30/08/2012

Raya 2012. (Entri karangan....) =)

Assalamualaikum...



Sebelum tu, nak ucap Selamat Hari Raya kepada semua muslimin dan muslimat. Kpd suma kawan2 yg knl aku, ahli keluarga, ngan suma sedara mara. Aku mohon maaf, dari hujung kaki, sampai hujung rambut, minta dihalalkn semua apa2 saja yg termakan atau terminum. Yang aku tak knl pn sama jgkla, Selamat Hari Raya.
^_^




Yeeeaaahhhh... berjaya jugak aku ucap selamat hari raya. Well, better late than never. Lgpun, masih lg di bulan Syawal ape.. kan,kan,kannnn.. hehe. Ok, stop. Nak cita pasal raya tahun ni. Raya tahun ni, masih tetap sama mcm raya2 yg lepas. Thun ni kami skeluarga bertemakn warna Ungu aka Purple. Aku yg cadangkn. So suma ikut. Tp family kakak yg 1st x ikut, sbb dorg taun ni tema Pink. Pepel suda taun2 yg lps dorg ckp. Ok, its ok whatt... Tapi tahun ni takde lg brgmbar 1keluarga mcm tahun lps. Cukupla dulu setakat itu. Aku cakap ngan kakak aku, nanti pas aku dah kawen sok sok, dah ada ahli kluarga baru baru kite amik lagi gmbar 1family tu. Hihihiiii...


Ok, aku balik raya hari jumaat, 17hb. Flight dr KL jam 7.30am. Sampai Miri 9.30am gtu la. Masuk je dalam Sarawak, cuaca tak brapa ok. Hujan. So kapal bgoyang2. Bkin hati bgoncang2. Adooii..dh mcm lirik lagu pulak dahh... Tapi memang betul, begitula apa yang jadi. Mak ngan bapak jemput aku kat epot Miri. Terus pegi bandar, shoping barang2 keperluan raya. Sempat pi Parkson jap, jumpa ngan adek pompuan yg keja kat salah satu kedai kat dlm tu.


Dah abis shoping, petang tu terus gerak blk umah. Esok pagi sabtu, kakak sulung aku ngan husbandnya,ngan anak2 dorg aka anak buah aku plak blk dr Sabah. Malam tu abg aku dr Johor plak sampai. Meriah jgk raya tahun ni sbb sekali lg kitorang brkumpul suma ramai2. Adek beradik 7 orang suma lengkap ada. Anak buah sepatutnya ada 4org, tapi kurang sorg sbb Afiq ikut bapak dia pegi umah atok dia belah sana. Paham2 je la eykk...


Pagi raya, xda amik gamba sangat pun. Bese2 je kitorang. Tetamu aku yang plg awal datang umah masa tu, Boboy. Hahahaaaa... giler tau tak, kul 11.30am dia dh dtg beraya. Suh aku siap cantek2, lawa2. Malas aku nak melawa, biakan je serabai macam pontianak. Hahahaaaa.. Pastu dia bawak aku, adek pompuan aku, ngan ank buah aku bejalan. Takdela round kampung sgt pn. Juz pegi beraya kat 2,3 buah umah cukup. Masa tu aku gaduh ngan Man. OTW aku nak blk umah tu, bole plak terserempak ngan Man. Sadis tau dak!!! Kantoi suda yg aku bjalan ngan laki len di hari raya pertama. Huhu... tapi laki len pn bkn sapa2, dia cuma sahabat saya kok. Hihiiii...



Raya kedua, aku ngan Man masih lg dlm situasi tegang. Mesej2 pun dah xdenye nak sayang2. Suma pun bunyi yg agak dingin. Pagi raya 2nd tu, family kazen Man dtg umah aku. Suma serba kuning. Aku malu giler masa tu sbb tak mandi lg. Nampak beno ank dara pemalasnye aku ni hah. Abislaaaa..jatuh saham i... hahahahaaaa... Lepas je family kazen Man blk, mak aku tetiba tnya. "Mn risman ty?? napa dia tak datang beraya di umh??". Aku masa tu terkejut + suka + heran + happy + mcm2 lg la. Tak penah2 dia tnya mcm tu. Aku suka!!! Aku jawab, "adala tu...malam nanti dia dtgla tu...". Hehehee... Sungguh aku macam tak sangka dan tak pecaya mak aku bole tnya gitu. Ok, takpa, sepertinya lampu hijau mnyala. Hahahahaaa.. Petang tu aku mesej Man, bgth dia yang mak aku tnya psl dia. So mlm tu dia dtg beraya pi umah aku. Hehehee..



Malam tu, Man datang beraya umah aku. Setelah hampir setengah tahun kitorang tak jumpa, baru mlm tu aku dapat tengok dia dpn mata aku. Aku rindu sangat2 ngan dia. Heheheee... malu i.. kihkihkih... Well, cinta jarak jauh plak kan, besela tuuu.. begitu la tuu.. sedangkn aku yg masih dlm proses brcinta jarak jauh ni pn bole jadi rindu yg tramat sgt, cmane plak ngan org yg dh kawen eyk.. kawen tp brjauhan... huhu.. Malam tu jgk, Man bwk aku beraya. Actually, aku yg ajak. Dia yg bawak. Eyh, camne aku nak terangkn.. pndai2 korg la nak phm acaner. Hihiii.. Kitorang pegi umah kawan aku, Diyak. Beraya hampir setengah jam jugakla kat ctu. Dok borak2, lepak2..  Pastu dia antar aku blk.


Raya ketiga, kitorang 1big family pegi Miri. Pikink kat Taman Awam. Anak buah aku jela yang paling eksaited sbb seronok men2 air. Kat ctu kn ade kolam renang, mmg dkhaskn utk kanak2 je pong... So, Man pun join skali ngan family aku. Alhamdulillah, aku tengok suma cam ok je. Heheee.. Seharian kat Taman Awam mcm tak puas sbb tak bole nak dating berdua. Hahahahaaa... bengong tak.. hihiii.. Yela, mmg takde maknanye nak brdua klu dah macam tu. Lgsung takda peluang. Hahahahaa..


Raya keempat, aku jalan lagi. Kali ni berdua ngan Man. Kitorang pegi Miri lagi. Tapi idak le berdua beno sbb adek pompuan aku, Wiyah, pun ikut skali tapi dia pegi setelkn urusan dia nak masuk U. Dia pegi buat medical checkup. Aku ngan Man jalan2 dalam Parkson. Sebenarnya Man yg ajak turun Miri lg sbb dia ckp nak crikn aku hadiah. Dia jnji ngan aku nak belikn aku teddy bear, dia suh pilih. Heheheee.. aku suka lg.. So masuk dlm Parkson, jalan2. Pegi makan2. Aku cakap ngan Man yg aku nak buah rantai. Sbb sblum blk Miri aritu aku ada tengok buah rantai kt Pertama Complex. Aku brkenan yg cmtu. Man suh aku cri. Abis suma kdai silver aku dok tnya buah rantai mcm yg aku mau. Tapi hampa. 1kdai pun takde. So Man nk bg aku duit, suh beli kt KL je,. tapi aku takmo sbb aku tak rasa benda tu nti dia yg bli wlau duit dia. Last2 cari teddy bear jela kite.



Masuk kedai teddy bear tu, aku terus amik patung Doraemon yg kecik. Pastu Man ckp nape amik yg kcik, amik jela yg bsr(smbil hulur kat aku patung doraemon yg bsr). Tapi aku plak mcm tak brkenan. Hihiii.. cerewet jgk aku ni. Huhuuu... Pastu Man tetiba ckp nak blikn aku suar jeans Levis, aku plak mcm nak tak nak je. Pastu Man ckp, xpyh jela., bkn ade saiz pon.. kuang ajo tak boypren aku tu. Hishhh... skt hati aku. Xpela, aku redha. Huahuahuaaa... Bape kli dok ulang alik kt dlm kdai tu smata2 nk cari teddy bear yg btl2 aku brkenan. Trpike masa tu nak amik yg bsr gedabak, lbih kurang cam aku, yg awal bg scha msa dia mlamar tu. Tapi dlm msa yg sma aku trpike lg, kang camne nk bwk kulur kilir, kang blk nk nek bas plak kn, pastu tkut jgk kot2 yg aku amik tu mau harga mahal bratus2, ksian plak kat boypren aku tu. Kihkihkih... bgs jgk aku ni, pikir sume bende. Hihiii.. Last2, amik jela yg tuuuu.... hihiii..



So raya kelapan, hari ahad, aku kena balik KL plak. Kali ni aku mmg cuti kejap je sbb 02/09 ni nak kene pi Kelantan hantar Wiyah masuk UMK. Pagi tu bapak aku dah gerak awal sbb pegi anta adek2 bujang aku blk asrama. Sorg blk Sains, sorg blk Agama. Flight aku plak kn malam, 730pm. So tengahari tu pun aku trun Miri ngan Man. Aku trun awal ckit sbb nk luang masa ngan dia. Masa tu pun Man ckp nak cari buah rantai aku lg. Tp mmg takde jgk. Sedih aku. Petang tu, dlm jam 5lbih kitorang gerak pi epot Miri. Masa aku sampai tu, mak aku, bapak aku, wiyah ngan ank buah aku dh tggu aku. Hehe.. nsb baik dorg tak bsing, dan nsb baik aku tak lmbat. Lepas checkin suma, brg2 dh masuk kargo, just nk tggu masuk kapal je lagi. Masa tu suma ada kt epot. Masa tu aku hepy sbb Man anta aku pegi epot. Dalam masa yg sama tetap sedih sbb akan brjauhan lg. Lepas salam tangan mak aku, kakak, ngan adek pompuan aku, peluk cium suma, mak aku tnya "mn risman?? napa ko tak pi salam dia??".. hahahaaaa.. aku gelak masa tu. So aku pi kat Man. Bgth dia apa mak aku ckp. kihkihkih... 




Kesimpulannya, raya kali ni memang aku rasa sangat best. Sbb spanjang masa ade ngan Man. Tiap kli nak kuar atau nak bjalan2 pun dah tak perlu nak sembunyi2 lg,. Bknla mksud aku yg kitorang kena tonjolkn hubungan kitorang ni, tapi skurang2nya aku tak perlu nak sembunyi2 lg dr mata family aku sapa Man tu ngan aku. Skurang2nya dorang dah tau, so aku hanya inginkn yg trbaik je.











p/s -> gambar2 nati aplod eyk... klu aplod kt cni jgk jenuh ah weyh... Aku akn aplod gmbar ASAP!!! ngeeeee.. ^_^

15/08/2012

TERjumpa Blogger Comey, YUYU ZULAIKHA!!!

Assalamualaikum...





Hahahahaaa... iye, aku macam tak pecaya je malam tadi aku bole terserempak ngan Yuyu Zulaikha. Sangat tidak diduga hokeyh!!! Semalam tu, kak Abby yang ajak pi Jln TAR. So lepas brbuka posa, kitorang siap2, dan gerak. Hanya kami brdua jelaa.. Sebelom pegi tu, aku memang ade terbace status Yuyu ni kt fesbuk. Dia cakap, siap2 nak shopping kt jln Tar. Hah, lbih kurang gitula. Memang tak terlintas pun yang aku bole jumpa dia. Hehehee..


So bila sampai Masjid Jamek tu, aku ngan kak abby bejalan kaki ke jln tar. Jalan punya jalan, sambil tengok2 barang kan, ade gak la yang dibeli. Sampai la kat satu kedai ni. Memula tu aku juz tengok beg katun2 tu.. yang katun kete2 tu kn, hah beg tu design cam kete la. Aku belek2 kejap, pastu baru je nk blah, mata aku ni dah tertengok ngan sorang yang mcm aku knl. Cewaahhh.. mcm knl kunun. Yela, kenal dalam blog je punggg... hehe. So aku pun tegur. 'Eyh, Yuyu Zulaikha...". Pastu Yuyu aku tengok cam malu2 jek. Alalalalaaaaaa... malu bah diaaaaa.. hihiii.. Aku tak pasan plak yuyu jln ngn sape tapi mybe ngan member dia la kut eyh..


Aku cecepat kuarkn tab. Nak amik gambar kannnn.. hihii... Mmg sangat tak sangka tau yuyu dapat jumpe ngan awak. heeee... Aritu masa awak msuk GenY pun saya ade tgk jgk. Hehe.. dan kali ni, iaitu malam tadi, berkesempatan plak terserempak. Heheee...



ok, abaikan jela kegemokan saye..tapi tatapla kecomelan kami... huahuahuaaa.. matiklaaaaa.... hehe...


Sebenarnya gambar ade 2, tapi 1 tu aku dah delete sebab Yuyu cakap aku senyum tak ikhlas. Hahahaha... sampai ati tau cakap saya senyum tak ikhlas. Bkn tak ikhlas la yuyu, tapi sbb letih dan penat bejalan kaki. Dengan orangnye lagi sesak ramai kemaen kannnn...



Ok la, aku tau dah lama giler aku tak apdet blog. Esok aku apdet lagik la. Eyh, esok aku last keje laaa. Nak balik kampung daaaaaahhhhhh!!!!Oh ye, ni blog Yuyu.




psssttt---> Mlm td ramai giler abg2 polis.. haishhhh... =.="

01/08/2012

Menghitung Hari...

Assalamualaikum...



Yeah, hari ni dah 1haribulan 8. Suda masuk bulan 8. Lagi 2minggu aku nak balik Miri. Sangat tak sabar hokeyh!!! Aku tengok kalender, betol2 sangat tidak sabar dan tidak percaya. OMG, lg 2minggu ok. 2minggu.

Menghitung hari.....

















































Penghujung Ramadhan & Cerita Hari Raya 2016 Lagi

Masa dekat2 yg kitorang nak balik kampong tu sempat la aku bukak posa dgn adik2 aku. xde la bukak kt mana pun. Bwk pegi opis aku je..hehe......