19/12/2013

Resdung

Assalamualaikum.


Sapa ada resdung?? aku rasa sume org ade kut kan. Cuma beza teruk @ x je kan. Aku ni salah sorang penghidap resdung tegar yg teruk. Teruk maksud aku, bersin xbenti, hidung gatal, muka pun gatal, kena habuk sikit pun x bole. Tapi takdela sampai nak berjerawat seluruh mka ni. Bab makanan, aku mmg elakkn makan belacan. So sambal2 suma mmg aku langsung tak sentuh kalu bole. Sbb tu kdg ada je yg trkejut kalu aku ckp aku x mkn sambal belacan. Dah kenape nak terkejut kan... xperlu kottt... Kalu kena habuk pun mmg tak tunggu 2 3 saat la, time2 tu jgk terus aku bersin non stop. Siksa tau takkkk.. Aku terdetik nak apdet ni pn sebab aku dr td bersin tak benti. Dan bole dikatakn dlm minggu ni saja takde hari aku x bersin, takde masa aku tak bersin. Paham tak?? Nampak tak kat situ yg mn aku mmg bersin tiap masa.

Aku ada try supplement brand Blackmores, nama Horseradish. Bsr gedabak giler pil tu. Aku kena telan 2biji tiap pagi. Tp tula, bau pil tu busuk yg amat sgt. Ada masanya aku lupa mmg tak mkn la. Bln ni dah masuk botol ke2 aku try. Means dh hmpir 2bln jgkla aku mkn. 1botol tu ada 60biji, so bertahan selama sebulan la kan. Bln lps aku rasa mcm ada ok ckit la. Mcm ada kurang bersin. Tak sama mcm skang ni. Dlm bln ni mcm terok pulak aku rasa. Sbb bersin tak kira masa, dan tempat. Aku sangat berharap supaya ada apa2 yg bole hilangkn resdung aku ni tau. Mcm2 produk aku penah jumpa, tapi takde la nak try pun. Hihiii.. Ada yg suru aku bt operation la, amik injection la, mkn ubat tu, ubat ni, buat tu, buat ni, tp aku tak try. Hahahahaa... jgn nk slhkn aku jgk la. Sbb aku ni jenis mcm tak brani nak try jgk. Ada skali tu aku penah jmpa produk ape tah nama CMC ke kalu tak silap. Yg botol kaler putih penutup mcm pink2. Eyh yeke?? Aku tak tau pa nama full. Tapi lebih kurang mcm tula bunyinya. Ok ke ubat tu?? Ada sapa2 yg penah try??

Dlm bab mkn2 kan, aku kdg kalu sifud2 tu suma aku cuba elakkn. Mcm udang aku mmg tak mkn langsung. Tp tula, kalu oder mkn kat mn2 kedai msti dorg akan masak dan campurkn masakan dgn pes udang kan. So dlm pada aku nak mengelak, tetap trkena jugakkk... Kesimpulannya membuatkn aku rasa nak masak sendiri kat umah. Pastu pi keja tiap hari msk, dan bwk bekal pi opis. So lg selamat makanan aku, sebab aku sendiri masak, dan aku tau kandungan makanan aku tu kan. Heheee.. tapi leceh weiiii.. aku tidak serajin ituuuu....huhu... So skang, kene mkn je pil yg aku mmg tgh mkn skang smpai abis. Nti bln dpn amik plak lg sebotol. Bia cukup 3bulan try.

No comments:

Post a Comment

Hai korang!!! Iye, silekan KOMEN ye.. Komen SiiiiKIT pun jadik laa.. Komen SaaaaTU je pun ok laa..SaaaaaaaaYang korang tauu!!! ^_^

Penghujung Ramadhan & Cerita Hari Raya 2016 Lagi

Masa dekat2 yg kitorang nak balik kampong tu sempat la aku bukak posa dgn adik2 aku. xde la bukak kt mana pun. Bwk pegi opis aku je..hehe......