19/12/2013

Resdung

Assalamualaikum.


Sapa ada resdung?? aku rasa sume org ade kut kan. Cuma beza teruk @ x je kan. Aku ni salah sorang penghidap resdung tegar yg teruk. Teruk maksud aku, bersin xbenti, hidung gatal, muka pun gatal, kena habuk sikit pun x bole. Tapi takdela sampai nak berjerawat seluruh mka ni. Bab makanan, aku mmg elakkn makan belacan. So sambal2 suma mmg aku langsung tak sentuh kalu bole. Sbb tu kdg ada je yg trkejut kalu aku ckp aku x mkn sambal belacan. Dah kenape nak terkejut kan... xperlu kottt... Kalu kena habuk pun mmg tak tunggu 2 3 saat la, time2 tu jgk terus aku bersin non stop. Siksa tau takkkk.. Aku terdetik nak apdet ni pn sebab aku dr td bersin tak benti. Dan bole dikatakn dlm minggu ni saja takde hari aku x bersin, takde masa aku tak bersin. Paham tak?? Nampak tak kat situ yg mn aku mmg bersin tiap masa.

Aku ada try supplement brand Blackmores, nama Horseradish. Bsr gedabak giler pil tu. Aku kena telan 2biji tiap pagi. Tp tula, bau pil tu busuk yg amat sgt. Ada masanya aku lupa mmg tak mkn la. Bln ni dah masuk botol ke2 aku try. Means dh hmpir 2bln jgkla aku mkn. 1botol tu ada 60biji, so bertahan selama sebulan la kan. Bln lps aku rasa mcm ada ok ckit la. Mcm ada kurang bersin. Tak sama mcm skang ni. Dlm bln ni mcm terok pulak aku rasa. Sbb bersin tak kira masa, dan tempat. Aku sangat berharap supaya ada apa2 yg bole hilangkn resdung aku ni tau. Mcm2 produk aku penah jumpa, tapi takde la nak try pun. Hihiii.. Ada yg suru aku bt operation la, amik injection la, mkn ubat tu, ubat ni, buat tu, buat ni, tp aku tak try. Hahahahaa... jgn nk slhkn aku jgk la. Sbb aku ni jenis mcm tak brani nak try jgk. Ada skali tu aku penah jmpa produk ape tah nama CMC ke kalu tak silap. Yg botol kaler putih penutup mcm pink2. Eyh yeke?? Aku tak tau pa nama full. Tapi lebih kurang mcm tula bunyinya. Ok ke ubat tu?? Ada sapa2 yg penah try??

Dlm bab mkn2 kan, aku kdg kalu sifud2 tu suma aku cuba elakkn. Mcm udang aku mmg tak mkn langsung. Tp tula, kalu oder mkn kat mn2 kedai msti dorg akan masak dan campurkn masakan dgn pes udang kan. So dlm pada aku nak mengelak, tetap trkena jugakkk... Kesimpulannya membuatkn aku rasa nak masak sendiri kat umah. Pastu pi keja tiap hari msk, dan bwk bekal pi opis. So lg selamat makanan aku, sebab aku sendiri masak, dan aku tau kandungan makanan aku tu kan. Heheee.. tapi leceh weiiii.. aku tidak serajin ituuuu....huhu... So skang, kene mkn je pil yg aku mmg tgh mkn skang smpai abis. Nti bln dpn amik plak lg sebotol. Bia cukup 3bulan try.

19/11/2013

Perarakan Raksasa Hari ATM ke-80 #throwback

Assalamualaikum...


Aku tak ingat tarikh ni bila, tp kalu tak silap aku hari sabtu la.. Siang tu pegi tgk perarakan. Ptg tu terus pegi LCCT jmput kakak dgn abg ipar aku dtg dr Sabah. Tapi takdela pagi sgt pun aku pegi. Dlm pukul 10 mcm tu gerak dr umah.. Singgah brekfes mamak kat blkng opis aku jap. Mkn roti telur ngan roti kosong. Huiiii...sedap hoooiiii... Aku klau mkn roti canai x ckup 1 tau..hikhikhik..


Aku pegi dgn hosmet aku. Bdk cina, nama Lim Hui Li. Kitorang pggil Lim jela. Kt umah mmg dh tgk live kt Tv1. Msa kt umah mmg bising jgk la sbb heli dok lalu lalang kat atas tu kan. So masa sampai kat Dataran tu dh takde dh perarakan. Org ramai pun stil ramai lagi. Masa ni eksaited jgk la tgk abg2 askar sume tu. Aku ada kwn ngan sorg askar. Muka mcm Joe Flizzow. Hahahaha... hover tauuu...tak hagak2 nak samakan muka dia. Kehkehkeh... eyh tp btol, lama2 dulu tu bru aku prasan. Pastu kazen aku kt Sabah tu kan laki dia pn muka mcm sama je dgn muka kwn aku tu. Hahaha.. Tp skang dh jarang kontek dia. Dia bizi.  It sokeyh laa. Tp rupanya masa hari ATM tu dia ada je. Masa tgk live kt Tv1 tu, aku tgk part yg mcm mn kalu dorg selamatkan VVIP tu kn, so ada la jgk dorg brsilat2 bagai, lawan2 sume tula. Rupanya dia adalah slh sorg yg trlibat dlm tu. Tp aku x nmpak pn dia sbb tv kt umah x brapa clear msa tu. Hahahahaa.. tetiba salahkn tv kt umah..hihi...

So masa sampai Dataran pn suke la ka. Amik2 gmbar sume. Ada jgk la aku brgambar ngan tentera2 kat ctu. Hahahaha... selamba jek ckp kat dorg, 'bang, nak amik gambar bole??' ecewaaahhhhhh.... sib baik la sume pn sporting.
suasana di Dataran Merdeka. Aku tgk ramai jek yg isi boring. Nak masuk tentera lettewwwww....hihi..

kan, aku dh ckp...sib bek abg ni sporting..dia lyn sume org nk bgamba. Glemer yu bang...




aku xtau ape beza dorg ngan yg len. Yela kn mcm2 kaler. Dulu msa kwn aku tu pegi Lubnan tu kn. stengah thn dia kt sna, dia pki baju mcm ni jgk la. Ngan topi biru tu..

Apesal abg2 ni muka mcm trpksa je kan..hahaha...yg sorg tu lg mcm tade presaan jek..kehkehkeh

eyh eyh eyh...yg ni xbole blah sunggoh..hahaha..yg kt blkng aku tu aku tak tau napa dia mcm tu. Tp yg psti bkn dia letak kpala dia kt bahu aku tau.Jgn nk slh phm plak..


hai abg2 sume...








aku tak tau nape ttba gmbar ni kaler dia jd mcm ni..pdhal aku amik sume gmba pki samsung tab aku ni je. So xdenye nk seting2 ape pn...


aku sgt eksaited tgk menatang nih..Sbb ni meriam yg dorg gunakan msa kes kt Lahad Datu aritu.

yg ni takdela eksaited sgt pn..bese2 jelaa...tp aku pn tak tau nape aku amik gmbar ni..hahahaaa...

tgk yg ni,topi kaler merah plak kan..so ape beza dorg sume ni eyh...??
So, tu jela pun gmbar2 yg aku ada. Xbyk sgt dan xdela menarik mn pn kan. Tp sekurang2nya kenangan tu adelaaa... K lah, jap lg aku nak apdet samting. Ok, bye!!

12/09/2013

Halluuuuuuu....!!!!!!

Halluuuuu........... Xtau mcm mana nak mula, dr mana nak mula. Tetiba rasa mcm xtau apa2.. huhuuu... Nila akibatnya gara2 terlalu lama menyepi. Ye, agak lama jugak aku menyepi kan. Lama x apdet blog. Blur2 dah aku rasa skang. Tolongggg... camne nak apdet blog dh ni?? heheee.. Ok, tarik nafassssss, hembussssss... tariiikkkkkkkk.... hembuss.... Ok last, tariiiiiikkkkkkkkkkk.... hembusssss.... fuuhhhhh!!!!!! Lega daaahhhh... hehehe.. Well, I miss my blog so much. Iye, aku rindukan blog aku ni. Rindu nak menaip. Rindu nak bercerita, rindu nak meluahkan. Rindu segala2nya psl blog. Aku salu jugak bukak blog ni, blogwalking jela pun, pastu logout blk. Sadis gilerrrrrr.. Nak sangat apdet, tp xtau dah. Huhu.. tetiba rasa mcm bru pertama kali nak berblog. Ok, fine, fine. Byk cerita yg aku hutang nak apdet dlm ni. Sgt byk cerita. Byk peristiwa. Psl raya pun aku x cerita. Best jek baca cerita2 raya korang2 sume. Hehee..


Aku skang kan kat bahagian baru, so x sama dgn msa kat bahagian lama dulu. Dulu kan kt bahagian projek, so bole rilek sikit. Sikit x sikit kdg kalu QS or TA bg fail selambak kena apdet matik jgk la. Skang pulak kt bahagian baru. Kat admin ni haaah.. So keje2 suma x brkaitan lg dgn projek2. Tp berkait rapat dgn perkhidmatan. Sbb tu aku ckp sibuk yg amattttt. Skang plak keja kat opis aku byk giler. Kerani tinggal 4org je kat admin ni, so sume keja masing2 tanggung. X terbuat aku dngan sume2 keja ni. Kadang2 blur otak aku bila memikirkan psl keja di opis. Aku sampai tak tau nak buat apa, nak buat camna. Tapi aku takdela sampai x buat keja langsung pun kan. Ade jgk la aku buat tp yela, tu pn masih terkial-kial. Masih lg dlm proses pembelajaran. Masih lg belajar dgn sume2 keje ni. Gila tak gila kalu ko tak tau apa-apa pastu tetiba dapat segunung keja berlambak. Dussshhhhh... mampus le jawabnye. So skang aku buat takat yg aku mampu jela. Slow mmg slow. Lambat mmg lmbat. Lantak la kan. Janji aku buat ok. Sikit pun sekurang2nya da jgk la aku buat. Hihiiii.. Tapi tula, stress hokeyh!!!! Tensyen sangat. Sampai xbole nak focus dkt satu2 keja. Sbb dh xtau nak bt yg mn duluan.
..............................................................................................................................................
 
 
Ok, sambung balik. Petang semalam tergendala niat nak apdet blog. Hahahaha.. Aku dah taip sampai takat atas tu, tetiba stop. Sebab ape ntah.. hehe.. So, now jom sambung sembang balik eyh.. Ok, brbalik pasal keje. Oh ye, keje part time aku dah stop dah. Dan benti dah pun secara rasminya. Hari isnin lepas kalu x silap aku. Hehee.. Hebat x aku?? Berjaya stopkan diri. Aku penattttt.. malassssss.. semua tula. Best memang best tapi aku dah penat. Dah cukup rasanya tempoh setengah tahun aku buat keja part time kat farmasi tu. Seronok jugak. Banyak pengalaman. Tapi tula, penattttt. Keja kat opis dari 7.30pagi, balik petang 4.30. Tapi kadang2 aku balik lambat jgk. Paling lewat aku kuar opis dalam 6.30petang gitu. Pastu dalam pukul 7 kena masuk farmasi plak. Sambung kije. Tak ke penat kalu gitu?? Huuuhhhh... dahla skang ni kan keje kat opis byk giler. So x bole nak focus dah. Keje kat farmasi x bole nak konsentret, cmtu jgk la kt opis. Pastu x psl2 aku tak terbuat keje2 kat opis. Pastu mulala org komplen. Huhuuu...
 

Tapi kan sebenarnya dari minggu lepas lagi dah aku x masuk farmasi. Malas sangat dah rasa ni. Penat. Mn plak lagi aku asek sakit kepala je minggu lepas. Ingt dpt tahan ke?? idok leee.... Ok, so skang dah dduk umah je kan, balik keja trus balik umah. Rehat2, tgk tv, basuh baju, pastu lepas isyak je dah tido. Hehehe... best gilerrrr.. tdo awal. Tapi aku ni pun jenis cepat bosan jgk tau. Kang dah bosan dduk umah sorang2 mulalah aku mcm org gila. Kalu dulu masa dok Selayang ok la jgk cikit, ada laptop, ada broadband, so dok online je la memanjang. Tapi skang broadband plak dah tade. Laptop aku ada je tu dalam bilik. Tapi maybe pasni aku kena amik broadband blk kut eyk. Just wait and see.
 
Eyh, ok la. Tetiba terbebel panjang pulakkkk... InsyaAllah lepas ni aku rajin2 apdet yer. Doa2 kan lah. Hihiii.. K bai!!!

19/07/2013

Ramadhan tiba lagi..

Assalamualaikum...


Ehem, batuk jap.. hehe.. lama tak apdet blog kan. Dah xtau nak apdet cemana.. xtau nak cerita apa lagi dah.. padahal byk je hal yg mau diceritakan tapi ada saja halangan. Baik dari segi masa, kerja, tempat, eyh byk lg lah!. So, hari ni puasa tak?? Aku?? baru hari ke ke8.. hehe.. yela, 2hari pertama ramadhan aritu aku masih cuti lagi. Hari ke3 baru start posa. Salu sangat dah mcm tu. Puasa kali ni sama mcm posa thn2 lps.. posa jauh dr family. Sahur dan berbuka sorang2. Sokmo gitu.. Tapi thn ni ada best ckit sbb adek aku ada skali. Dia cuti sem 3bulan, sebulan duduk cni ngan aku. Di samping buat keja part time carik duit lebih utk raya ni, aku nak bg dia rasa puasa kt KL ni. Bg dia rasa apa yang aku rasa. Pada aku, ni dah masuk tahun ke5 aku sambut puasa dan berpuasa di KL ni. Nti 2,3 hari nak raya baru blk Miri. So time tu jela merasa sahur dan berbuka ngan mak, bapak, ngan adik berdik lain. Eyhhh, tetiba rsa sedih pulak aku ni. Huh.... Rindu.. :'-(

Hoiiiii, jgn nanges hoiiiii.. batal posa kang.. hehe.. tetiba nak batal posa plak. Ok, sambung. Tiket raya aku tak beli lg ni. Takpe, insyaAllah tetap akan balik. Mesti. Wajib. Buat aku rasa tak sabar je tiap kali pikir psl blk raya. Seronok. Eksaited. Nerves. Suma ada. Beraya kat kampung plak kan. Lagilah meriah.

Ok, cita pasal posa blk. Skang ni tiap pagi nak sahur salu kak abby akn bangun masak. Malam sbelom tdo aku mmg dh masak nasi siap2. So kitorang ber3 akan mkn. Aku, kak abby ngan adek aku. Petang nak buka posa kdg aku masak. Tgk la ape yg ada dlm peti ais tu. Aku msk cincai je. Bkn cincau ye. Tp tula bila msk time posa ni xbole nak rasa2 masakan tu ok ke dak. So sbb tu tiap kli masak aku konpiden je. Hahahaha.. kdg kalu kena ngan cara sedap la jgk. Tp klu tak mau masin jgk la bole thn.. hehe.. Well, org posa yg masak begitulaaa..

Aku teringin nak bukak posa makan barobbok. Sedap woooiiiii... Tapi x berkesempatan lg nak masak ni. Xpe, insyaAllah aku akan masak. Kalu kat kampung konfem mak aku kan masak punya. Aku tau nak mkn jela bila dh siap kan. X sampai 3pinggan x sah. Hahahaha... amik, 3pinggan skali makan hokeyh!!! ko mampu??? Tapi betul siyesli, barobbok tu mmg sedap. Telan2 ailio jela sambil menaip ni.. hahaha.. nsb bek x meleleh lagi.. gilo!! Hoooiiii... aku kena masak jgk nih. Mesti. Wajib. Fuuhhhh....

Stop psl barobbok.. Eyh tapi kan kemarin aku teringin nak bukak posa makan beger. Yela dah 2,3 hari kemaren2 ni aku asekla blogwalking, suma la dok apdet psl beger bakar al-lazat tu. Ni lg satu bikin aku telan2 ailio niii.. Dah terbayang dah beger ayam dabel spesyel letak chese.. Perrgghhhhh.... beger, beger,come to me... ;-P Ptg semalam mencarik gak. Round la dkt bazar belakang umah. Baru nak pi bazar ok sbb selama ni dok masak je utk buka.Tapi xdak. Hampa. Pastu tgk ada karipap gergasi. Tapi x brapa nak gergasi la. Gergasi lg aku. Hahaha.. Ada karipap ayam, daging, ngan telo. Aku opkoz amik yg ayam. Tapi mahal wooiiii... Seketul rm2. Aku mula2 pikir mcm2. Pastu mula la dlm ati aku kan, 'besar ni sama je mcm kat sogo baru 90sen. rm2 aku bole beli 2 kut karipap sogo tu.' Pastu dlm ati lagi, 'eyh saiz pn lebih kurang ngan karipap berisi jgk nih'. Last2 aku jalan terus. Tgk2 len plak. Beli la nasi ayam 2, sbb beli utk adek aku skali. Adek aku nak air carrot tp xda so aku beli utk dia air jagung. Beli kuih2 len. Karipap ngan popia je. Pastu nak balik lalu lg kt gerai karipap gergasi yang tak brapa nak gergasi tu. Beli jgk!! Fevret aku kan karipap. So mau xmau aku akn beli jgk. Beli 2, sbb 1 utk adek aku jgk la. Masa buka mkn karipap gergasi. Nsb bek sedap hoiiii... kalu tak aku yg gergasi ni berubah 100% kang jadik gergasi. Hahahahaha..

So petang ni, aku still lg nak mkn beger. Selagi tak dapat aku tetap nak dapat!! So, minggu dpn gaji, ingat nak bwk adek aku bukak posa kt luar. Sbb kitorang kt opis ni pun dh plan nk bukak posa sama2 kat luar. InsyaAllah..

Ok la, nti aku apdet blog lagi. Sbb aku kena rajin2 apdet lepas ni. Mesti.Byk benda nak story mory. So, selamat berpuasa, dan selamat berbuka puasa buat semua sesiapa saja dimana2 berada.


Salam sayang,
-tatyhasbi-

24/06/2013

Its 24th Of June..

Yah, arini 24 jun, hari ape?? hari jadi sy ler.. hehe.. Hoi, mcm  xprcya hari ni sja umo sy dh genap 23thn. Auuwwww...tetiba bersaya2 ni dah kenape?? adoooyaiii... dh rasa dewasa sgt dh niii.. hahaha.. Ok2.. Kalu tahun2 lepas salunya aku amik cuti time befday aku, tp tdk utk thn ni sbb cuti dh tinggal x byk.. Nk amik MC mcm  x best la kan.. Sebenarnya kan tak rasa pn mcm arini befday aku sbb lagsung takda sapa yg wish. Hahahaha!!! Sgt rare ok!!  Mlm  td jam 1200am  pn lgsung takda kol @ msj dr Man. Aku tggu ok, tp hampa. Huhu.. dasar xbole harap!! Sgt kecewa dh rasa hati ni hah. Pagi td jela, kakakku msj, wish epy befday. Ok laa.. Adek aku ada kt cni pn x wish jgk. Dia xtau kut. Hehe.. Setelah dipikir2, aku rasa mcm  nak beli samting sebagai hadiah utk diri sendiri. Hehehe.. apa dia?? dh ade dlm  pikirin dah ni hah.. Aku kira2 mcm  nak beli 6benda sbb befday aku kn bln 6.. Ecececeeehhh... nampak beno kemaruk nak adiah.. hahaha.. elleeehhh.. lantak la!! Dah aku yg nak kn.. mntak kt org kompom  xdpt la. So meh la kita beli sendiri, menggunakan duit sendiri jgkla..

Minggu lepas plak 16hb befday bapak aku. Sama hari ngan hari bapak jgk laa.. So bapakku, selamat hari lahir dr anakmu ini yg jauh di perantauan disini.. hehe.. mo adiah ape pak?? Ok2, nti aku belikn.. tau dah nk beli ape ni.. nti raya la bru bg sbb time tu je nti baru blk miri lg. Sabo ye pak yer.. hehe.. Oh ye, lama aku x apdet blog kan.. Aku bizi woooo... bila bukak blog je blm  tntu bole dpt apdet. Aku takut je ada mata2 yg memerhati dan yg akan cakap2 di belakang. Huh, i is dun like!! Kat umah plak xbole nak apdet dh la. Internet xdok. So tiap kli bukak juz bw jela kt blog2 org. Begitu laa...

Wikend plak, xbole jgk nk rehat sgt sbb aku masih lg terikat dgn keja part time aku kt Farmasi tu hah. Nak berhenti tp xbenti2 pn lg ni. Byk baik dan buruk yg aku kena pikir kalu aku nk benti. Kalu aku tak benti pn ada jgk yg aku kena pikir. Macam2 hal!! Oh ye, esok aku exam. Exam  utk knaikan pangkat. Gagal @ lulus, aku terima je. Sekurang2nya ada pengalaman utk kali ni. Kalu lulus, alhamdulillah.. Kalu gagal, cuba lagi taun depan.. eceehhh...

Ok, hepy befday to me, and gud luck to me and my officemate yg akn amik exam  jgk esok. 3 hari ok. Wish me luck korang!! Tengkyu.. ^_^


gambar ni masa sambut befday kat opis. Bkn befday aku sorg je tau, suma2 org pnya befday pn kne sambut skali.. Beranagn je lebih ni hah potong kek sampai 2..

kek befday.. kn dh ckp, bkn befday aku sorg je kna smbut, suma stef pnya befday dr bln Jan-Jun..ape lg kalu bkn Chocolate Indulgence.. Aku x brapa suka sgt mkn kek..ntah nape.. So kek yg aku dpt aritu suma bg kt EE.. Aku mkn ckit2 je..


bersama akak2 yg befdaynya pn bln 6..Tp kak Midah baju merun ngan kak Raja tudung labuh tu bkn bln6, cuma dorg dh dkt nak last kat opis. Sbb msg2 nak pencen dan pindah.


20/04/2013

Dalam pada ku gembira, kadangkala sedih juga..

Tajuk dah macam lirik lagu. Ha'ah, mmg lirik lagu pun. Penah dgr lagu Tasha Manshahar ngan bdk laki tu?? lagu tu best. Mlm2 sblom tdo aku salu lyn utiub lagu dorg. Sgt comel lagu tu pnya vidio klip. Bdk laki tu sgt buat hati saya jatuh chenta sma dia. Hehe..

Ingat tak, aku penah cita psl gelang tangan emas aku hilang kan. Tercicir kat Times Square masa maen2 kat dlm indoor game tula. Eyh, aku tak cerita lagi. Ok, nak cerita la ni. Hihiii.. Kejadian berlaku masa cuti tahun baru cina bln 2 aritu. Cincin emas belah rotan 2bijik dah kena curik ngan kakak housemate, pastu gelang tangan pakai tak sampai setahun lg dh ilang jgk. Btl2 sudah jatuh ditimpa tangga nasib diri saya. Menangis sampai tersedu2 aku dibuatnya.




Pada hari kejadian, 11/02/2013.. Pegi Times Square sama ini budak. Bkn budak la, dia tua lg dr aku. Cuma bdn dia lg kecik dr aku..hehe... Ida.


Masa ni, aku sangat happy, sangat excited. Tak tau plak happy dan excited aku tu ada mksud tersiratnya..



Muka manyak sukahati tp lps tu sgt sedih hati.. T_T



Selepas kejadian. Pergelangan tangan kosong. Tiada lagi kilauan emas dr sang rantai tangan. Yg tinggal masa ni hnya mykad kertas dr times squre pnya indoor game.


Perasaan masa ni mmg tak tau nk ckp cmna. Nmpak mcm aku senyum je kan, tp siyesly, aku btl2 xtau apa aku rasa. Btl2 kosong.. 0-0


Blk umah, amik bekas cincin ngan resit2 suma. Ha'ah, beli kat Emas Sri Penang je...


Beli sebentuk cincin belah rotan pki duit bonus bln 12 thn lps.


ni plak gelang punya tmpat. Gelang aku beli 1 je, tp dpt bekas smpai 2 sbb aku ckp nak pki kawen punya, so unty tu bg bks yg merah baldu tu. Hihi....


Resit gelang..


Masa ni sumanya hanya tinggal kenangan. Dan sampai skang aku masih simpan.


Ni tempat gelang sebenarnya. Cincin yg wrna emas tu sbnrnya zhulian. Kakak aku kt Sabah yg blikn dulu msa aku msih tggal ngan dia sblm aku dpt keja kt kl ni. Cincin yg sbelah tu plak Man yg bg masa befday aku 2010 dlu kalu tak silap. Aku jarang sgt nak pakai. Naseb awak la cincin!!



Masa kat TSIG (Times Square Indoor Game) tu, lepas byr suma, dorg pkikan gelang mykad kertas tu td la. Masa lalu kt palang tu, hati aku macam tergerak nak suh Ida amik gambar. Xtau nape hati aku mcm trdetik suh amik gambar sbb nti mcm bole buat bukti yg gelang tu ada lg kat tangan masa baru masuk. Hati aku mcm dah tau2 je, tp entah kenapa aku tak buat jgk suma tu. So aku nagn Ida maen puas2, enjoy sakan. Suma gem kitorang men. Masa tu yg aku tau aku nak release tensyen, nak lepas suma, so nak kena jerit kuat2. Mmg aku jerit kuat sgt. Lama jgkla kitorang kt dlm tu. Ptg dlm pkul 6lebih baru blk. Itu pn sbb gelang dh ilang. Kalu tak mau smpai ke mlm smpai nk ttup la kut kitorang men dlm tu. Aku perasan gelang aku dh ilang masa beratur nak men gem kereta2 yg langgar2 tu. Men utk kali kedua ok. Msa tu aku ngan ida dh kt depan. Ntah napa tetiba aku tunduk terpandang kt tangan aku baru aku sedar yg gelang aku dah takde. Masa tu bkn aku nk cancel men, tp bole plak aku trus je masuk sambung men. Lepas men bru nk pegi tnya staf yg jaga kt gem yg kitorang men sbelom tu. Dorg dh tgk2 sekeliling, dah tlg cari, aku pun dah pegi buat repot kt dorg pnya management. So aku tawakkal je masa tu. Last2 sumanya hampa. Mmg tak jmpa dah la kan. Dgn org ramai masa tu, mn nk carik lg, mn la nk jmpa kan.  


Blk dr Times Square mlm tu, Ida antar aku smpai umah. Masa smpai umah aku mndi, lps tu aku dok tenung je suma bekas2 tu. Suma tinggal kosong. Esok plak, kan cuti lg. Cuti umum smpena CNY. Aku kol kakak aku yg kat Sabah tu la. Dok mengadu kat dia. Cerita suma dekat dia. Sampai menangis tersedu2 jgkla. Nk bckp pn smpai xbole dh masa tu. Bygkn aku pnya perasaan sedih tu. Aku tgh taip ni pun rasa nak nangis lg. Pdhal hilang gelang je pun. Aku bkn apa, ni 1st time aku beli brg kemas. Pki duit kwsp plak tu. Mn la tak terkilannye hati aku ni. Aku tak pnh nangis smpai cmtu skali cuma sbb utk kehilangan brg. Kakak aku pun ckp ngan aku, byk2 brsabar. Ada hikmah sumanya. Allah saja nak uji. Mungkin ada yg nak dtg lg bsr dr suma tu. Tetiba rasa sebak plak dah aku ni.. Adooiii... sensitip sangat nih!!


Seharian masa tu aku dok dlm bilik je. Dok la tenung 1 gambar aku yg msa tu mmg nmpak jelas sgt gelang tangan aku tu. Aku tgk je gmbar tu otomatik aku nangis. Lepas kol kakak aku, aku kol mak aku kat Miri. Aku cerita lg. Aku nangis lg. Masa tu aku rasa down sangat2. Dah entah kenapa la kan tetiba masa tu nak down2 bagai. Tp btl, masa tu aku btl2 xda semangat. Aku rasa mcm dlm sekelip mata aku hilang sumanya. Sampai skang aku tak bole lupa ngan gelang, ngan kejadian tu suma, ngan Times Square nye lg. Tp itu x brmkna yg aku tanak pegi Times Square lg.


Dan skang, tiap kli tgk org punya gelang tangan, bkin hati aku rindu sama gelang aku tu. Xpe, lepas ni kumpul duit, beli baru. Ok chaiyok!!!

Lama tak ngapdet.. Bukan ngedate!!

Assalamualaikum...

Wahhh.. lama tak apdet!! iye, apdet, bukan ngedate. Ngedate itu maksudnya dating dlm bhasa indon kalu tak silap aku. Hihi.. ok, takpe, abaikn suma. Yg pasti aku mcm tak pecaya dapat apdet blog kali ni. Sejujurnya, aku rindu sangat nak menaip kt blog. Rindu nak bercerita, rindu nak meluah. Eh, macam2 lah!! ok, salu bkn apa, kdg rasa mcm takda masa. Skang sejak aku pindah tempat ni pun ada jgk la kdg2 tu pagi masa bru sampai opis try bukak2 blog. Tp nak apdet tu x sempat2. So mmg trbengkalai la suma cerita.


Tapi kali ni sbb ada kesempatan, so marilah kita manfaatkn masa dan peluang yg ada. Hoyeahhh.. hahah... Aku kat opis ni, ot lg hari ni. Ikutkn aku nak stat rajin2 ot wikend tu bln dpn. Tp yela dah dorg masukkn skali nama aku dlm senarai so aku ikut jela.

Ok, mari kita bercerita. Memula pasal keja part time aku kat farmasi. Aku dh plan baik punya dlm otak nak stop dah la. Nak benti.Ckupla 3bulan lebih keja part time itu. Sangat seronok. Ha'ah, seronok sangat -_-" . Tp aku x ckp lg kt manager kt farmasi tu. Oh ye, farmasi mn, kt kl ni jgk. Hihiii... Nape nak stop?? Satu, sbb aku nak sambung blk kelas memandu aku. Dah lama sgt aku tak pegi. Aritu kn aku ada amik exam, sekali gagal ko, mau menangis aku masa dapat result tu. Bdk 2 org yg dtg skli ngan aku masa tu bole plak lulus, haishhh... i is not satisfied. Padahal mlm sebelum nak pi exam tu aku dah siap ckp ngan kak abby yg kalu aku lulus aku nk posa seminggu. Dah siap nazar baek punya ok. Skali gagal daaaa.... mau meraung aku. Dah tu masa daftar kelas tu dulu memula pun aku dah simpan tekad dlm hati (tekad yuuuu) yg aku nak dptkn lesen 'L' sebelom befday aku bln 6 ni. So kiranya hadiah utk diri sendiri la kononnya kan. Gituuu...

Sbb kedua, aku penat. Penat sbb kena mrh je terus. Mn aku tahan ok. Asek nak stres je manjang kt farmasi tu. Aku blk opis, masuk part time nak release tension, wat keja yg ringan2 ckit,skali kena suruh itu ini, salah sikit kena mrh, tnya sikit kena tengking, mau ko tak tensyen kalu gitu?? Kenot go la aku. Angkat bendera putih la jawabnya. Tapi dlm masa yg sama aku suka sbnrnya. Aku hepy. Seronok lyn costumer yg dtg dgn sakit yg mcm2, cari ubat dan supplement yg berbagai2. Dari situ je, mcm2 skt yg aku tau, mcm2 ubat jgk aku tau. Walau tak semua, tp adala sikit2 kan. Tp tula, aku rasa dah nekad sangat dah ni nak benti part time. Doa2kan la semoga hati aku kuat utk brdepan ngan org2 kt farmasi. Lg2 bos2. Buat part time ni seronok. Di samping masa terisi, (haah, terisi sangatttt) duit poket brtambah tp tu suma tak menjanjikn yg aku bole sntiasa senang lenang dgn duit yg byk. No ok. Aku bkn apa, hari tu adek aku dtg cuti kt umah. Selasa sampai kamis dia ikut je pi opis. Jumaat mlm dia blk. Tp masa dia blk tu aku tak dpt nak temankn, nak hantar pi stesen bas pun aku tak bole. Last2 kak aby yg hantar sbb kebetulan dia off mlm tu. Aku terkilan ok. Sedih plak aku rasa masa tu. T_T

Sbb ketiga, aku nak kehidupan aku blk mcm dulu. Blk mcm dulu mksud aku, duduk umah je. Wikend rehat2, baca novel, tgk tv, wat keja2 umah. Dok sorang2 pun sorang2 la. Bukan tak biasa, bukan jgk tak penah kan. So biarlah. Isnin jumaat keja opis, blk umah bole rehat, mlm bole tido awal. Cukup rehat, cukup tido. Makan tu toksah ckpla kan, cukup tak cukup xdenye aku nak kurus pun. Wikend dok umah. Ada hal senang je nak urus sbb masa tu sentiasa ada. Dah x terikat ngan mn2 part time. Kan??

Sbb keempat, errmmmm... aku rasa dah xdela kut eyk.. hihi.. cukupla 3 sbb tu je. Cukupla jgk pengalaman yg ada walau tak byk dan lama mn. Mcm lagu sudah cukup sudah tula.. Eyh, ok. Aku nak cerita benda len plak. Kat len entry la yer. Hihi.. bye!!



26/02/2013

Kehilangan,Kesibukan,Kesedihan..

Assalamualaikum.. Helloooo.. Halluuuuu.. Haiiiiii !!!! Ok, sangat teruja sbb dpt apdet balik blog yg x sberapa ni. Fuuhhhh... Kalu ikutkan aku mau apdet seminggu skali, tp apakan daya sy, hnya seorang pekerja biasa seperti insan biasa yg lainnya.. Syahdu beno bunyik.. Ok, aku hepy. Dalam hepy, aku sedih. Campur dua2 tu, aku stres!!. Huuuhh.. Sejak dah pindah tukar bhagian ni, aku bizi giler ok. Bizi giler2. Kat bawah dulu x pnh sampai cmni skali. Serius. Aku rasa x pnh rasa sampai cmni skali. 1 mmg sbb bizi, 2 sbb xmo org atas ni dok bising2 ckp aku tak buat keja. Hahahaha... Eh hello, saya buat keja sy ok. Dlm pada aku dok huhahuha slma ni sejak dah naik bhagian baru ni kan, aku buat suma keja aku ok. Biapun slow, lambat, aku buat jgk. Aku siapkn jgk bah. Bkn aku langsung tak usik suma tu. Tolong sikit!! Aku agak kebengangngan jgkla ngan kerani yg dulu duduk kt tempat ni sbb dia langsung tak siapkn keja dia. Suma keja mcm dia tak usik langsung. So kesimpulannya, mmg aku yg kena buat suma tu tau. Tapi sbb aku sabar, aku buat.


Aku bengang lagi ngan beberapa org akak2 kat bhagian baru ni sbb bole pulak dorang dok ckp psl aku padahal aku ada je duduk elok kat tempat aku ni. Aku idok le terus melenting kan. Aku senyap je. Tapi pastu meleleh jgk la. Hahahahaaa.. Aku ni kan, hati tisu. Kalu dok ckp yg leklok, takpe gak. Ini ckp plak yg aku tak buat keja. Ckp aku lmbat siapkn buku tu. Eeeeiiiiii... reti bersabar tak?? reti memahani ke tak?? aku ni baru lg kat sini tau. Aku bkn tau sangat suma2 tu. So sila tunjuk ajar dgn byk. Jgn tau nk mengarah nak suh aku siapkn suma keja dgn secepatnya. Kang aku langsung tak buat lagik parah!! Part tu takpa, dah berlalu pergi dgn begitu saja. huhu..


Ok, stop. Nak cite psl kehilangan. Bukan kehilangan sesiapa. Tapi kehilangan barangan kemas. Aku sedih sangat2. Hilang rantai tangan emas. Tak sampai setahun pun lagi pakai kat tangan ni, tapi dah hilang. Ok, mybe silap aku sbb hari2 nak pakai. Gelang tu tercicir kat Times Square, masa aku nak men kat Theme Park tu. Aku tak tau tercicir kat mn. Tp aku dah buat repot kat dorang punya management. Sampai skang takda apa2 respon pun. Dorang tak jumpa la kut kan. Kalu ada org jumpa, sangatla beruntung giler. Aku sayang gelang tu. Sbb tu brg kemas yg pertama aku beli selama 3thn aku keja. Tau2 dah hilang lesap camtu jer. Gelang tu hilang kalu tak silap 11/02/2013. Balik umah mlm tu aku tengok balik kotak gelang, nangis2 aku tau. Tak penah nangis cmtu sbb ilang brg. Nangis sampai tersedu2. Esok pagi kol mak, cite suma, pun menangis2 jgk. Kol kakak aku kat Sabah, cite kat dia jgk, pun aku menangis. Nangis semahu2nya lah.


Sebelum tu sbnrnya cincin emas aku dah hilang. Hilang dlm umah. Rupanya housemate sendiri yg curik!! Dia curi cincin emas aku 2 bijik, cincin emas kak Aby sebijik. Pastu bole dia pi gadai. Aku perasan cincin takda pagi sabtu. Aku dah tanya kat Kak Yun(si pencuri), tp dia tak ngaku. Mlm rabu baru dia mengaku. Fuuhh... So skang aku tak bole nak mengadap muka dia, nak dengar sora dia pun aku tak bole. Aku tak bole trma apa dia buat. Takpe, psl tu pun nti aku cerita dgn lebih lanjut.

19/02/2013

Perpisahan & Kesibukan... :-(

Wei, lamanya tak apdet blog. Last aku apdet rasanya masa aku cita yg aku dah angkat brg aritu kan.. aku apdet cita pasal tinggal kenangan  ni la. Dah rasa nak nyanyi lagu Saleem pulakkk.. Hihihi.. Sedih aku rasa tauu.. Rindu ngan dorang suma kat bhagian bwh. Bukan nak ckp kat bahagian baru ni tak best, tak. Mungkin aku blm biasakn diri lagi kut. Takpe, slow and steady. Lama2 nti ok la tu.


13hb aritu secara rasmi aku bertugas di bahagian baru. 13hb tu jugak aku pi salam ngan suma staf. Mula sekali ofkoz aku jumpa bos dulu. Masa jumpa bos bole pulak aku menangis sampai abis basah lencun muka. Adooiiii... nape mesti begitu?? hurrmm... Aku tak tau aku nangis masa tu sebab sedih berpisah bahagian ngan dorang, atau jugak sedih sebab kehilangan barang2 kemas. Oh, yang tu nanti aku cerita. Hihi..


Masa salam2 peluk cium suma ngan yang len pun aku nangis jugak. Hihi.. sangat cengeng saya ni.. Ok, tak tau nak ckp ape lagi. Hihi.. Kat bahagian baru ni, sangat bizi. Walaupun keja aku tumpu kat satu keja je, tapi sangat la bizi bak hang... Suma nak urgent. Buku org tu nak kena apdet urgent, buku org ni nak urgent, suma pun nak urgent, ape je yang tak urgentnye?? adooii.. Bole jadi gila aku kalu macam ni lama2. Stres tauk!! Tapi takpa, aku salu slow and steady kan.


Aku suka tengok Kak Leen bizi buat keja, aku pn nak mcm tu, tp masalahnya aku tak tau nak buat mcm mana. Apa nak kena buat aku tak tau. Aku jadi blur. Adooooiiii... Ye aku tau kalu tak tau tu kena tanya, tp masalahnya camne kalu aku tanya tetiba kang kena mrh. Abislaaa... kang dorang melenting, aku melencun. Aku ni bkn bole sgt. Hai la hati.. apesal lembik sangat??

Terus rasa rindu nak apdet fail2 kat bahagian lama. Huaarggghhh..!!! Stail aku, kalu aku tak tau, aku mmg tanya, tp tlg tunjuk ajar btl2. Jgn men sergah2, menengking2, dan marah2. Aku tak suka org ckp ngan aku dlm keadaan mrh2 ok. Mn lg org yg dulu wat keja ni dia byk keja tak siapkan. So suma tinggal kasi kat aku setelkan. Amboi, byk cantik kan.. Apa bole buat, aku terima jela. Nak marah tak bole sangat. Kang org len pulak yg mrh kat aku balik. I is dont like!!


Bila aku mengadu kat org len, suma la dok ckp kat aku, "sapa suh ko mintak pindah".. Hello, aku tak penah mintak pindah tukar bahagian ok. Aku cuma mintak pindah tukar nak blk kmpung je tp itu pun aku tak hantar lg kat KP utk kelulusan. Huhu.. acaner tu?? Takpe, sabo jelaaa..


Ok, nanti aku sambung cerita lagi. Ada masa kang la yek. Sbb aku bizi. Pepaham jela.. huhu..

07/02/2013

Tinggal Kenangan.

Td kemas2 brg lg.. Kemas brg kat tempat lama sbb dh nak naik atas secara rasmi. Idak le rasmi beno.. rasmi gitu2 aje. Aku bwk suma brg2 aku yg aku rasa patut aku bwk. Yg tak patut tp aku nk bwk aku ttap bwk. Degil beno lah bunyi. Hihi.. Takdela.. sbb aku tgk tempat bru ni dah clear, so aku kemas jela brg2 aku kat bwh td. Aku dh angkat sumanya. Masa kemas2 brg td aku rasa sedih tau tak. Aku ckp kat Yuva yg aku nak nangis. Ha'ah, rasa nak nangis. Tgh taip ni pun hati rasa sgt sebak. Brg last aku amik kt bwh td aku rasa selipar tandas ngan cawan aku. Masa berdiri kat partisyen tu aku tenung tempat tu. Mcm2 ada. Sgt byk kenangan. Suma indah. Bkn indah kbr dr rupa. Tp mmg indah yg mgkin takkan ada di mn2. Pastu aku pi pantry. Amik cawan. Pastu aku duduk2 kejap. Terpikir lg, pasni takkan lg aku brkesempatan nak kemas2 pantry ni. Tak bole lg nak pi shoping brg2 pantry mcm tiap2 bln yg aku ngan Kak Ina PA salu buat.


Pastu aku trus kuar. Tekan lif. Sementara tunggu lif tetiba nangis plak. Ape nih??? Naseb baik takde sapa2 masa tu. Cecepat je aku masuk toilet. Duduk lam tandas, nangis sorg2. Aku salu bt gitu. Lepas dh lega bru kuar. Hihihi... Sedih tau tak... T_T... Aku tak gi jumpa lg akak2 kat opis td. Takut nanti aku makin nangis. Sabo jelaaa.. Takpe, esok aku last kat bwh. Esok jela kita salam2, pelok cium suma tu yer.. hihi..


Nanti aku mesti rindu nak buat bising2 mcm salu. Rindu nak borak2. Rindu nak jerit kuat2 tiap kali kalu ada org amik brg aku pastu tak letak blk. Hahahahaaa.. Ni 1 perangai aku. Aku sgt tak suka kalu org amik brg aku tak bgth, pastu tak reti nk pulangkn blk. I is pantang giler mende tu. Hehehe... Pastu nti takda sapa lg dh borak2 ngan aku. Takda sapa lg nk dgr aku punya cerita. Aku kn byk cerita. Hihiii.. Lepas ni bila aku nak nangis takda sapa lg dh nak pedulik. Adooiiiii...... Tak dpt ku bygkn. Aku rindu suma tu. Ngan dorang jela aku salu buat begitu.


Kat tempat baru ni nti konfem dah takda masa nak mcm2 suma tu. Takda sapa nak lyn perangai aku, takda sapa dh nk pedulik aku, takda sapa lg dh nak amik tau psl aku. Sedih... Bila dorg tanya apa perasaan aku.. Aku tak tau nk ckp ape. Bila aku ckp sedih, kang mcm tak pecaya plak. Bila ckp hepi, kang ckp aku takda perasaan plak. Takpela, janji aku tau ape rasa.


Td aku post status kt FB. Aku ckp, "Takda apa yg tinggal, hanya kenangan. Nti sy rindu nk bt bising2, nk jerit2, nk borak2.. Gonna miss u all..". Tgh taip tu airmata mengalir je. Sib baek Kak Leen kt sbelah ni tak prasan. Dia kan bizi. Nti aku pun akan bizi mcm dia jgk. Huhu..


Lepas ni takkan ada sapa lg dh yg dtg tempat aku nak lepak2. Kalu kat bwh dulu sokmo ada je tetamu. Hahahaaa.. tetamu la sangatttt... ada je dorg pi tempat aku. Hihi... Tetiba plak ni aku rasa mcm berada di tempat asing. Rindu ngan korang kat bahagian bwh... :-'(


**bila baca blk ape yg aku taip ni, bikin aku nak nanges lagik. Ok, stop takat ni. Yg pasti, sy rindu ngan korg suma!!!

***pes tym apdet pki PC kt tempat baru. Tempat tak brapa nak kemas lg. Nk deco2 ckit.





05/02/2013

Bulan Baru, Entry Baru.

Ohooooiiiii... lama tak ngapdet belog. Ngam2 10 entry aku buat di bulan januari. Bknla dirancang, mungkin sekadar kebetulan. Hehehe.. Sory, lama menyepi. Lama la sangatttttt.... Aku bizi. Bizi gilerrrrrr... yela tuuuu.. hehe.. takdela bizi sesangat pun, tp bole dikategorikan bizi jgk la. Bizi siapkn keja sebelum pindah tempat baru, bizi kemas brg nak angkut ke tmpat baru, bizi segala2nya. Huhu.. bunyi mcm bizi sebizi2nya lah!!


Aku dh dpt surat tukar. Tukar bahagian je pun. Aku kena pindah ke bahagian admin. Naek ke tingkat 16. Sebelum ni kan aku kat tingkat 14. Naik tingkat je pung, tak naek pangkat lagik. Hihihiii.. Keja2 suma kalu bole aku nak setel. Semalam aku dah start kemas sikit2. Suma kertas2 sampah aku dah shreder kan. Barang2 aku dah aku bwk naek atas. Baru sikit jela. Sbb brg aku mmg sikit je pun. Takdela byk mana.  Rasa sedih  nak pindah :'-( . Dah 3thn lebih aku kat bahagian skang. Mcm2 aku lalui. Sedih gembira suma ada. Biasala tu kann... Tak nangis tak sah. Hepy konfem. Tgh taip ni pun rasa nak nangis. Hoi, jgn nangis... takmo sedeyh2..


Bila dapat surat minggu lepas, memang tak bole nak buat apa lg dah. Aku pun tau ni suma demi kerjaya aku jgk. Ecewah, kerjaya gituuu.. Bos pun ckp ni suma utk masa depan. Utk kerja2 aku. Ye, aku tau. Byk benda aku nak kena belajar nanti. Suma psl perkhidmatan. Aku kena tau byk benda. Malu kut kalu sok lusa aku dapat pindah balik kampung tetiba 1 harem pun aku tak tau. Kang org tnya dulu kat tempat keja lama ko buat ape?? xkan buat bodo kut!! Abis... kalu kena sound camtu maunye aku sentap 44mlm, nangis time2 tu jgk. Hahahahaaaa..


Semalam dah lapor diri kat tempat baru. Jumpa ngan bos baru. I is takut. Walaupun dorg ckp bos baru ok je. Selagi keja2 ko aptudet. Hah, ckp psl keja plak. Aku kat bhagian baru nanti kena buat psl cuti. Bkn cuti pegawai kat bahagian aku tu je nti aku nak kena apdet, 1 cawangan ni aku kena pantau. Huhu... bunyi mcm berkuasa giler. Hahahaaa... lepas ni aku akan bizi koling2 suma kerani bahagian mintak repot punch kad, mintak rekod cuti. Hahahaaa.. tak tau camne la agaknya nanti ni. Dengar cite plak org yg aku nak ganti ni nanti dulunya tak buat keja. Byk giler keja dia tak buat. Adoooiiiiii... abisla aku. Takpe, buat slow2 kan.. So org2 kat atas sila jgn paksa aku, dan sila jgn terlalu mendesak. Kang aku tension giler 1 keja pun aku tak bole nak siap.


Hehehe... kemain lagik aku punya pesanan khidmat masyarakat tu.. Yelaa.. pasni aku kena pulun wat keja kaw2nye. So, selamat maju jaya dan selamat bekerja di tempat baru.

**Saya doakan semoga cik Taty sentiasa sukses, berjaya, cemerlang, makin kaya, makin comey, dan yg paling penting cepat kurus.


Tima kaseh bebanyak sbb sudi mendoakan aku. Hihiii..

22/01/2013

Segmen : Jadikan Follower Overload.

http://3.bp.blogspot.com/-l16xJ-S_1Sk/UPyMb9JYKxI/AAAAAAAACEw/aMbYM2uYWfY/s1600/banner.PNG
Link Blog


1st time join segmen2 ni.. Xpenah2 kut.. hehe.. Salu bukak blog org ni tgk mcm2 je segmen yg dia join.. hihi... pastu tetiba rasa mcm nak join jgk.. huhu..



Ok, suda follow blog tuan punya segmen, dan ofkoz jgk dah join segmen. Hihi.. So due date segmen ni 21 Feb 2013. So kpd semua, selamat mengjoinkn diri korang!!! ^_^




21/01/2013

Kekasih Hati

Aku nak kenalkan dengan kekasih hati aku yang baru. Dulu lost contact. Ha'ah, lost contact la sgt kann.. Kekasih hati la jgk sgt kan.. hahahahaa.... mau tergelak je aku rasa.. Tapi takpa, disebabkan aku perlu menghabiskn cerita, dan melengkapkan tanda tanya, aku akan bagitau jgk nti. Mintak bersabar byk.. salu org ckp sabar sikit kan, aku nak sbr byk.. ape brg sikit2.. hehe..


Dulu tak pnh knl pun. Mmg lgsung tak knl la.. Tpi entah camne bole terjumpa aritu. Dengan itu, secara rasminya, aku nak memperkenalkan...


jeng..









 jeng..







jeng..









jeng..









Memperkenalkan, ni boyfren baru. Nama dia Keifli. Bin apa aku pun tak tau la.. Dulu dia ni pnh masuk rancangan realiti Akademi Fantasia musim ke4 kalu tak silap. Semusim ngan Mawi, Felix ngan Marsha suma tula..Kitorang terserempak kat kenduri kawen masa ni. Aku je yg excited jumpa ngan dia. Dia bese2 je kut eyk.. hehe... Pegi kenduri ni ahad awal bulan aritu. Kira gambar ni masih baru lg la. Fresh gitu..


Baru je lepas jumpa ngan Adi Putra beberapa minggu lepas, terjumpa plak ngan kekasih hati ni. Hahahaaa... Terpaksa curang.. huahuahuaa...


Ok, back to normal. Hehehe... ni Keifli. Korang knl kan.. Bkn kekasih hati aku pun. Hahahahaaa... harap jgn slh faham, dan jgn ada gossip girls. Hehehe... Tapi kan, sedondon plak baju kitorang kan... Pink gituuu.. Aku ada aplod msuk IG ngan FB gambar ni. Kemaen ramai yg komen.. Hahahaha... Ngan Man pun aku takde gambar mcm ni tau.. Hehee.. 


Ok la, lepas ni aku akan mengejar artis2 utk amik gambar brsama.. Huahuahua.. :-P

14/01/2013

Part Time.

Sebenarnya dah lama dah teringin nak buat keja part time ni. Masa aku dok Selayang lg dh timbul idea tu disebabkn aku yg salu dok umah je tiap wikend, dan sentiasa keseorangan. Hehehe.. Penah jgk la tnya ngan Abg Zul, kut2 dia nak pki pekerja kan, mn tau Shell dia ada kosong, bole gak wat part time, tp dia takmo. Dia tak kasi. Kedekut betol. Hahahahaa.. Abg Zul tu owner rumah sewa lama aku. Yg aku duduk Selayang dulu kan, umah dia la yg aku sewa tu. Aku pnh cita psl Abg Zul dlu kat sini kalu tak silap. Psl kitorang mkn mi udang.


So, berbalik psl part time tu kan. Minggu lepas aku ngan Kak Abby ada la pi try tnya kt 2,3 kedai ni. Kut2 ada nak pki staf part time kan. Dok tnya2,suma pun suh isi borang je dulu. Tnya kat Ayamas, 7E, Farmasi, last skali kt kedai cermin mata. Kat situ je kami terus kena interview. Perrgghhh.., walaupun cuma sekadar interview utk part time, tetap terasa nerves mcm interview ngan SPA. Hahahahaaa... Lama pulak tu akak tu dok interview. Soal punya soal, dia ckp nak bwk ke meeting dulu, nak bincang suma bagai. Ada pape kang dia kol. Smpi ke hari ni tak kol ape pun.


Pastu hari sabtu lepas dpt kol pulak dr Manager 7E. Masa dia kol tu aku kat dapur tgh msk. Nak buat spaghetti. Dah tersuka ngan spaghetti plak aku ni.. kihkihkih... Memula kan manager 7e tu kol Kak Abby dulu. Pastu baru kol aku. Dia kol tu dlm jam 11lebih gitu. Suh dtg skang kunun nak interview le kan. Tp kitorang bg alasan nak dtg pukul 2pm sbb masa tu tak sempat la. Mn nak mkn lg kan, lapar kut. So pukul 2 gerak pi 7E. Dok tnya mcm2. Tp lebih santai la. Manager tu pun ok la. Dok tnya itu, tnya ini. Borak2, sembang2.


Mcm ok. Aku pun mmg nak aje. Manager tu pn mcm nak terima. Tapi, bila timbul psl isu KWSP plak, baru kitorang prasan. Encik Manager tu tnya, 'xpe ke korang nak keje part time ni?? sbb nti nk carum KWSP kang jd len plak sbb ada caruman dr majikan lain??'. So aku ngan Kak Abby pun trdiam kejap. Sbb bru kitorang prasan le kan. Sbb tak terfikir pun. Encik Manager tu ckp lg,'kite tak kesah nak ambik awk keja part time kat cni tp tula takut timbul isu len plak'. Pastu aku ada ckp, 'kalu Encik xpyh carum xbole ke??'. Dia ckp tak bole sbb menjadi 1kesalahan bg dia sbb tak carumkn utk pekerja. Aku ngan Kak Abby tak tau nk ckp ape lg dah.


So skang aku ngan Kak Abby mcm tak tau nak buat ape lg dah. Teringin sangat nak buat part time ni. Salah satu sbbnya aku nak isi masa lapang yg sentiasa ada. Tiap wikend aku dok umah je. Takda pi mn, takda wat apa. Blk kampung, dlm setahun sekali je kut. Time raya. Paling byk mungkin 3x setahun. Tau jela, kampung aku jauh nu hah, kat Sarawak. Blk ada sebab la. Takde aku nak blk tetiba. Tiket mhl, cuti pn syg tau.. So, camne nih??


Nak tanya jgk la, btl tak bole eyh kalu ada caruman dr majikan len selain majikan yg sedia ada?? Yela, skang aku keja kerajaan. Sblm ni mmg potong KWSP tiap bln tp aku dh stopkn dh sbb aku pilih pencen. So agak2 kalu aku keja part time lepas ni kan, majikan nak carum utk aku kan, agak2 bole ke tak eyh?? menjadi 1 kesalahan tak?? Agak2 SPRM akan kejar aku tak?? mn tau kena buru kan. Kang tak pasal2 masuk berita TV3. Huahuahuaaaa...

11/01/2013

Sebelum tido layan ni dulu...



Novel ni beli masa kat epot bln lepas. Masa tu aku nk blk Labuan. Kazen aku kawen kan.., Flight 2jam, so beli la novel. Ingat masa tu bole dok baca dlm kpl, tp nan hadoooo...hahahahaaaa...

Bru nak start baca. Novel yg 1 lg dh abis bc dah..


Ok la,korang sambung tdo,aku sambung bc novel aku ni.., Babai, gud nyte. Have a sweet dreamz suma... ^_^

posted from Bloggeroid

Awal tahun 2013 dimulakan dgn jalan2 ke Genting Highland...

Ok, nak aplod gambar lg. Kali ni mmg gambar byk dan aku akan aplod suma kot. Bia nampak mcm byk giler gambar utk entry kali ni.. Hahahahahahaaaa... Lama dah teringin nak pi genting ni. Tp tak penah pun kesampaian. Last2 ahad lepas jgk berjaya aku nek atas sana. Suma pun scara tetiba.


Sebenarnya ari sabtu tu aku dok sorg kat umah. Kak Abby ot, Kak Yun kuar jumpa husband (dia skang PJJ..Perkahwinan Jarak Jauh), Ita ngan kazen2 dia gi Johor. So aku sorang2. Ptg tu Kak Abby blk, dia kemas2 brg. pastu dia tnya aku nak ikut dia ke tak, sbb dia nak tdo umah Kak Farah(officemate dia), so aku pun ok jela. Masa kemas brg tu aku sempat tnya Kak Abby, ada nak pi mana2 tak, dorg ckp nak pi psr mlm je. So aku rasa ok la kut, bole jela pki baju tshirt yg aku pki msa tu gitu. Aku tnya lg, esok plak ada nak pi mn2 tak, Kak Abby ckp takda kut. Aku pun beranggapan, mybe esok trus blk umah la kan. Konfem takda pi mana, so xpyh la bwk baju lawa2. Bese2 sudaaa..


Tp rupanya aku silap. Husband Kak Farah ajak plak pi Genting. Sbb Kak Farah ckp dr umah dia nak ke Genting tu dlm 45minit je. Dekat jek. Aku pun ok je la kan since aku pun tak penah sampai lg kan. Hehehe... Mslhnya aku takda pun bwk baju lawa utk pki jenjalan. Bwk tshirt je pun. Terpaksa la aku jln pki tshirt bodo. Huhuhuuu... xpe, rilek2 sudaaa.... hahahaha...










Dimulakan dgn gambar ini.. masa ni nak nek atas utk naik Genting Skyway.. cahaya matahari menerangi wajah2 kami..

yeay!! kt dlm Skyway

akan bermulalah gambar2 pemandangan dr atas ye.. dr dlm cable car la sng cite.. hihi...

byk je cable car bergerak atas ni.. eyh, cable car ke skyway?? mn 1?? aku konpius..  T_T



Amacam?? rasa gayat tak?? aku?? sikit2 laa.. hehe..



ni husband and wife.. Kak Farah dan Jen..


pokok2 byk.. hutan kan..

tangga ni aku tak tau tangga ape.. mungkin adela kut org2 yg bt jungle tracking lalu le kat tangga ni kan..



ok, kami sama2 SS, (Syok sendiri).. hahaha.. Yela, byk amik gambar sendiri jelaa..

Ok, masa ni dh sampai Genting.  Belakang tu dh nmpak Hotel First World




waahhh.. gomoknyeeeee....

Hotel First World

eyh, sempat pulakkk...

ni suma indoor game.. permainan utk kanak2.. aku pun kanak2 jgk tp tak sesuai dah kut nak men yg gini.. hahahaa...



tgk la, kt Genting pun ade Eiffel Tower woooooo... aku siap ber pis2 lg tu..

kan aku dh ckp, aku simple je. Pki bodo2. Org bodo pun tak pki mcm aku ni.. huahuahuaa.. lantak!!!



Eiffel Tower in da houseeeeee!!!! Tak yah ssh2 nak pi jejauh sampai ke Paris nu, kat Genting pun adoooo..


Marry Brown.. Makanan kat sini mahal giler weh.. Ada skali masa jln2 tu, aku trtgk harga 1 cucuk nuget, alah yg byk jual kt psr mlm tu kn, yg sbatang rm1 tu kan, kat Genting tu rm5 ok.. kenot terima.. nsb bek kat umah sblm jln dh siap melantak nasi grg 3pinggan. Pecaya ke?? silala pecaya.. hahahahahaaaa.. :-P


pacik patung kayuh sampan



sempat masuk dlm Padini



kat ats tu mcm kete2 jgk la.. dia mcm jln2 kasi round2..pastu dpt tgk la dr atas tu..





Eyh, aku berada di New York ka?? hahahahahaaa...





Ripleys Believe It Or Not pun ada... dulu aku suka tgk kt TV...




Genting Casino.. aku tak masuk ye, amik gambar je.. nak masuk?? len kali kut.. hahahahaaaa...

pompuan ni, kitorang tak knl sape dia. Tp, masa Kak Farah amik gambar aku ngan Kak Abby, dia siap tepuk bahu kak farah dan mengofer diri dia utk amik gambar kami. Pastu dia pun nak bergambar ngan kami jgk. Dia siap bg kamera dia kt Jen. Tp aku takda gmbar tu. Kat tab kak Farah ada..

Rumah Salji. Tak masuk pun.. Masa ni rumah salji sdg renovation kalu tak silap. Ada org tu mgkin staf kut, tgh tabur salji.. rasa mcm nak amik salji tu pastu buat ABC... perrrgghhhh....




ok, byk gambar amik sendiri ye. Sila jgn bengang tgk.. hihiii...







dalam karoke.. kemaen jauh kitorang pegi karoke kan... sampai ke Genting ok... gmbar ni aku ada sent kat Man.. stat masa ni la kitorang gaduh. Sampai skang, no calls, no msj.. Sedih tau.. penat aku nangis.. T_T ok, mls nak pikir dah!!!




yah, tempat kami karoke td.. masa nak blk tu, staf tu siap tegur yg suara sedap.. entah sora sape la yg sedap tu.. hehe.. aku?? lyn lagu dangdut jelaaa...kihkihkih...

tu, kapel.. kemaen, dok bercengkerama kat dlm keta naga.. aku?? jadik paparazzi la.. dok snap2 saje..



kuar plak utk tgk2 outdoor game..

Flying Coaster...

Aku ade maen yg ni ok.. kali ni sila pecaya btl2 punya pecaya.. gem laen tak lyn, tetiba dok men yg ni... kemaen berani aku ni tau.. hahahaha...

nah, aku tunjuk tiket. Masa ni tgh beratur tggu giliran nak naek.

Flying Coaster ni, kene naek 4org skali. Kalu ade geng, syok ah, nek skali. Tp mcm aku ni, aku sorg je yg naek. Kak Abby tanak, Kak Farah plak konfem tak bole sbb pregnant, Jen plak, pun takmo.. aku sorg yg beriya2. So aku nek ngan org len. Bdk laki plak tu 2org.. aku sorg pompuan ..Tak psl2, menjerit kemaen kuat sbb benda tu kamaen laju lg weh.. Berkumandanglah suaraku menjerit dgn sekuat2 hati.. hahahahaaaaaa... Masa memula nak jln kan, aku dah terbayangkan cite Final Destination, sape tgk cite tu mgkin tau le kut episod mane yg ade mcm bende ni kan. Yg dorg nek Roler Coaster tu. Lebih kurang gini la. Masa trun tu, menggigil je aku.. sora pun dah tak brape nak ade.. karing tekak, haus ade!!

masuk kat dlm blk, ade plak tarian cina.

Kemaen lawa penari2 dia.. nsb bek putih.. takpe gak pki seksi2 gitu..

jln2 lg nampak ini...


nampak yg sebatang tu?? len kali aku nak try yg tu.. hahahaha....




masa nak blk, tgk awan mendung.. nak ujan..


masa kat sini ujan dah turun.. renyai2..





masa ni ujan dh, tp kitorang tetap gak begambo... gila kan..



Masa nak blk, nak turun blk la kan, pun ramai jgk org beratur. ramai sgt org.. masa pegi pun ramai gak..



masa nak pegi td, kami ber4.. saja tanak share ngan org len.. masa blk, trpksa nek ngan org len.. so bersempit2 la kami ber4.. dah la suma pun bdn sehat2.. hahahahaaa..

masa ni baru lepas ujan, kabus pun sgt tebal..






dpt tgk matahari terbenam




ok, dah nak sampai.. mcm tak puas..













Begitulaaaaa... sangat seronok.  ^_^ Lepas ni aku nak pegi lg. Dh simpan niat, angan2, kene smpan duit jgk. Hihihiii... In Sha Allah, panjang umur, murah rezeki, kita pegi lg ye.. Bila masanya, bila harinya, hanya tunggu dan lihat. ^_^


Tima kaseh kak Farah dan hasbend sbb bwk jln2.. thankz jgk kak Abby sbb ajak tido umah kak Farah 1mlm... ;-*



Penghujung Ramadhan & Cerita Hari Raya 2016 Lagi

Masa dekat2 yg kitorang nak balik kampong tu sempat la aku bukak posa dgn adik2 aku. xde la bukak kt mana pun. Bwk pegi opis aku je..hehe......