaran bole balik awal.. Heheeheee.. Xpasal-pasal, gara-gara kebakaran kecil je dapat balik umah awal daripada biasa.


Tapi yang tak bestnye, time otw balik petang semalam ujan lebat pulok dah kat area Jalan Kuching tu. Ujan gileer lebat. Terdetik kat atiku, lepas dari kebakaran kecil kat opis tu, tapi terperangkap pulak dalam kehujanan lebat yang sangat lebat. Huhuhuuu...-.-


Ujan dah reda sikit, kami teruskan perjalanan balik umah. Sampai umah dalam pukul 4.45petang gitu. Abis basah lencun gara-gara kehujanan. Naseb baek aku tak demam tau. Cuma malam tadi asa mengantuk sangat-sangat sampaikan tak pasal-pasal sebelom pukul 10malam lagi aku dah terlena. Hihiiiii.......*_*














Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang Korang!! ^_^






14/12/2011

Pilih Kasih Audition.

Assalamualaikum korang...


Hai sumanya, sehat tak?? arap sehat lah ye.. Luka di tangan ngan kakiku ni dah nak sembuh. Sekadar luka kecil je akibat cubaan membunuh diri. Hahahahaahh.. Bukan la, kan aku dah cita kat SINI. Heheee... Jangan pulak korang ingat yang aku betol-betol nak bunuh diri ye. Teda2 la bah... Teda makna jugak mo bunuh diri ni, mo masuk Neraka bah silahkan. Huhuhu...


Ok, korang suma mesti dah tau kan pasal Pilih Kasih yang aritu tengah bizi wat audisyen kat serata pelusuk malaysia. Heheee.. Rancangan ni pun aku rasa start taun depan kut baru dorang akan mula siarkan live di TV2. Alaaahhhh,, yang pasal abg Rosyam Nor cari bakat pelakon tu bah.. hehe.. Cakap pasal audisyen PK ni, ekceli aku dah pegi jugak dah Ahad lepas. Ahad lepas, bertempat di KL Sentral, lokasi terakhir, hari terakhir dorang wat ujibakat PK ni. Klu ikutkan hati dan minat yang mendalam terhadap bidang lakonan ni, ari sabtu tu lagi aku dah mo pegi, tapi bila difikirkan yang aku tade geng nak menemankan, tak jadik la mo pegi. Kebetulan pulak cita hindi ari sabtu tu kan cita best, Dil Kya Kare kauuuuuu... Cita ni sangat-sangat best. Tak jemu la nengoknye.


Berbalik pasal PK tadi. Ahad tu, ekceli aku nak jumpa sambadi, tapi tak jadik. So aku terpikir, takan aku nak balik umah pulak.. Letih kut,dah jalan kemaen jauh,kebetulan dah alang-alang berada d keyel sentral tu kan, aku naek atas. Tengok tade pun audisyen. Aku tnya crew PK kat situ, dia cakap dorang tengah rest. 2.30pm jap lg baru start balik. Aku pun, ooowwhh....tengah rehat rupanya. Pastu ada pulak sorang abg TM ni tegur aku, dia cakap, nak ujibakat ke dik??? aku pun yang lagi tengah berbelah bagi, trus je jawab, iye!! Blur-blur je tym isik borang tu. Tangan parkinson yang amat terok. Hahahaaahhaa...


Dah lepas isi borang tu, dah amik gambar bagai, dah dapat skrip untuk monolog dalaman tu, aku masuk pi duduk kat tempat peserta. Berdebar gilak saat menantikan 2.30pm tu. Oh ya, juri aritu ada 2 orang. Kak Erra Fazira (very da gojes,lawa,santek,cun giler) ngan sorang lagi laki ni tapi aku lupa tah pa nama dia yang pasti bukan Abg Rosyam Nor,. Untuk part monolog dalaman tu, aku dapat skrip No.1. Untuk drama pulak aku digandingkan ngan sorang peserta laki dari kelantan (nama apa pun aku lupa..tak sempat mo tanya bah..huhu..), ngan sorang pompuan cun nama Erika. Kitorang bertiga diarahkan untuk melakonkan drama berkisahkan tentang Kamariah yang sebenarnya saling mencintai dengan Fendi. Tapi dalam masa yang sama, Suraya (anak Kamariah) pun turut menyintai Fendi. Pergolakan berlaku apabila Suraya mendapat tahu yang mama dia ni bercinta dengan lelaki pujaannya yang jauh berbeza umur dari mamanya.


FYI all readers, aku memegang watak Kamariah, Erika pulak bawak watak Suraya dan budak laki yang aku taktau pa nama dia tula bawak watak Fendi. Firstly dorang akan uji kita dari segi lakonan drama sebab pihak juri nak tengok sejauh mana kombinasi kita dengan pasangan kita yang baru je kita kenal, pastu monolog dalaman kita secara individu dan last sekali dorang nak tengok kita ni ada talent tak dalam bidang tarian. So far sumanya baik-baik sayang aje. Antara kami bertiga, yang berjaya cuma budak laki dari kelantan tu aje yang bawak watak Fendi tu tadi.


Dapat atau tidak, itu belakang cita.Komen yang aku dapat, sumanya positif. Juri tu komen, dia cakap sora aku ok, ada kelantangan tapi sayangnya aku cakap laju sangat. Hahahaahahaa....Ini lagi satu kalu korang nak tau, iye, aku memang cakap laju giler sampai kadang orang len pun tak bapa nak paham. Heheee.. Pada aku, ianya sememangnya satu pengalaman yang sangat menyeronokkan,enjoy,sangat best. Tak dapat, takpe. Taun depan bole cuba lagi kan. Heheheeee... Yeah, InsyaAllah mybe aku try lagi kut taun depan,. Hehehe.. Kalu diizinkan,panjang umo insyaAllah bah..


Sangat best sebab dapat jumpa ngan Rosyam Nor, Erra Fazira dan suma bekas peserta PK. Tapi sangat kecewa sebab tak sempat nak amik gambar ngan dorang. Well, suma ni pun tanpa dirancang sangat pun. Huhu.. Oh ya, korang jangan lupa nti 08/01/2012 ari ahad, jam 9malam tengok kat TV2 ye. Sebab tym tula nanti rakaman ujibakat kitorang tu akan ditayangkan semula. Tak sabar nak tunggu ni. Heheheee...














Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^





13/12/2011

Luka-luka yang kurasakan...huhu...

Assalamualaikum korang...


Hai sumanya.. sehat tak?? Aku, ok2 aja. Tau tak, Jumat lepas adalah hari yang agak malang tapi tidak berbau bagi aku. Eksiden kat opis. Huhuhu...eksiden yang camna tu?? takde la teruk sangat pun, cuma terkena kaca meja je. Tangan ngan kaki terhiris ngan serpihan kaca. Sakit tu memang sakit, darah pun kluar bole tahan. Tapi takdela sampai berlumuran pun darah tu kat tangan ku. Dahla tengah sakit gigi ni, terasa ngilu semacam je tauu..


Ok, alkisah pasal kena kaca tu td.. Aku sendiri pun tak pasti camna bole jadik. Tapi mungkin memang dah ditakdirkan kut kaca tu memang dah sampai ajal, dan aku pulak yang menjadi mangsa keadaan . Heheeee... Kecederaan takdela terok mana pun. Sekadar tercalar cikit ja.. huhu..


Tapi skang luka kat tangan ni rasa gatal-gatal. Orang cakap kunun luka ni dah baik kunun.. Yeke?? gatal ni wei, rasa nak garu je kuat-kuat. Garu kang len plak jadiknya.. Huhu.. sabo jelaaaaa...














Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^






08/12/2011

OMBAK RINDU.

Assalamualaikum korang...


Hai sumanya, sehat tak?? jangan sakit-sakit ye, kene sehat-sehat bia cergas cket. Aku je ni yang macam nak kene saket gigi. Iyela sebab skang aku rasa gigi geraham kat bawah belah kanan sangat ngilu. Sakit weeeiiiii... Kalu minum air terasa sangat ngilu dia. Kalu aku amik air semayang pun, nk berkumur-kumur tu memang terasa giler kesakitan + kengiluan kat gigi aku ni. Terpaksa aku berkumur kat belah kiri.. Haahahaahhh... Orang cakap, sakit gigi ni sakit yang paling sakit. Aduuuhhhh.. sakit yang sakit camna tu, aku pun taktau la. Siyesli, aku sendiri memang tak penah kene serang lagi ngan sakit gigi ni. Salu terasa cuma ngilu-ngilu cam skang ni jela. Parah weyh kalu kene sakit gigi ni. Kang tak pasal-pasal ada jugak aku amik mc ni karang. hehe..


Ok la, berbalik pada tajuk entry aku kali ni, pasal Ombak Rindu. Aku sure korang suma pun dah tau pasal Ombak Rindu ni kan. Filem ni tengah hangat diperkatakan skang ni. Novel die pun orang dah dok bizi mencari nak baca balek. Aku baca blog para-para blogger len kan, kebanyakan dorang suma dah dok bizi jugak meng'review' kan filem OR ni. Korang dah tengok belum?? Aku??? aku dah tengok dah minggu lepas. Tengok kat Brem Mall Kepong je kauuuu.. ngan Kak Aini ngan Kak Izza skali. (Kira dah basi punya cita ni hah...)huhu... Bagi aku la kan, cita ni takda la best sangat pun. Tapi bole la kut.. suam-suam jari gituuuu... Tapi bagi aku lagik, filem OR ni jugak aku asa filem melayu yang ditayangkan paling lama. Kalu tak silap aku betul-betul 2jam jugak la masa tayangan aritu.


Firstly, korang dah baca belom novel OR ni??? Kalu belom, pi baca dulu skang sebelom korang tengok filem dia. Sebab takut kang korang ada yang tak paham pulak naya wei. Tak pasal-pasal rasa nyesal tgk filem ni sebab tak bape nak paham sangat. Aku dah baca novel ni. Seingat aku, novel OR ni adalah novel yang kedua aku baca sejak aku mula-mula terjerumus masuk ke alam minat baca novel ni. Kalu tak silap aku tym tu aku tgkatan 1 @ 2. Novel yang mula2 skali aku baca tajok dia Cinta Pertama. Tym tu aku darjah6. Dahsat kan aku, sejak skola rendah lg dah reti baca2 novel ni suma. Hehehe... Gitu la, nama pun suka membaca tak kira pape pun akan dibaca jugak espesyelli novel-novel nila.. Love story orang bilang..heheee..



Sambung balik cita pasal filem OR ni tadi kan. Aaron Aziz sebagai watak Harriz. Bole tahan. Sesuai la kut. Lisa Surihani pegang watak Mila. Not bad. Maya Karin pulak sebagai Izzah, kira watak utama ni dia la. Tapi, bagi aku macam tak berapa nak sesuai pulak bila MK yg bawak watak tu. Itu bagi aku la, taktau bagi korang camna. Tapi kebanyakan cita dari mana-mana orang yg aku dengar seolah-olah watak MK sebagai Izzah tu sangatla menjadik dan berkesan. Ok fine, pandangan & pendapat setiap orang kan berbeza,baik dari segi keburukan maupun kebaikan ye. Korang jangan pulak lepasni nak pedajal kat aku gara-gara bagi komentar macam ni.. Kut-kut kat luar tu ada peminat MK abis aku. Heheheeee... Filem ni, sedih tu memang sedih. Sebab aku sempat jugak la nangis tau.. Jiwa sensitip gituuu..


Tapi yang tak best pasal filem ni, setiap babak dia aku rasa macam singkat sangat. Sebabnya kan, ada satu babak tu(aku lupa daaaa...) belum sempat aku tangkap feeling dia dah pi babak len pulak. Tak ke haru ko rasa??? Pastu kan, dalam pada aku tengah layan filem tu kan, sempat jugak la terdetik dalam atiku macam rasa nyesal pulak beli tiket wayang. Tym tu aku asa macam bek la aku pi layan muvi len. huhuuuu...


Kat opis pulak, bila kakak-kakak dok tanya pasal cita ni, aku pun citala pape yang patut. Yang tak patut pun aku cita jugakla.. Aku cakap kat dorang, aku tak sajes sangat dorang pi beli tiket wayang ni. Bek la tunggu je movie ni dorang share kat network opis. Tengok kat opis layan la. Tak pun tunggu jela kuar kat astro byond ye. Heheheee... sampai camtu skali ye..


Pape pun, kalu korang dah tengok, korang nilai la sendiri. Korang feel la sendiri. Ekceli aku malas nak cita banyak-banyak pasal cita ni. Kang aku cita suma psala cita ni korang pulak dah tak bape nak saspender ye kan... hahahahaaahh...














Ok, tima kaseh sudi baca!!! Sayang korang!! ^_^



Jangan lupa KLIK ye!!!


07/12/2011

Corat-coret Disember.

Assalamulaikum korang...


Hai sumanya readers..(mcm ramai je readers..hahahaaahhh)... Ok, sehat tak sume?? Aku, alhamdulillah..sihat walafiat setakat ni. Cuma terganggu ckit dengan batuk secara tiba2 akibat TERmakan buah rambutan.. Huahuahua... Yela, aku dah cube elakkan diri supaya tidak terjerumus dengan kakak-kakak di opis daripada makan rambutan tapi tak berdaya jugak aku tau.. Aku jamah jugakla barang sejibik dua tiga bijik... Tapi akibat tidak mendengar kata hati dan akal fikiran, ginila jadiknya. Batuk sampai tak hengat.. Sakit tekak aku dibuatnya gara2 batuk ni tau... Nyesal aku makan..huh!!!


Tapi tidak mengapa la, batuk je pun... Jauh lagi dari perot... heheee... Oh ye, sekarang ni dah masuk bulan Disember kan.. Bulan November dan bulan2 yang lepas dah berlalu pun sumanya. Berlalu dengan sejuta kejadian, seribu kenangan, yang penuh dengan perasan sukaduka. Bulan Disember ni pun sememangnya bakal menambahkan lagi tiap semuanya. Bila tiba masuk je ke bulan Disember ni kan, bermaksud penghujung tahun bakal tiba. Tahun baru 2012 pulak bakal menjelma tidak lama lagi. Jika diizinkanNya, dipanjangkan usia, insyaAllah kita bakal lalui lagi tahun 2012 tu dengan lagi penuh kejadian dan kenangan.


Oppppsss,,, tetiba aku dok mencarut pasal taun baru pulak daaaahhhhhh... Hahahahahaaahh... Alaaahhh, blog aku kaaaannn... Bukan mencarut kat blog korang pun..hihiiii.. Takpela, bukan salu pun kan..heeee...


Terus terang la kan, bagi aku sendiri pun banyak alami macam-macam kenangan yang pahit dan manis ni suma. Mo dicitakan satu persatu sekalipun, mau tak khatam korang baca. Bagi aku, biala sumanya tu berlalu dan terus berlalu. Malas mo pikir. Malas mo ingat. Malas mo kenang. Malas mo imbas. Huhuuu... Well, apa azam korang untuk taun baru yang bakal tiba ni??? Aku???? adalaaaaa... jeng..jeng..jeng... hahahahaahh...


Akceli kan, aku mo cita pasal cita len sebenarnya ni. Tapi tetiba TERmengarut pasal cita len pulak nih. Adooooiiiii... Takpela, len kali aku citala pulak cita yang ekceli aku mo citakan tu yah...hehe...














Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^







28/11/2011

3Ari Kesaorangan Di Umah Sangat Membusankan...T_T...

Assalamualaikum korang...


Hai, apa kabar?? Tengah wat pe tu?? bzy eyh... Aku busan.. sangat-sangat busan. Yela, mana tak busan kan, 3ari cuti ni aku dok umah jak. Teda pi mana-mana pun. Bukan aku takmo jalan, tapi teda kawan mo diajak bejalan. Hosmetku, kak aini dah balik kampung ari jumat lepas. Tinggal la aku kesaorangan di umah. Kemaren mo jalan tapi disebabkan senggugut menyerang terpaksa cancel. Semalam pun mo kuar tapi ujan lebat takmo benti pun tak jadik jugak mo jalan.


 3ari di umah ni aku abiskan dengan mengemas-ngemas umah jela.. Kemas bilik tido,sapu-sapu sampah,buang sampah.. huhu.. Pagi semalam aku buat mi goreng. Pagi tadi pun aku buat mi goreng jugak.. Huahuahua... mana badan tak naek 10kg kalu camni... Adooohhhhaaaaiiiiii.....-.-
Aku buat cincai je.. Salu kak aini ada dia rajen masak-masak ni suma. Aku kureng sikit.... heheee... Arini cuti esok baru keja lagik.. Betol-betol taktau mo wat apa ni.. huhu...


Aku online pesbuk tadi pun internet slow gilak. Aku hangen. Sangat tak suka. Mo aplod gambar pun payah sangat. Mo tengok tv pn bukan ada sangat rancangan yang best-best. Last-last tadi layan movie kat laptop jugakla.. Tengok cita 'Nasi Lemak 2.0'. Korang dah tengok cita tu?? Aku pelik sikit, nape tajuk cita tu 'Nasi Lemak 2.0'??? Nape mesti ada 2.0?? nape bukan 3.0 ke, 4.0 ke...huhu... Incek pengarah filem, silekan jawab ye kemusykilan saya tu..hihi...^_^


Cite tu dah lama kuar sebenarnya kan.. Aku je yang lambat ketinggalan di belakang.. huhuu.. Bagi aku, cita tu ada makna tersurat dan tersirat dia yang tersendiri la. Aku paham jugak la sikit-sikit cita tu. Lawak kelakar pun iya jugak. Gelak sorang-sorang jela aku tadi tapi takde la gelak sampai tak hengat doneya kauuuuuu.... hehe.. Malas mo cita lebih-lebih pasal cita tu. Kalu tak tengok lagi pi la tengok walaupun dah lambat ketinggalan macam aku ni.. hehe...


Alaaaaaa....., lambat-lambat pun, janji dah tengok jugak kan...huhu... daripada langsung tak tengok, lagik parah..huu..














Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^







26/11/2011

Arini Sabtuday...

Assalamualaikum korang...


Hai suma.. Apa kabar?? sehat tak?? jangan sakit-sakit la ye.. taula skang ni musim ujan kan,banjir sanasini plak tuh..seram jek... Oh ye, dah makan ke?? aku takda selera nak makan sangat ni. Tengah kesakitan perut gara-gara period. Paham-paham jela ye... huhu... sakit wei, sakit sesangat...-.-


Tym sakit-sakit gini, mo wat apa pun suma tak bole. Tak larat aku... Sarapan pagi pun dah masuk ke tengahari. Mo layan pesbuk pun macam busan. Brodben ni mengong tahap yang menyakitkn ati. Tengah layan cita hindustan kat tv2 ni tapi agak busan sebab cita ni dah penah tengok.  Mo layan cita hindustan kat tv3 tu tapi aku plak tak suka sangat nak tengok cita kalu tak tengok dari mula. Busan je...


Patutnya pagi tadi aku kena kuar g bank sebab mo bankin duit kat kakakku. Tapi disebabkan senggugut ni menyerang tak jadik la plak mo kuar. Kakakku tu pulak ingatkn aku sakit gara2 salah makan. Teda2la kakak ooiii....  Terpaksa la tahan sakit ni sorang-sorang. Kang sapu ngan losyen mustajab halia tu ok la siket.. Ok la eyk, tak larat dah aku ni.. sakit hoiiiiii....














Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^







25/11/2011

Broadband bengong buat hal!!!!Aku geraaaaaammmmm!!!!

Assalamualaikum korang...


Hai suma, sihat ke??? Aku arini dah ok2 sikit dari selsema yang menyerang aritu. Oh iya, suda bekpes?? Makan ape?? Aku tadi dah makan nasi goreng, lauk telur dadar. Tu bukan lagik sarapan pagi taty ooiii, tu namanya dah makan malam tu.. Huahuahuahua!!!! Pepagi lagik dah makan berat kemaen kan, tak eran la badan jadik tembam bertubi-tubi..


Ok, stop!! Cukupla pasal makan tadi ye. Ni aku nak cite pasal bodben ku yang agak kebengongan tu. Tapi sebelom tu aku nak tanya korang guna bodben ape?? Celcom?? Maxis?? Digi?? Ke ade bodben-bodben len yang korang guna selain yang aku sebut tu?? Aku gune bodben maxis. Tapi aku fedap gilak-gilak tau!! Semalam dah gaji kan, aku pi la bayar bil bodben tu yang dah lama tertangguh bayaran berbulan-bulan. Tapi orang tu cakap aku dah terminate, tapi aku tak penah nak terminate pun. Pastu dia cakap kalu nak bukak balik kena bayar dulu pastu amik pakej len pulak la. Aku pun pelik. Tapi takpe ah, aku buat jela macam yang dia suh. So aku bayar abis bil yang tertangguh tu, RM170. Dahtu dia kasi aku plan baru yang 3.5GB tula. Bayar bulan-bulan kang RM70.


Nak dijadikan citela kan, malam tadi tu setelah sekian lama aku tak penah online gara-gara tak bayar bil, aku pun online la guna bodben plan baru yang 3.5gb tu. Tapi yang buat aku hangen tahap cipan sebab bodben tu lembab sesangat sampai aku jadik fedap tau!!! Geram sangat!! Patutnya kalu dah amik plan yang baru camtu, haruslah ada peningkatan kan. Tapi suma pun hampeh. Geram!!


Rasa macam nak tukar je bodben yang len. Sebelum ni aku guna bodben tu ok2 aja. Walopun cuma 1.5gb tapi sangat kena di atiku. Tak penah ada yang tak berkenan pun tauuuu... Tapi takpe, nanti aku nak try lagik. Kalu tak ok kang tau la nak buat apa!!


















Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^






22/11/2011

Kemenangan Akhirnya Milik Malaysia. Goooooooaaaaaaalllllllll!!!!!!!!!! 5-4

Assalamualaikum korang...


Apa kabar?? Camne semalam, ada tengok bola tak?? konfem korang tengok jugak kan.. mana bole miss woooo... Final suda tuuuu.. Debaran memang dirasakan start dari perlawanan separuh akhir aritu lagik tauu.. Tapi nampaknya malam tadi suda jelas terbukti menyatakan kemenangan sememangnya milik mutlak Malaysia ketika perlawanan akhir bola di antara Malaysia lwn Indonesia. Tahniah kat sumanya.


Start malam tadi memang dah tak keruan wat keja sebab mo tengok bola punya pasal. Heheheee... Bila start je permainan, debaran di jantung pun start jugak tauu.. Lagi mencemaskan tym Indon suda kasi gol ketika minit ke lima (5) separuh minit masa pertama. Aku tym tu memang dah start rasa cuak, takut kalu team Malaysia rasa tergugat. Main punya main, lawan punya lawan, finally Malaysia pun dapat gol jugak. Dah 1-1 kaaaannn....


Tym tu memang dah bersemangat kembali. Jeritan ku jan cakapla... bergema satu rumah.. hahahahahhaaa.. Akhirnya, masa terakhir tamat dengan kemenangan seri 1-1 di antara kedua-dua pasukan. Dibagi pulak masa tambahan sebanyak beberapa minit, masih lagi seri. Kata putus diambil, penalti jugak jadik pilihan. Bila tau je permainan tu akan di akhiri dengan lima (5) tendangan penalti dari setiap pasukan, aku lagik rasa cuak yang melampau-lampau. Aku takut woooooo... seram wooooooo.... ngeri woooooo... Suma ada.. Sampai asa mo nangis pun jugak tauuu...

Akhirnya, suda jelas lagi bersuluh menggunakan lampu pendaflour di rumah sewaku, kemenangan Malaysia punya. TAHNIAH, TAHNIAH, TAHNIAH, TAHNIAH, TAHNIAH, TAHNIAH, TAHNIAH, TAHNIAH, TAHNIAH, TAHNIAH!!!!!!!! GOOOOOOOAAAAAAAAALLLLLLLLL!!!!!!!!!!!!! Alhamdulillah... ^_^... Well, tak sia-sia aku jerit kuat-kuat, tak sia-sia rasa jantung macam mo terkeluar, tak sia-sia flight balik dorang malam tadi kena delay, tak sia-sia jurulatih Malaysia kekalkan kebanyakan pemainnya tu (ada jugak tukar 2,3 orang....heheee...). Sumanya tidak sia-sia begitu saja sebab Malaysia suda menang.









Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^

Luahan Perasaan!!!

Assalamualaikum korang...


Hai suma.. apa kabar?? sehat ke tak?? Aku tak bapa sehat,selsema siket ni. Minggu lepas aku kusus la korang,aku dah cita kan.. Sebab tu belog ni X dipedulikan untuk beberapa ari yg lepas.. Macam2 cita tym kusus minggu lepas tu. Aku malas la mo cita. Penceramah pun macam kerek semacam..huhuuu.. Minggu lepas jugak macam2 yang brlaku. Aku mo cita pun taktau camna mo mula. Stres tauk!! Tension jugak!! Aku geram!! Sakit ati,kecewa,sedih,terkilan. Suma pun ada. Suma gara2 laki yg brnama Soding (bks abg iparku) itu. Aku tensyen bila mengenangkn kmbali suma tu. Tapi takpe, slagi aku ada slagi itu aku akn pstikan idupnya akan terganggu & dia takkan dapat miliki apa yang dia inginkn stelah apa yg dia dah wat terhadap kakakku.!!


Tapi tula, dalam masa yg sama jugak aku akui aku memang sakit ati jugak ngan apa yang mar dah wat kat aku,kat kakakku,kak anak2 buahku. Aku sedih tauk!! Ok, entry kali ni aku buat khas untuk luahan perasaan & mlepaskan tekanan hasil daripada apa yang budak berdua tu dah buat.


Minggu lepas tu ari khamis, ari last aku kursus tetiba c soding ni kol aku plak. Aku heran, tapi aku tau la ni mesti samting yang ada kena mngena ngan c mar skali. Sebab soding takkan kol aku kalu mar X mengadu manja ngan soding gilak khinzir tu!! Soding cakap ngan aku jan cari pasal ngan dia kunun. Aku pikir balik, bla masa plak aku carik pasal ngan dia??? bila masa pulak aku ganggu dia?? aku kaco idupnya??? Dia yang tetiba kol aku trus sound direk camtu. Aku hangen ok..!!! X pasal2 aku dah maki hamun kat dia. Termasuk makbapaknya skali aku cakap SIAL!!! Aku memang cakap kat soding yang dia tu anjing,bodoh,khizir,sial macam2 lagik la. Tym tu aku dah sakit ati sangat2. Pepagi lagik dah kol aku cuma semata-mata untuk pmpuan yang taktau malu itu. Kalu korang jadik aku, apa korang buat??apa perasaan korang???


Banyak kali dia kol aku. Bila aku tak jawab, dengan tiada perasaan kemaluan dia pi kol bapakku pulak. Eh, ape hal ko kol bapakku???? Dasar taktau malu!! Dia mengadu jugak ngan bapakku. Dia gthu yang aku cakap kat dia macam-macam kunun. Padahal ko jugak yang carik pasal ngan aku kan buduh!!! Dia kol aku lagik. Aku X jawab lagik dia cakap aku takut ngan dia. Weiiiiiiii, ko sapa aku mo takut???? Ko pun manusia jugak kan, esok lusa pasti ko mati jugak. InsyaAllah..


Itu pasal soding, laki yang taktau malu itu. Yang ni pasal c manisha pulak. Pompuan yang jugak taktau malu itu. Tau tak, dia ada post status kat pesbuk gthu yang dia akn bertunang ngn Mr. M. Aku dah agak dah, M is for Mukhtar aka soding tula. Aku komen statusnya. Cakap macam2 kat dia. Dia pun komen jugak tapi yang X bole tahan dia siap kasi remove pulak dah komenku... Napa ko remove mar?? sebab ko malu!! Napa ko malu, sebab ko dah salah. Bila ko malu tula ko pi mengadu dekat soding tu kan, suh dia pi marah aku, pi warning aku supaya X kasi malu ko lagik. Helloooooo, ko ni mar ada perasaan malu ka jugak??? klu ko malu ko takkan wat suma ni. Dari dulu lg patutnya ko asa malu klu ko tu ada prasaan kemaluan ok!!! Paling tak bole blah, ko remove plak aku dari frendlist pesbukmu. Aku x kesah pun mar, ko mo remove skalipun ko wat je la sesuka atimu.


Ko sendiri pikir la bah, dari dulu lagik aku bole wat suma tu, tapi aku x wat sebab aku asa X perlu suma tu. Aku balik aritu pun aku bole bah pi serang ko face to face tapi aku sabar jelaaa.. Ko cakap yang ko takkan ngaku aku sebagai kawan sampai mati.. Weh, aku mo tanyak ko, sapa spatutnya yang X ngaku sapa sbagai kawan ni??? salah orang dah ko ni kn... Ko xda akal ka mar???ko xda fikiran eyh?? otak pun ko takda kan.. Mar, ko sndiri pikir la. Jangan ingat ko akn sntiasa bhagia bila ko brjaya musnahkn rumahtangga kakakku ok.


Mar, kakak2 yang inbox ko cakap jan balas kata2ku dalam pesbuk tu suma sebenarnya dorang X rasa lagik camna kalu ko yang ada hubungan ngan laki dorang.. Camna kalu laki dorang tinggalkan dorang gara2 kau. Ko pikir la suma tu. Ko sanggup kan khianati persahabatan kita selama ni. Ko sanggup ilang kawan daripada ilang laki gilak macam soding tu.



Ok la mar, semoga ja ko puas ngan apa yang ko dah buat suma ni. Fikir2kan lah yah...






Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!!! ^_^

15/11/2011

Kursus Again!!!!!

Assalamualaikum korang...

Hai suma, selamat pagi yang cerah.. heheee... Dah bekfes ke??? makan ape tadi?? Aku belom lagik, jap lagik kut. Awal kemaen aku apdet arini kan.. Bukan ape tau arini ada kursus, aku kena pi. Kalu diikutkan, kususku dah pun cukup 7ari malah lebih lagi tauuuu.. Tapi disebabkan namaku ada jugak dalam list aku nak jugak la attend. Heheheeee...

Kak Ina cakap kusus ni bez, aku pun tak sabar nak tau pekebende yang beznye.. Hahahaaa.. . Ok, aku takmo cakap banyak-banyak, taip panjang-panjang, aku nak masuk dalam bilik meting dah sebab kusus dah nak start. Esok lusa aku apdet lagik apa-apa yang berkaitan ngan kusus kali ni ye..


Kusus ni 3ari tau. So aku akan berkursus sampai ari khamis tauu.. jangan taktauu.. hehe..









Ok, tima kaseh sudi baca!!! Sayang korang!! ^_^

14/11/2011

If you love TWO people at the SAME TIME , choose the second one, because if you really love the first one, you wouldn't have fallen for the second.

Assalamualaikum korang...


Hai suma, dah lunch ke?? Aku dah, tadi dah makan karipap inti sardin beli kat Berisi Cafe pagi tadi. Pastu makan jugak jambu 2bungkus. Alhamdulillah, kenyang kut... heheee.. Panjang kan tajuk entry aku ni.. Bukan tajuk tu, saja letak kat atas tu kunun-kunun macam tajuk entry la tapi padahal bukan pun...Huhuuu... Bukan apa, tadi aku terbaca kat status pesbuk sorang kawan ni, dia post camni la. Aku baca sekali jak terus rasa macam mendalam gilak maksud di sebalik ayat ni kan.

Lagi satu kan, aku macam terasa jugakla sikit dengan ayat ni.. Heheeee... sekali lagik ye, if u love two people at the same time, choose the second one because if u really love the first one, u wouldnt have fallen for the second. Oh maaaaaiiiiiiiiiiii...... betol-betol terasa ok.. Korang terasa tak?? rasa macam ada samting yang tak kena je.. hekhekhek... Ok la, mybe korang bukan berada di situasi aku skang kan so tak heranla kalu korang tak terasa pun apa yang aku rasa kan.. berbelit-belit suda ayatku...huhuhuuu...-.-

Ok, honestly, aku rasa terasa dengan situasi aku skang ni. Aduuuhhhh.... aku rasa aku sendiri pun tak paham dah dengan apa yang aku taip nih.... hahahahaaahhhhaah!!!!! It sokey la, enggak penting banget sih. Tak perlu difikirkan sangat. Apa-apa pun kan, jalani saja bah. Santai aja kali.. Well, hadapi dengan senyuman kan.. ^_^









Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^

10/11/2011

Cerita Raya Aidil Adha 2011

Assalamualaikum korang...


Hye suma, selamat pagi.. Apa kabar?? baik2 aja bah kan.. heheeehh.. Camna ngan raya aritu?? mesti best kan, dapat kumpul ngan family, sedara-sedara suma.. Makan pun mesti best sebab ramai-ramai kan.. Rayaku aritu cam besa ja.. Yela, korang pun tauk jugak kan yang aku balik Klang, pi umah nenekku. Malam ari jumaat tu lagik dah gerak dari umah naek KTM dari stesen Batu Caves. Kazenku pun ada jugak skali. Yang study di Kolej Segi Damansara tuuu... Dia pun join skali raya di Klang. Dia tak balik Labuan pun.. Pagi sabtu tu dah start bzy. Tolong-tolong nenek wat keja pape yang patut. Tym tu jugak la aku terasa rindu ngan mak ngan bapakku tauu.. Asa mo nangis ja.. huhu...-.-

Macam-macam keja kitorang buat. Tolong kupas bawangla, kupas halia, lengkuas suma tu. Buat rencah-rencah untuk masak ayam jugak..Tolong nenek lap-lap daun lagik mo buat burasak kan. Korang tauk ka jugak burasak tu apaan??? Heheheehh.... Kalu taktau apa tu Burasak, bukan orang BUGIS namanya yah... Yela, burasak tu makanan orang BUGIS tauuuu.... Ada masa kang aku tunjuk gambar..

Dari siang ke malam, memang bzy gilak-gilak. Malam tu pun aku asa dekat jam 12tengah malam baru aku mandi disebabkan kesibukan. Tak elok mandi tengah-tengah malam kaaaannn... Tauk bah, tapi apa bole buat kan.. huhuuuu... Nenek pun aku taktau jam brapa baru dia masok tido sebab nenek cakap burasak tu pun jam 4pagi baru masak. Esok pagi plak bangun lagi pi semayang raya.. Ooooohhhhhh....lagi sandi weeeiiii...

Jujur kukatakan, sudah sekian lama aku tak pi semayang raya tau. Raya aritu la baru pi lagi.. huhu.. heheeehh... Aku tengok ramai tol orang.. Terus asa rindu ngan suasana raya di miri, rindu mo dengar suara bapakku alunkan takbir raya, rindu mo rasa suasana kesibukan di rumah, rindu mo dengar bunyik mercun di kampung, rindu mo salamcium tangan mak ngan bapak.. Salam ngan adek badek.. Huwaaaaaaaaaahhhhhhh.... Sedih tauuuuu... Aku cuma mampu menangis tak berlagu ja tym kat surau tu.. huhu.. Semayang raya dah setel, balik umah. Kat umah aku kol mak ngan bapak. Hanya mampu menangis tak berlagu lagik tapi sedaya upaya buat macam takde apa-apa.. Rindu bahhhhh.... -.-

Lepas kol family, tolong nenek lagi. Aku ngan kazenku buat Coto. Samting like soto la.. Tapi mybe kitorang panggil coto kut. Sedap!!! Aku mo blaja buat nanti. Taun depan raya bole aku try buat kan.. Heheheehh..^_^ .. Siang tu memang takda pi beraya kat mana-mana pun. Ada pun sekadar p umah macik yang umahnya kt ujung tapi sama floor ngan umah nenek jugak la.. Malam tu pun takda pi mana-mana. Memang betol-betol stay kat umah nenek je tym tu.

Ari isnin tu kitorang kena balik dah pulak. Aku balik Selayang, kazenku balik Damansara. Tapi petang tu sebelum balik sempatla jugak pi beraya kat 1 umah ni. Umah kawan kepada kawan la jugak.. Sampai umah malam isnin tu pun dah 9.30malam. Soryla, sepanjang di umah nenek tu aku takda amik gambar pun.. Kalu ada pun setakat yang gitu-gitu jela kut.. huhu.. Pape pun, lepas ni, aku takmo la raya kat cni lagik. Kalu dapat balik aku mo balik. Sambut raya di miri ngan family kan.. Takde la aku nangis-nagis lagik.. huahuahua... T_T








Hai korang!!! Selamat Hari Raya ye. Ni jela gambar yang dapat ku amik aritu.. hehe.. *_^



Nila kazeku yang study di Damansara yang jugak sama-sama ngan aku beraya di Klang di umah nenek.










Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^

04/11/2011

Selamat Hari Raya Aidil Adha. ^_^

Assalamualaikum korang...




Hai suma.. Selamat petang.. Aku masih kat opis ni, jadi sempat la nak apdet kejap ye.. Bukan ape, aku nak wish kat suma orang selamat ari raya ni.. hehe..^_^

Ok la, dengan ini, saya, Hartaty Binti Hasbi, ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Qurban/Aidil Adha/Haji kepada ahli keluarga tersayang yang berada nun jauh di Miri, Sarawak (aku kan anak perantauan weeeiii...), ahli keluarga jugak yang berada di Kota Kinabalu, Sabah(aku kan lahir kat sini,memang asal sini jugak laa..), dan jugak semua umat muslimin dan muslimat.  Ok, sekian terima kasih. ^_^

Sedih ooowwww... Taun ni aku tak balik Miri. Sebab aku sambut raya kat sini je pung.. Tapi aku balik Klang, umah nenek sedaraku. Takmo la aku beraya sorang-sorang wei, harubiru jadiknya karang. Taun 1st aku kat Keyel ni dulu aku balik jugak tym raya aji ni. Taun lepas pulak, 2nd year aku kat sini aku tak balik la sebab tym tu Incek Sayangku ada kat sini lagi masa tu. Ehem!!! uhuk..uhuk..uhuk..(dandan tu nak batuk kaaaaaannnn.....) Hahahahahaaahh.... Kebetulan la raya aji taun lepas jatuh pada ari yang sama dengan befdaynya, jadi kitorang juz jalan-jalan jela pung.. Taktau nak celebrate camne kan.. hehe.. Kenangan tu weeeiiiii.... aduuuhhh..... -.-

Tapi taun ni betul-betul rasa tragis giler... Ok la, dah,dah,daaaaahhh.... Takmo la ingat kembali kenangan masa lalu.. kang meleleh airmataku..huwaaaaaaaa....-.-

Ok la, sekali lagik, selamat ari raya ye sumanya.. Berhati-hati di jalan raya(buat yg blk bwk kete), semoga selamat dalam perjalanan pergi dan balik.. InsyaAllah..^_^ . Yang balik kampung naek belon pulak, semoga selamat jugak yah.. Buat aku pulak, yang akan balik Klang malam ni,InsyaAllah.. Semoga jugak sentiasa selamat sumanya. Amin... *_^

Ya Allah Ya Tuhanku,
Lindungilah kami daripada segala keburukan dan kejahatan..
Lindungilah kami daripada segala malapetaka bencana alamMu..
Lindungilah kami daripada segala musibah..
Selamatkanlah perjalanan kami ketika pergi dan balik..
Amin..









Ok, tima kaseh sudi baca!!! Sayang korang!!! ^_^

Majlis Untuk Azwan...

Assalamulaikum korang...

Hai suma, selamat pagi yang cerah, secerah hatiku.. hehehe... Ok, arini aku nak apdet blog lagi.. Nak cita kat korang suma pasal majlis jamuan untuk Azwan aritu. Aku dah penah cita kan..kan..kan...kan..kan..kaaaaannnnnn.... Kalu tak silap kat sini kan... Aritu aku cakap nak post gambar je kan sebab aritu takde gambar pun kan...

Ok laa, korang layan kan jela beberapa gambar yang sempat kitorang amik aritu..









Aku ngan Kak Ina.. Hadiah yang aku pegang tu untuk Azwan.. Cenderahati untuk die la kununnye..




Kak Ina pun tanak ketinggalan jugak tau... Nak jugak tu amik gambar ngan adiah orang...heee..  




Kami-kami..




Yang ni... aku pun taktau nak cakap ape..hehe...



tu diaaaaaaaaa.... En.Azwan.. yang diraikan pada ari itu..




Yang ni pulak antara hidangan yang kami makan aritu... Kalu nak tau, yang ni ayam goreng berempah... sedap ooowww....




cewaaaaahhhhhhh... Kak Shima nak jadik model makanan ke??? hehe..




Ok, yang ni pulak Sambal Kering... Sangat sedap jugak la.. Yang ni dimasak oleh Kak Napisah..




Yang ni Sambal Sotong.. Kak Rahmah yang masak.. Aku tak makan pun yang ni sebab aku jenis tak reti nak makan sotong macamni.. pelik semacam je aku nengok.. hehe.. Tapi kalu sotong yang kaler putih yang jenis kecik-kecik tu aku makan jugak la.. Tapi tula,aku ni jenis alergik jugak ngan sifud ni sebenarnya.. yela kan, dah nama pun ada resdung memang kena pantang banyak la dengan makanan-makanan sifud suma tu..



Ni pulak antara ulam-ulaman yang disediakan.. Ada timun, kacang botol, ngan daun ape entah nama dia aku pun taktau laa.. yela, aku ni pun jenis tak reti makan ulam jugak tau.. huhuuu..:-(



Yang ni, Ikan Masin Masak Lemak Dengan Nenas. Aku suka jugak yang ni.. sebab ada nenas, ade ikan masin skali. Superb jugakla.. Kak Rahmah jugak yang masak.




Ulam-ulaman bersama dengan sambal belacan.. Kalu ada ulam, mesti ada sambal jugak kan.. Ade lagi sambal yang laen tapi aku taktau jugak pe nama sambal tu.. Yang pasti suma sambal-sambal tu aku tak sentuh langsung pun sebab aku jenis yang memang tak reti nak makan sambal-sambal yang macamni suma.




Macam nila suasana tym jamuan aritu.. Memang la tak ramai sebab buat pun kat bahagian kitorang je..Gambar ni nampak blur sikit kan...




Oh ye, lupa nak gitau.. Aritu aku dah ditugaskan untuk jadik Emcee tau.. Hahahahahaaaaahh.. Emcee tak emcee sangatla kaaaann.... Sempat berpantun-pantun bagai.. nebes aku tauuuuu... huahuahuahuahua...




Ni la dia, orang yang diraikan pada hari ituu.. En.Azwan. Tahniah Azwan!!!




Ok, pemberian cenderahati... hehe...




Simple dan sempoi jela jamuan kitorang aritu.. Kebanyakan makanan aritu suma pun lauk-lauk kampung kan.. Tapi memang sangat superb!!! Suma pun sedap-sedap belaka. Aku makan pagi tu memang bertambah 2kali. Tengahari pun aku makan lagik.. hehe.. Eyh, korang jangan terliur pulak tengok makanan tu suma ye... hehe...

Kalu korang perasan kan, kawan laki takde pun yang kelihatan kan.. Tym jamuan ni, ade 2 orang je staff laki. Yang laen ade yang cuti, el,  pastu ade jugak la yang pi wat hal memasing.. gtu laaa...









Ok, thankz for visit my blog, and reading my entry. Lurve yu all!!! ^_^

03/11/2011

Apa Maksud H.A.R.T.A.T.Y??????????

Assalamualaikum korang....

Hye suma, selamat petang yang dingin gara-gara ujan takmo benti.. huhuuuu.... Yela,aku asa skang ni musim ujan kut sebab tu ujan je memanjang...

Oh ye, tengok tajuk entry aku ni kan, mesti korang pun dok tertanya-tanya kan... Apa maksud HARTATY ni??? Amende HARTATY tu???? Hehehehe... Ok la, takmo la korang dok tertanya-tanya sebab aku pun takmo ditanya lagik.. Hihiii...^_^

Ok, sebenarnya HARTATY tu adalah nama penuh aku. Ye, HARTATY BINTI HASBI. Hehe...^_^.. Tadi adala ni, sorang laki tanya kat aku. Umo lebih kurang dalam 50an gitu la kut.. Datang gi opis tadi sebab nak jumpa ngan bos. Aku tak pasti la samada dia ni kontraktor ataupun konsultan. Dia datang berdua tau, tapi kawan dia jela yang masok jumpa ngan bos. Dia dok kat depan partisyen aku ni tunggu kawan dia.

Alkisah nak dijadikan ceritala kan, tetiba dia pi berdiri kat depan partisyen aku, terus tanya kat aku, 'APE MAKSUD HARTATY???' Aku pun, pe lagik kan,opkoz la terkezut beruk kauuuuu... Tetiba dia tanya apa maksud nama aku ni.. Aku terus terpike, ni mesti sebab dia dok ralit je perati nama aku kat dinding partisyen aku ni kan sebab tu dia terus tanya ape maksud nama aku ni. Mungkin jugak disebabkan dia dah kebosanan takde sapa nak borak sebab tu dia mulakan perbicaraan dengan aku.. Dan mungkin jugak dia tengok nama aku ade unik sikit,sebab tu dia tanya sebab nak tau.. hehe..  Aku pun juz sengih-sengih jela mengalahkan kerang yang tak berapa nak busuk kat restoran-restoran makanan sifud tu suma, pastu aku cakap kat orang tu, 'entahla, taktau la..heheeeehh...'. Hah, lebih kurang gitula jugak...

Tym tu sebenarnye nak je aku cakap, HARTATY maksud dia banyak harta kut, sebab nama ada perkataan harta. Huahuahuahua... Dok mengarut tak tentu pasai pandai je aku kan... Kehkehkeh...Lepas tu kan, orang tu pun terangkan la kat aku... HARTATY ni maksud dia "Yang mempunyai kekayaan yang luar biasa". Eyh, dah hampir nak betul dah tu kalu aku jawab macam tu tadi kan.. Hah kauuuuuu.... kekayaan luar biasa kauuuuuu... ko ade???? tade kaaaannnn...hehehe....

Well,aku taktau la kekayaan tang mana yang orang tu maksudkan.. Kekayaan luar biasa???? huhu.... Aku dok senyum-senyum jela weiiiiiiii........ Yela kan, banyak la kayanya kan... Dah nama pun ada HARTA, ye dak???? hehe...

So korang yang len pulak, ape maksud nama korang ah??? Nama lawa-lawa, semat-semat, mesti maksud nama pun hebak-hebak kan... betol tak??? hehe... ^_^









Ok, thankz for visit my belog, and reading my entry. Lurve yu all!!! ^_^

Petang-Petang Je Mesti Ujan...

Assalamualaikum korang...


Hye suma, selamat petang.. Aku rasa malas gilak mo buat keja.. dari tadi aku asek bukak belog je, pastu baca2 entry orang... hehe... Ya Allah Ya Tuhanku, napala aku sangat kemalasan 2,3 arini??? Haisshh... Tak bole jadik niii....

Bukan apa, petang ni ujan, pastu aku yang duduk kat dalam opis ni opkoz la sangat kesejukan.. Aku rasa bukan aku sorang je kut yang rasa apa yang aku rasa kan, korang jugak yang duduk kat opis tu pasti kesejukan jugak macam aku kan.. huuuuuhhh....

Ke memang skang ni musim ujan eyh??? Iye la kut kan sebab tiap kali petang je mesti ujan.. Pastu tym nak balik umah pun ujan je..huhu..

X pasal-pasal akibat kerana kesejukan yang amat dasat dalam opis ni, aku pakai stokin macam orang baru lepas bersalin yang sedang dalam pantang cuti bersalin.. hahahahahaaahh... Sejuk weeeiiiiiii......




Ok, thankz for visit my belog, and reading my entry. Lurve yu all!!! ^_^

02/11/2011

Badminton lagiiikk...

Assalamualaikum korang..


Hai suma, selamat pagi... Arini banyak keja woooo... petang semalam banyak dapat fail, jadi mo kasi setel cepat laa kan.. Oh ya, petang semalam balik keja aku pi men badminton lagik.. Dari opis direk terus pi setapak. Sebab kitorang men kat setapak. Tapi aku taktau la apa nama tempat tu.. heheeehh...

Semalam tu adalah kali kedua aku join dorang men badminton.. Minggu lepas ada jugak ikut Kak Aini pi ctu tapi tym tu aku takda bawak baju tshirt ngn suar pun.. So apa lagik,tak bole nak men la kan.. Aku pun duduk jela nengok dorang men.. Memula tu asa menyesal pun ada jugak, pastu asa kempunan jugak nak men.. Heheheee...

Akhirnya, nak dijadikan cerita, aku pun apa lagik, men jugak tau.. Tapi dengan berbaju kurung pastu berkaki ayam pulak...Hahahaaaahhhaahahaaah...

Angkat-angkat kain aku pukul bulu tangkis tu tauu.. huahuahua.... Waaaahhhh... terer jugak aku kan men badminton dengan berbaju kurung.. hehe.. korang penah??korang ade???tadeee kaaannnn.... heheeeh...  Well, aku kan gadis kampung... Setakat berbaju kurung tu, momantai maaaa... Ceeeewaaahhhh.... Huahuahuahua...

Tapi men petang semalam tu memang sangat best.. Dorang pulak boking 2 jam untuk men kat ctu.. memang sangat puas ati woooo.... 

Abis men dalam pukul 8 malam gtu laa.. Pastu ada sorang kawan ajak gi lepak kat Restoran Asam Pedas, tapi kitorang tak pi ctu pun sebab kitorang pi lepaking kat Restoran Ohana Cafe. Pemilik kedai makan tu orang Sarawak jugak tau.. Berkesempatan jugak la aku ngan tuan punya kedai tu speaking in sarawak malay.. heheee..

Oh ya, dorang sempat oder Mi Kolok sampai 2 mangkuk tau...Memang sedap la kan mi kolok tu.. hehe... Aku malam tadi tu makan Kuew Tiaw Cantonese.. Lebih kurang gtu la nama makanan yang aku oder tu.. Makanan kat ctu bagi aku, memang agak sedap jugak la. Bole la kalu ada sesapa antara korang yang nak sangat rasa mi kolok tu camna kan, so aku bole la suggestkan korang kat ctu.

Lepasni pulak kan, bole la aku cadangkan dekat Jalan-Jalan Cari Makan pi try makan kat ctu kan.. hehehe... Terbaik wooooo......




Ok, thankz for visit my belog, and reading my entry. Lurve yu all!!! ^_^

31/10/2011

Gambar-gambar Jamuan Raya Opis lagiiikkk..... (Last part kuutt...hehe..)

Assalamualaikum suma..

Hye korang... ok, ni ada lagi ckit gambar yang aku asa yang last kut.. yela kan,opkoz korang suma dah naek busan aku asek aplod gmbar jamuan raya kat opis aku je kan... hehe.. ok bah, jan marah2 bah.. last suda ni darling oooiii... hehe...





Kenape sedeyh????? ooppsss...bukan sedeyh ye, ini disebabkan kekenyangan dan ketidalaratan sudaaaa...huahuahua...

ok, bermulanya sesi mengajar cara-cara memakai selendang kepada kak ina.. Para penonton terdiri daripada member2 opis jugak la..hehe..

amboooiii.... khusyuk korang dok nengok kan... hehe.. nan hado jela aku mngajar tu haaaaaa...

ok, lepastu buat macam ni ye...bukan macam tuuu... hehe..

waaaahhhhh... kemaen korang kaaaaannn.....

ok kak ina, cocok pin kt cni lg ye...

lepastu pin kt cni plak lg kak ina..

tadaaaaaaa...dh siap pun..hehe.. Amacam model sy ni???ok tak???

ok, pusing belakang plak..hehe...

peerrgghhh...aksi gambar bergambar pun brmula lagik...

2 kanak-kanak riang ria...kehkehkeh...

wachaaaaaaaaaaa.........kak shima mcm nk karatekn aku plak kan..hehe...

Mereka bertiga yang sangatla very da bestfrend... ^_^

Ececeeeeeehhhhh.... merenung masa depan ye para2 tauke kita ni... hehe..

Uiiiiii...kak aida..nampak sangat dah kena rasuk ngan syaitannirrojim nih.. hahahaaahh!!!!

Yeeaahhh... aku pun bermula...

 tu diaaaaaaa....


 klik..klik..lagiiikkk...





 Kak Aida in red kaler..


 aiseyhmeennn... 


 waaahhh...kak ina...model tadi..hihiii...


 hooii...mende tuh???


 macam ibu dan anak ke???





Kak Tiha...dah selamat bersalin ke belom yee???? semoga selamat sumanya yaaa...hehe..









Ok, thankz for visit my belog, and reading my entry. Lurve yu all!!! ^_^

Penghujung Ramadhan & Cerita Hari Raya 2016 Lagi

Masa dekat2 yg kitorang nak balik kampong tu sempat la aku bukak posa dgn adik2 aku. xde la bukak kt mana pun. Bwk pegi opis aku je..hehe......