20/04/2013

Dalam pada ku gembira, kadangkala sedih juga..

Tajuk dah macam lirik lagu. Ha'ah, mmg lirik lagu pun. Penah dgr lagu Tasha Manshahar ngan bdk laki tu?? lagu tu best. Mlm2 sblom tdo aku salu lyn utiub lagu dorg. Sgt comel lagu tu pnya vidio klip. Bdk laki tu sgt buat hati saya jatuh chenta sma dia. Hehe..

Ingat tak, aku penah cita psl gelang tangan emas aku hilang kan. Tercicir kat Times Square masa maen2 kat dlm indoor game tula. Eyh, aku tak cerita lagi. Ok, nak cerita la ni. Hihiii.. Kejadian berlaku masa cuti tahun baru cina bln 2 aritu. Cincin emas belah rotan 2bijik dah kena curik ngan kakak housemate, pastu gelang tangan pakai tak sampai setahun lg dh ilang jgk. Btl2 sudah jatuh ditimpa tangga nasib diri saya. Menangis sampai tersedu2 aku dibuatnya.




Pada hari kejadian, 11/02/2013.. Pegi Times Square sama ini budak. Bkn budak la, dia tua lg dr aku. Cuma bdn dia lg kecik dr aku..hehe... Ida.


Masa ni, aku sangat happy, sangat excited. Tak tau plak happy dan excited aku tu ada mksud tersiratnya..



Muka manyak sukahati tp lps tu sgt sedih hati.. T_T



Selepas kejadian. Pergelangan tangan kosong. Tiada lagi kilauan emas dr sang rantai tangan. Yg tinggal masa ni hnya mykad kertas dr times squre pnya indoor game.


Perasaan masa ni mmg tak tau nk ckp cmna. Nmpak mcm aku senyum je kan, tp siyesly, aku btl2 xtau apa aku rasa. Btl2 kosong.. 0-0


Blk umah, amik bekas cincin ngan resit2 suma. Ha'ah, beli kat Emas Sri Penang je...


Beli sebentuk cincin belah rotan pki duit bonus bln 12 thn lps.


ni plak gelang punya tmpat. Gelang aku beli 1 je, tp dpt bekas smpai 2 sbb aku ckp nak pki kawen punya, so unty tu bg bks yg merah baldu tu. Hihi....


Resit gelang..


Masa ni sumanya hanya tinggal kenangan. Dan sampai skang aku masih simpan.


Ni tempat gelang sebenarnya. Cincin yg wrna emas tu sbnrnya zhulian. Kakak aku kt Sabah yg blikn dulu msa aku msih tggal ngan dia sblm aku dpt keja kt kl ni. Cincin yg sbelah tu plak Man yg bg masa befday aku 2010 dlu kalu tak silap. Aku jarang sgt nak pakai. Naseb awak la cincin!!



Masa kat TSIG (Times Square Indoor Game) tu, lepas byr suma, dorg pkikan gelang mykad kertas tu td la. Masa lalu kt palang tu, hati aku macam tergerak nak suh Ida amik gambar. Xtau nape hati aku mcm trdetik suh amik gambar sbb nti mcm bole buat bukti yg gelang tu ada lg kat tangan masa baru masuk. Hati aku mcm dah tau2 je, tp entah kenapa aku tak buat jgk suma tu. So aku nagn Ida maen puas2, enjoy sakan. Suma gem kitorang men. Masa tu yg aku tau aku nak release tensyen, nak lepas suma, so nak kena jerit kuat2. Mmg aku jerit kuat sgt. Lama jgkla kitorang kt dlm tu. Ptg dlm pkul 6lebih baru blk. Itu pn sbb gelang dh ilang. Kalu tak mau smpai ke mlm smpai nk ttup la kut kitorang men dlm tu. Aku perasan gelang aku dh ilang masa beratur nak men gem kereta2 yg langgar2 tu. Men utk kali kedua ok. Msa tu aku ngan ida dh kt depan. Ntah napa tetiba aku tunduk terpandang kt tangan aku baru aku sedar yg gelang aku dah takde. Masa tu bkn aku nk cancel men, tp bole plak aku trus je masuk sambung men. Lepas men bru nk pegi tnya staf yg jaga kt gem yg kitorang men sbelom tu. Dorg dh tgk2 sekeliling, dah tlg cari, aku pun dah pegi buat repot kt dorg pnya management. So aku tawakkal je masa tu. Last2 sumanya hampa. Mmg tak jmpa dah la kan. Dgn org ramai masa tu, mn nk carik lg, mn la nk jmpa kan.  


Blk dr Times Square mlm tu, Ida antar aku smpai umah. Masa smpai umah aku mndi, lps tu aku dok tenung je suma bekas2 tu. Suma tinggal kosong. Esok plak, kan cuti lg. Cuti umum smpena CNY. Aku kol kakak aku yg kat Sabah tu la. Dok mengadu kat dia. Cerita suma dekat dia. Sampai menangis tersedu2 jgkla. Nk bckp pn smpai xbole dh masa tu. Bygkn aku pnya perasaan sedih tu. Aku tgh taip ni pun rasa nak nangis lg. Pdhal hilang gelang je pun. Aku bkn apa, ni 1st time aku beli brg kemas. Pki duit kwsp plak tu. Mn la tak terkilannye hati aku ni. Aku tak pnh nangis smpai cmtu skali cuma sbb utk kehilangan brg. Kakak aku pun ckp ngan aku, byk2 brsabar. Ada hikmah sumanya. Allah saja nak uji. Mungkin ada yg nak dtg lg bsr dr suma tu. Tetiba rasa sebak plak dah aku ni.. Adooiii... sensitip sangat nih!!


Seharian masa tu aku dok dlm bilik je. Dok la tenung 1 gambar aku yg msa tu mmg nmpak jelas sgt gelang tangan aku tu. Aku tgk je gmbar tu otomatik aku nangis. Lepas kol kakak aku, aku kol mak aku kat Miri. Aku cerita lg. Aku nangis lg. Masa tu aku rasa down sangat2. Dah entah kenapa la kan tetiba masa tu nak down2 bagai. Tp btl, masa tu aku btl2 xda semangat. Aku rasa mcm dlm sekelip mata aku hilang sumanya. Sampai skang aku tak bole lupa ngan gelang, ngan kejadian tu suma, ngan Times Square nye lg. Tp itu x brmkna yg aku tanak pegi Times Square lg.


Dan skang, tiap kli tgk org punya gelang tangan, bkin hati aku rindu sama gelang aku tu. Xpe, lepas ni kumpul duit, beli baru. Ok chaiyok!!!

Lama tak ngapdet.. Bukan ngedate!!

Assalamualaikum...

Wahhh.. lama tak apdet!! iye, apdet, bukan ngedate. Ngedate itu maksudnya dating dlm bhasa indon kalu tak silap aku. Hihi.. ok, takpe, abaikn suma. Yg pasti aku mcm tak pecaya dapat apdet blog kali ni. Sejujurnya, aku rindu sangat nak menaip kt blog. Rindu nak bercerita, rindu nak meluah. Eh, macam2 lah!! ok, salu bkn apa, kdg rasa mcm takda masa. Skang sejak aku pindah tempat ni pun ada jgk la kdg2 tu pagi masa bru sampai opis try bukak2 blog. Tp nak apdet tu x sempat2. So mmg trbengkalai la suma cerita.


Tapi kali ni sbb ada kesempatan, so marilah kita manfaatkn masa dan peluang yg ada. Hoyeahhh.. hahah... Aku kat opis ni, ot lg hari ni. Ikutkn aku nak stat rajin2 ot wikend tu bln dpn. Tp yela dah dorg masukkn skali nama aku dlm senarai so aku ikut jela.

Ok, mari kita bercerita. Memula pasal keja part time aku kat farmasi. Aku dh plan baik punya dlm otak nak stop dah la. Nak benti.Ckupla 3bulan lebih keja part time itu. Sangat seronok. Ha'ah, seronok sangat -_-" . Tp aku x ckp lg kt manager kt farmasi tu. Oh ye, farmasi mn, kt kl ni jgk. Hihiii... Nape nak stop?? Satu, sbb aku nak sambung blk kelas memandu aku. Dah lama sgt aku tak pegi. Aritu kn aku ada amik exam, sekali gagal ko, mau menangis aku masa dapat result tu. Bdk 2 org yg dtg skli ngan aku masa tu bole plak lulus, haishhh... i is not satisfied. Padahal mlm sebelum nak pi exam tu aku dah siap ckp ngan kak abby yg kalu aku lulus aku nk posa seminggu. Dah siap nazar baek punya ok. Skali gagal daaaa.... mau meraung aku. Dah tu masa daftar kelas tu dulu memula pun aku dah simpan tekad dlm hati (tekad yuuuu) yg aku nak dptkn lesen 'L' sebelom befday aku bln 6 ni. So kiranya hadiah utk diri sendiri la kononnya kan. Gituuu...

Sbb kedua, aku penat. Penat sbb kena mrh je terus. Mn aku tahan ok. Asek nak stres je manjang kt farmasi tu. Aku blk opis, masuk part time nak release tension, wat keja yg ringan2 ckit,skali kena suruh itu ini, salah sikit kena mrh, tnya sikit kena tengking, mau ko tak tensyen kalu gitu?? Kenot go la aku. Angkat bendera putih la jawabnya. Tapi dlm masa yg sama aku suka sbnrnya. Aku hepy. Seronok lyn costumer yg dtg dgn sakit yg mcm2, cari ubat dan supplement yg berbagai2. Dari situ je, mcm2 skt yg aku tau, mcm2 ubat jgk aku tau. Walau tak semua, tp adala sikit2 kan. Tp tula, aku rasa dah nekad sangat dah ni nak benti part time. Doa2kan la semoga hati aku kuat utk brdepan ngan org2 kt farmasi. Lg2 bos2. Buat part time ni seronok. Di samping masa terisi, (haah, terisi sangatttt) duit poket brtambah tp tu suma tak menjanjikn yg aku bole sntiasa senang lenang dgn duit yg byk. No ok. Aku bkn apa, hari tu adek aku dtg cuti kt umah. Selasa sampai kamis dia ikut je pi opis. Jumaat mlm dia blk. Tp masa dia blk tu aku tak dpt nak temankn, nak hantar pi stesen bas pun aku tak bole. Last2 kak aby yg hantar sbb kebetulan dia off mlm tu. Aku terkilan ok. Sedih plak aku rasa masa tu. T_T

Sbb ketiga, aku nak kehidupan aku blk mcm dulu. Blk mcm dulu mksud aku, duduk umah je. Wikend rehat2, baca novel, tgk tv, wat keja2 umah. Dok sorang2 pun sorang2 la. Bukan tak biasa, bukan jgk tak penah kan. So biarlah. Isnin jumaat keja opis, blk umah bole rehat, mlm bole tido awal. Cukup rehat, cukup tido. Makan tu toksah ckpla kan, cukup tak cukup xdenye aku nak kurus pun. Wikend dok umah. Ada hal senang je nak urus sbb masa tu sentiasa ada. Dah x terikat ngan mn2 part time. Kan??

Sbb keempat, errmmmm... aku rasa dah xdela kut eyk.. hihi.. cukupla 3 sbb tu je. Cukupla jgk pengalaman yg ada walau tak byk dan lama mn. Mcm lagu sudah cukup sudah tula.. Eyh, ok. Aku nak cerita benda len plak. Kat len entry la yer. Hihi.. bye!!



Penghujung Ramadhan & Cerita Hari Raya 2016 Lagi

Masa dekat2 yg kitorang nak balik kampong tu sempat la aku bukak posa dgn adik2 aku. xde la bukak kt mana pun. Bwk pegi opis aku je..hehe......