21/02/2012

Ibu Mertuaku...

Assalamualaikum.






Selamat pagi sumeeee... Apa kabar arini?? korang sehat tak? Apa celop??? hahahahaaaahahahh... ni gara-gara dok layan cita terbaru kat Tv3 le ni, Apa Celop?? Lawak cita tu.. puas je aku ngan kak aini gelak malam tadi. Aku suka tengok pelakon laki tu, yang chubby-chubby tu, lawak dia weyh... hahahaaaaaahahahaha... Ok, pagi ni ada sesi bergambar kat opis. Tapi bos aku pulak takda, so aku rasa mybe giliran bahagian kitorang tangguh dulu kut sampai bos ada. Sebab bos aku skang ni gi UK, atas urusan kerja. Bez giler jadik bos kan, senang-senang je ko dapat pi mana-mana. Pulak tu kena sponser weyhhh... mabeles giler idop... ceewwwwaahhhhh....






Tengok tajuk tu, macam gempak semacam je kan. Ibu mertuaku tuuuuuu... ok, ok, ok.... Tu bukan pasal aku nak cita ibu mertuaku.. Aku ni tak kawen lagi tau, acaner nak ada mak mertua pulok yeeerrrrr... kihkihkih... Bukan apa, malam tadi aku tengok cita kat Tv2, drama Ibu Mertuaku. Cita lama dah tu.. Entah bapa kali ulang tayang daaaahhhh... Aku tak layan sangat pun. Tengok gitu-gitu jelaaaa..




Kebetulan pulak malam tadi tu aku tengah belek-belek gambar kat dalam laptop, pastu tertengok balik gambar kawen kakak aku yang sulung. Sweet je masa tu.. Terus asa nak kol mak, gitau aku nak kawen jugak. Muaahahahahahaaaahh... gatai koooooo.... Sabar taty.. hihiiiii... Bila aku tengok balik gambar aku kan, adooooooiiiiii... giler huduh aku!!!! kahkahkaaaahhhh... macam tak pecaya je tauu. Tapi tula hakikat. Begitu la aku yang dulu. Korang nak tengok jugak ke??? alaaahhhh... takyah aarrr.. malu kut. Nex tym la eyk... nex tym aku aplod gambar tu.




Tapi skang ni biala aku aplod gambar kakak aku tu je.. Bole jugak korang tengok baju kawen tradisional kaum Bugis ni. Ada yang panggil 'Baju Adat', ada jugak yang gelar 'Baju Bodo', tapi ada jugak panggil baju tu 'Baju Seloyor'. Aku pun tak pasti. Tapi yang pasti, yang aku tau, kalu kaum Bugis kawen mesti ada pakai baju macam tula. Ok ok, ok... korang tengok eyh...






















Tadaaaaaaaa..... amacam, lawa tak??? cantek tak?? warna kuning keemasan. Melambangkan warna kemegahan diraja. Tapi aku bukan keturunan kerabat diraja tau. Jangan nak melalut pulak... ok, dua orang yang berada di samping kedua-dua pengantin ni adalah mak dan bapak aku. My beloved parents!!!


Tudung ijau tu mak aku. Yang baju pink tu pulak mak abang ipar aku. Means mak mertua kakakku. Erti kata len, bersama ibu mertua masing-masing gituuuuu... heheee...


Menantu dan mertua. Ini baru Ibu Mertuaku... hihiiii..


Mak dan anak.


yang ni pulak, parents abang ipar.


bersama bapa-bapa mertua masing-masing.. hihiiii.. Alaaaahhhh.. tapi kedua-dua bapa ni tak pandang kamera puloookkkk..


Pompuan sebelah kakak aku tu adalah adek aku. Satu2nya adek pompuan. Kat sebelah dia tu adek sepupu kitorang. Laki ujung tu pulak adek abang iparku. Dorang ni kira macam pengapit pengantin gtuuuu... Cewek-cewek cantek kat belakang yang serba biru tu pulak adalah tukang bawak barang hantaran. Dapat teka tak yang mana satu aku??? Huahuahuaaaaaa... Baju yang kitorang pakai tu sebenarnya ada dua kaler tau. 1 kaler oren, 1 lagi kaler biru. Aku gila biru kan, korang paham-paham jela yeee.. So masa ni aku cakap nak pakai kaler biru jugak, tanak kaler oren tu. Pastu tym tu mak aku ada cakap kat aku camni, "ok la, siang ni pakai yang kaler biru, nanti malam pulak pakai yang kaler oren tu laaa.." Aku pulak lagik la takmo weyh sebab masa ni aku ada buat baju tau. Kaler biru jugak. Kalu pakai baju kaler oren tu, tak merasanya pakai baju baru aku tu. heheeee...


Yang ni pakaian Jawa. Masa ni kalu tak silap aku sanding malam.


bersama bapa mertua masing-masing lagi.


Pakaian Jawa.


Yang ni pulak dorang pakai dalam kaler putih.  Baju ni adalah baju yang kedua. Kalu tak silap aku la masa kakak aku kawen ni dia pakai dalam 5 baju kalu tak silap. Ada lagi dua baju, baju melayu ngan gaun kaler pink. Tapi dua tu aku tak rasa nak aplod sebab mekap dia very da over.  Dah macam opera cina.. kahkahkahaaahhhh... Kitorang memang tak puas ati pun tengok mekap masa dok sanding malam tu. Cian kat kakak aku ni. Nak wat caneeeee.... Dah 5 taun berlalu. Dah dapat sepasang anak pun dorang ni..
Gambar sebenarnya tak ikut turutan yang betul tau. Ni sebenarnya gambar 1st. Tapi jadik gamba paling last pulak. Masa ni dorang baru trun bawah umah nak dok sanding. Apa-apa pun, majlis ni dah selamat berlalu 5taun lepas. Heheheeee.... Giler lame kan.. Saja mau kasi gempak macam ni laaa....hahahahaahh...Amacam?? ada sesapa nak kawen ngan aku?? nanti bole pakai baju macam ni. Kehkehkeh... bengong dah aku niii.. Tapi betol la, selama aku tengok mana-mana orang bugis kawen kan, takdala yang tak pakai baju ni. Aku dok KL ni pun kalu gi mana-mana kenduri yang sebangsa ngan aku mesti nyela pakai baju adat ni. Aku taktau la pulak kalu ada yang kawen tak pakai baju ni. Bugis murtad eyh ko??? muahahahahahh... ada pulak murtad daaaaaaaa....  






Ok la, aku nak sambung wat keja. Keja dah start banyak menimbum atas meja ni. Kang ada pulak lagi yang tak puas ati tengok aku dok relaks mengadap blog ni sokmo. Heheheeee... tak kesah aarrr.. Mentang-mentang bos takda kan so jangan nak jadik tikus-tikus berkeliaran. hahahahahaaaahhh... 




























Ok, tima kaseh sudi baca. Sayang Korang!!



13/02/2012

Jalan2 di I-City

Assalamualaikum...




Hah, sebut pasal Icity je, suma dah tau kan pasal tempat yang dipenuhi ngan lampu-lampu cantik tu... Aku asa mesti korang suma dah penah pi sana kan?? ke dah naek busan nak pi Icity tu?? huhu.. Malunyeeeee saye, sebab saye baru je masuk Icity tu malam tadi.. Kehkehkeh...

Yela, dari dulu lagik tau kemaen ni teringin giler nak pi tapi tula, takda rezeki lagik nak sampai tempat tuu.. huu..sadis weh.. Tapi kan, nasib baek malam tadi ahernya tersampai jugak hajat tu.. hikhikhik..


Petang semalam tu aku jalan ngan kak aini, jen ngan bini dia termasuk ngan anak dorang skali la, c faiqh. Memula tu dorang bawak pi IKEA, sbb dorang nak pi servay barang-barang umah. Sebelum tu kan, pagi tu, kak aini dah kejut aku kat umah. Dia ketuk pintu bilik, ajak aku gi IKea tula. Aku dengar je nama IKEA tu kan, terus la aku trbayangkan karipap dieeee.. walaweeeyyhhh... sedap kut!!! mabeles giler karipap tu. Heheee... Aku ni kalu pasal karipap, cepat je.. kehkehkeh..


Sampai IKEA tu, round2 la kat situ. Tgk2 suma barang yg ade. Penat weyh. Sakit kapla pun ada. Dah puas ronda kt IKEA, kitorang balik kt umah jen. Rehat kat sana. Solat zuhur, mkan tengahari pun suma kat ctu la. Lepas maghrib tu baru kitorang gerak gi Icity. Ok, macam besa la kan, kalu jalan pi mana2 lagik tempat macam icity tu kan, kalu tak amik gambar aku asa tak sah kut. Hahahaaahahaaa..

Tapi tula, dalam pada takda kamera canggih ni, tetap jugak nak amik gambar pki kamera tpon. Tpon pulak yang tak brapa nak canggih. Hihihiiii... so, paham-paham jela yeee kualiti gambarnye camna.. heee...

























































memula sampai je terus namapak menatang nih... lebih kurang cam pokok krismas jgk laa..





ni replika burung bangau melekat kat dinding.






dahsyat kan, kat dinding Restoran Old Town pun ade jgk menatang burung bangau nih..huhuuu..












kat tepi2 jalan ni ada gak la org jual mainan2.. Alaaaaa, yg mcm lampu2 tuuuu...









replika pokok kaktus.. lawa je aku tengok..







replika burung bangau... cumil gtuuu kan..









yah.... menatang nih, aku lupa pa nama diaaa.. Tak naek pun..huhu.. T_T







Kak Su with Kak Aini




Mereka berdua lagiikk...




hahahaaahhhh... kak su kenapa pulak nih??



hah, bru nampak gambar aku... adehh.. gelap semacam weiii....








kak aini... under ni pkok kelapak...hehee.. Eyh, tp ni bkn pokok klapa la weeiii....







hahahaaahhhh....comey tak?? kehkehkeh...








tu Faiqh.. budak kecik di antara mereka.. da very noty boy..hihiiii...










nampak perkataan 'City' je kan..huhuuu..








kak aini..







kak aini lagik... yg ni pulak ngan replika tupai.. aku kemaen pulak semangat sebut arnab..huahuahuaaa...










with faiqh...








yang ini replika Zirafah ye korang..hihiii...








Lembu mooooooo...










nampaknyaaa, gmbar mereka ber2 saje yang ade..heheee...










Akhernyaaa... gambar saye pun ade juge..hihiii... 























Yeaaahhh... siap sudaaa cerita pasal semalam... Dah tengok?? amacam?? gambar sangat buruk kan.. Ok2, xpa, saya paham. Hihiiii... Ok la, mo sambung wat keja. Ni pun sebenarnya curi2 masa yang ada. Kalu ketahuan lagik, abis akuuuuu....











Ok, tima kaseh sudi baca.. Sayang korang!! ^_^


10/02/2012

Haziqah Qasdina in Action!!!

Assalamualaikum... 


So sory, aku takda idea mo apdet blog. Blog dah lama aku tinggalkan since aku balik miri aritu kan. Bukan aku takmo apdet, bukan jugak mo tinggalkan blog ni wat selama2nya, nope. Tapi tula, no idea.


Tapi kan, dalam aku takda idea ni kan, tetiba aku terasa mo aplod gambar-gambar anak buahku. Rindu ngan dia bah. Tetiba kan...huhuuu... Ok, enjoy da pikcha!!!




Peace with Umi..

Iqa dh pandai wat 'peace'. Gamba ni kat umah Kak Canna. Kitorang kt sini sbb mkn barobbok..heheee..

Hari yg sama. Gi pulak umah macik kira kt sebelah. Musim rambutan kn, so apa lagik,...

Cute Iqa with her rambutans.


Yeeeaaaahhhh...Ini baru diaaaa... Anak Buahku Gengstar.. hahahaahh...Hah, korang ade????tade kaaannn...hihiiii... Pisau potong daging ni korang...huhu..

Siap senyum lagik tuuuu... Tym ni sbenarnya Iqa mo mkn durian. Tu psl pgg pisau tu sbb baru lepas kopek durian.Tau x, durian tu dia pggil rambutan,rmbutan tu plak dia pggl durian. Hahahaahhaha...

With teddy bear.. kat sini nmpak chubby pulak iqa ni..hehe.. Ooppss, kantoi pulak beg saye ade kt ctu..hihiii..

hah, tym ni kitorang pancing ikan kat kolam pacik, sbelah umah jee..

Peace again... Ikan yg kecik je dia mau pegang, yg besar2 tu dia takut.. hahahaaahh..
Actually, ni gmbar 1st aku amik tym aku bru smpai umah, bru dtg dr KL msa ni. Kemaen lagik iqa peluk mummynya kan..hehee..

Yah, kalu nak tau, iqa ni sangat suka kucing. Dia siap bole jadik geng lagik tau ngan kucing. Buktinya gmbar ni la. Men peluk2 mcm dia peluk teddy bear kan...heeee...

Nampak apa iqa pegang tu??? Tu ank tupai, tp mcm ank tikus kan. Ekceli kucing kt umah tula yg very noty pi tgkap ank tupai,bole plak bwk nek ats umah. Aku yg trkejut smpai nek ats kerusi gra2 menatang nila, sbb aku ingtkn tikus. Huh, kus semangat kauuuu. Ingtkn kalu nyawa ank tupai ni pnjang mo pelihara la tadi...huhuuu....


heheee.... perasan samting tak???? hahahaaahh.... Tgk la rambutnya tuu...pelik semacam kan.. Aku yg gunting tp x psl2 jdik mcm tu..huahuahuahuaa...adeeeehhhh... Cian ank buahku..

Eksyen kan..mkn cizi wejes siap mo pki garpu lagik..hehe.. nurek mummy gtu looohhh....

Auuuuuuwwww...cekcinyeeeeee.... hihiii..siap kasik lentok kapla lagi kauuuuu.... heheee... 










Tu suma gambar2 iqa tym aku balik miri aritu. Kiranye da latest pikcha of her la. Abgnya, c afiq, ada jgk gmbarnya. Nanti len kali aku aplod gmbar afiq. Makin nakal dah skang nurek yg sorg tuh. Ok la, finally terapdet jugak ni blog. Kalu idak tinggal le bersawang2 + berhabuk2 suma tu.. Tak pasal2 makin bertambah2 usang bah blog.. huhhuuu..












Ok la, tima kaseh sudi baca. Sayang korang!!! ^_^



Penghujung Ramadhan & Cerita Hari Raya 2016 Lagi

Masa dekat2 yg kitorang nak balik kampong tu sempat la aku bukak posa dgn adik2 aku. xde la bukak kt mana pun. Bwk pegi opis aku je..hehe......