Posts

Showing posts from December, 2011

Selamat Tinggal 2011, Selamat Berjumpa Di Tahun Baru, 2012!!!

Assalamualaikum korang. 
Selamat tinggal tahun 2011. 
Tahun yang banyak meninggalkan seribu satu kenangan. 
Tahun yang berlalu dengan macam-macam peristiwa dan kejadian. 
Tahun yang merungkai segalanya. 
Tahun yang penuh dengan suka duka, pahit manis liku-liku kehidupan seharian suma orang termasuk aku.
Semoga dengan berlalunya tahun 2011, aku harap bakal mematangkan fikiran kita, termasuk aku dalam membuat sesuatu keputusan. 
Semoga dengan berlalunya tahun 2011 jugak, aku harap bisa mematangkan perangai aku. 
Semoga lagik dengan berlalunya tahun 2011 yang penuh dengan segala kejadian, peristiwa, dan kenangan bisa mendewasakan diri kita suma. 
Yah, selamat tinggal 2011!!!

Selamat datang tahun baru 2012!!!

Tahun baru, azam baru(kunun...), perangai baru(yo la tuuu)... Erk????








Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^










Bapaknya Comey, Maknya Pun Comey Gak, Anak Depa Lagik Comeeeyyyy...!!!

Image
Assalamualaikum korang suma...


Hah, nak tau tak sapa dia yang comey tak abis-abis nih??? Nak tengok tak??? Nak tau tak?? tanak...?? aaarrgghhhh, tak kesah, pedulik la korang!!! huahuahua....


Ni ha, budak Aniq ni.. nak tengok gambar dia tak.. ok gi turun bawah..
















turun la bawah lagik..




























kat bawah laaahh...




















jeng,jeng,jeng.......
































































































Adek Bongsuku dapat 8A dlm PMR!!!

Assalamualaikum korang suma...


Seperti yang kita suma dah sedia maklum, keputusan PMR dah lama kuar kan. Ramai pelajar yang dapat result gempak berabis. Besela, budak skang suma pandai-pandai. Celik IT yooo. Zaman aku dulu pun takdela result gempak cam dorang punya tu. Sebab kitorang dulu pun xdela pandai cam budak skang. Akula itu budak yang tak brapa nak pandai itu..huurmmmm..T_T.. huhuuuu..


Tapi kalu nak dibandingkan aku dengan 3 orang lagi adek yang ada, memang sure aku yang kalah. Dorang ber3 ni bole la dikatakan geliga jugak otak. Kalu tak, idak le adek bongsu aku tu bole dapat 8A dalam PMR nya taun ni. Yah, TAHNIAH le Hamirul Hasbi. Ko memang pandai le dek. Tak sia-sia masok skolah Sains. Heheheee...


Kakak yang sulong plan nak belikan dia NOTEBOOK. Aku pulak??? tak tau lagi ni korang.. Hagak-hagak la kan, apa patut aku bagi??? Petang semalam adek bongsu aku tu kol la. Kunun nak tagih adiah. Macam-macam dia mintak tau. Mula tu cakap nak PS2, sebab PS2 yang dulu yang abg kitorang…

Aku Dah Sign SBPA..Korang plak apa cer???

Assalamualaikum korang...


Minggu lepas aku dok sokseksoksek pasal SBPA tu kan.. kat sini klu tak silap aku. SBPA, Skim Baru Perkhidmatan Awam. Yang aritu salah pulak nama penuh aku letak. Hihihiii.. Yela, ramai kan yang tak brapa nak berkenan dengan apa yang telah dilakukan oleh SBPA ni. Aku malas dah nak terangkan. Huhuuu..


Tadi aku dah naik pi kat admin, baca suma apa yang patut sebab nak sain SBPA tu la. Pasal kenaikan gaji tu yang utama nak kena tau. Pasal bila ko nak pencen pun kena tau jugak. Kot ye ko nak pencen sok lusa sampai umo 60 taun, ko jaga la kesihatan fizikal,mental serta zahir dan batin tu leklok mulai skang. Huahuahuaaa..


Overal, aku puas ati la jugak dengan apa yang aku dah tengok sendiri dengan mata kepalaku ini. Dah sain suma. Malas nak peningkan kapla hotak piker banyak-banyak. Suda sain, kira setel la tu kan. Hehehe..















Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^







Kerja Oh Kerja...

Assalamualaikum korang..


Hai suma, selamat ari jumaat. Arini dah ari jumat, tak sangka kan cepat betol masa berlalu. Seingat aku baru je ari isnin aritu aku datang opis, tuptup arini dah ari jumat. Minggu depan dah nak taun baru. Awal bulan depan pulak aku balik kampung. Yeeeaaayyyy.... balik miri lagik!! Rindu ngan mak,bapak,adek2,kakakku,ngan anak2 buah tersayang, iqa ngan afiq. Tak sabar!!! ^_^


Pagi tadi ada perhimpunan bulanan opis. Diteruskan dengan taklimat mengenai SBPA. Yah, yang orang dok kecoh pasal benda tu skang kan. Skim Berkhidmat Perkhidmatan Awam, tu nama panjangnya untuk SBPA. Ekceli banyak hal lagi tentang SBPA tu yang aku tak bapa nak paham sangat. Entah.. Runsing tau.. @_@. Berpinar-pinar dah mata ni haa...


Pasal kenaikan gaji la, pasal persaraan la, pasal perkhidmatan la. Suma la ada, macam-macam benda. Banyak sangat dah. Ada pulak borang yang nak kena sign sebelom 30haribulan ni. Tapi borang tu tak dapat-dapat pun lagi. Bos dah sebok tanya kat aku pasal borang tu…

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Abangku!!!

Assalamualaikum korang...


Hai sumanya, sehat tak?? lama tak apdet blog.. Asek bukak blog orang len jek, baca entry orang jek.. hihiii.. Naseb bek best!! Tak busan.. huhuuu..


Oh iye, straight to da point jela eyk.. Aku bukan apa, juz nak wish HAPPY BELATED BEFDAY for my only one BROTHER. Yah, satu2nya abang yang aku ada. Hehehe... Yela, aku ada 2 kakak, sorang adek pompuan, 2 adek laki, sorang abang. Yihaaaa.. So, agak-agak korang bapa suma adekbradek aku?? hehe...


Ekceli 20/12 aritu lagi befday abangku ni. Tapi tak sempat nak wish. Well, Ridwan B. Hasbi, selamat hari lahir yah. Semoga menjadik anak yang berguna kepada mak ngan bapak, jadik abang yang terbaik kepada kitorang adek-adekmu, jadik adek yang terbaek jugak kepada kakak-kakakmu. Yeah, Happy Birthday Bro!!















Ok,  tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^








Petang Hari Dok Pekena Mi Udang Mak Jah..Terbaeeeeeekkkkk...

Assalamualaikum korang...


Hai suma.. selamat malam. Dah tido belom?? kalu belom, teruskan bacaan anda.. Heheee.. Dari petang tadi lagi aku mo apdet blog ni tapi aku taktau mo cita pasal apa. Tapi petang tadi lepas je balik dari makan mi udang Mak Jah tu terus terasa bersemangat nak apdet. Bersemangat nak apdet blog sebab baru ada cita. Cita apa??? hah, opkoz la nak cita alkisah makan mi udang petang tadi.. Yuhuuuu...


Ok, dengan ini aku menceritakan ye. Kisahnye gini.. Petang tadi abg zul datang umah gi amik duit sewa umah, sekaligus tengok kipas yang dah lama buat hal tula. Tapi alhamdulillah, kitorang dah beli kipas siling baru. Potong dari duit sewa.. So harapnye kipas siling yang baru ni jangan la pulak mo buat hal sama seperti kipas siling yang dah lama tu ye.. hehe..


Berbalik pasal abg zul tadi. Tuan umah yang sangat sporting. Aku rasa susah kut nak jumpa tuan umah yang macam tu. Hehehe.. Abg zul, dia dah kawen. Istri sorang, setakat nila. Alhamdulillah. Huahuahua... Anak pula…

Dinner samadengan makanmakan!!!

Assalamualaikum korang...


Selamat tengahari Jumaat. Dah lunch belom?? makan apa tadi? Yang lelaki tu, dah pi semayang jumat ke belom tadi? Jan cuba-cuba nak ponteng pulaks yeee... Kalu orang pompuan macam aku ni takpe, ada hari-hari tertentu dapat cuti sebab ABC. Tau tak ABC tu mende?? ABC tu maksudnye 'Allah Bagi Cuti'. Hihiiiii.. Aku tau perkataan tu pun dari adek pompuanku yang sekolah kat SMK Agama Miri nun.. So lepasni kalu ada sesapa tanya jawab je ABC, tu pun kalu korang memang betul-betul cuti ye.. hehe..


Aku nak cita pasal malam tadi. Aku gi temankan Zairul gi dinner kat Taman Perdana. Ape tah nama tempat tu aku lupa tapi yang pasti memang kat kawasan Taman Tasik Perdana tula. Eyh, yeke??? ntaaaaahhh... huhuuu.. Petang semalam balik keja je terus pi kat situ. Dengan baju kejanya, serabai semacam je, gembel jela aku masuk kat tempat tu. Dah Zairul cakap ikut je, sebab ada makan-makan, ade lucky draw tapi kami memang tak berapa nak lucky le malam tadi sebab sejibik luck…

Opis Terbako..Tapi Bukan kami yang membakonyeee...

Assalamualaikum korang...


Hai sumanya.. Selamat pagi.. Dah sarapan belom??? Aku dah, tadi makan nasi goreng berlaukkan 2bijik bergedil.. Alhamdulillah, kenyang sampai ke tengahari. InsyaAllah.. Heheee.. Hah..tengok tajuk tu, macam saspen semacam je kan.. Ok la tu saspen semacam je, jangan 2, 3 macam sudaaaa... Hahahahahaa..


Ok, straight to da point. Iye memang betol, petang semalam dalam pukul 3lebih gitu ada berlaku kebakaran kecil dalam opis kitorang. Litar pintas yang terbakar. Ada kuar api jugak la.. Bau hangit pun semacam aje. Memula tu aku nak masuk surau, nak semayang zuhur pastu Kak Zura tegur dia kata macam ada bau hangit. Time aku tengah solat tu memang bau hangit semakin kuat. Kuar je dari surau tengok dorang suma dah kumpul kat bahagian depan. Memang panik sebab dah nampak ada api. Saspen kauuuu.. Last-last2, ramaila org datang. Org2 PNB dah mai pi bahagian kitorang. Dorang amik keputusan mo siasat apa sebenarnya punca sehingga bole menyebabkan berlakunya kebakaran pada li…

Pilih Kasih Audition.

Assalamualaikum korang...


Hai sumanya, sehat tak?? arap sehat lah ye.. Luka di tangan ngan kakiku ni dah nak sembuh. Sekadar luka kecil je akibat cubaan membunuh diri. Hahahahaahh.. Bukan la, kan aku dah cita kat SINI. Heheee... Jangan pulak korang ingat yang aku betol-betol nak bunuh diri ye. Teda2 la bah... Teda makna jugak mo bunuh diri ni, mo masuk Neraka bah silahkan. Huhuhu...


Ok, korang suma mesti dah tau kan pasal Pilih Kasih yang aritu tengah bizi wat audisyen kat serata pelusuk malaysia. Heheee.. Rancangan ni pun aku rasa start taun depan kut baru dorang akan mula siarkan live di TV2. Alaaahhhh,, yang pasal abg Rosyam Nor cari bakat pelakon tu bah.. hehe.. Cakap pasal audisyen PK ni, ekceli aku dah pegi jugak dah Ahad lepas. Ahad lepas, bertempat di KL Sentral, lokasi terakhir, hari terakhir dorang wat ujibakat PK ni. Klu ikutkan hati dan minat yang mendalam terhadap bidang lakonan ni, ari sabtu tu lagi aku dah mo pegi, tapi bila difikirkan yang aku tade geng nak menemankan,…

Luka-luka yang kurasakan...huhu...

Assalamualaikum korang...


Hai sumanya.. sehat tak?? Aku, ok2 aja. Tau tak, Jumat lepas adalah hari yang agak malang tapi tidak berbau bagi aku. Eksiden kat opis. Huhuhu...eksiden yang camna tu?? takde la teruk sangat pun, cuma terkena kaca meja je. Tangan ngan kaki terhiris ngan serpihan kaca. Sakit tu memang sakit, darah pun kluar bole tahan. Tapi takdela sampai berlumuran pun darah tu kat tangan ku. Dahla tengah sakit gigi ni, terasa ngilu semacam je tauu..


Ok, alkisah pasal kena kaca tu td.. Aku sendiri pun tak pasti camna bole jadik. Tapi mungkin memang dah ditakdirkan kut kaca tu memang dah sampai ajal, dan aku pulak yang menjadi mangsa keadaan . Heheeee... Kecederaan takdela terok mana pun. Sekadar tercalar cikit ja.. huhu..


Tapi skang luka kat tangan ni rasa gatal-gatal. Orang cakap kunun luka ni dah baik kunun.. Yeke?? gatal ni wei, rasa nak garu je kuat-kuat. Garu kang len plak jadiknya.. Huhu.. sabo jelaaaaa...














Ok, tima kaseh sudi baca!! Sayang korang!! ^_^






OMBAK RINDU.

Assalamualaikum korang...


Hai sumanya, sehat tak?? jangan sakit-sakit ye, kene sehat-sehat bia cergas cket. Aku je ni yang macam nak kene saket gigi. Iyela sebab skang aku rasa gigi geraham kat bawah belah kanan sangat ngilu. Sakit weeeiiiii... Kalu minum air terasa sangat ngilu dia. Kalu aku amik air semayang pun, nk berkumur-kumur tu memang terasa giler kesakitan + kengiluan kat gigi aku ni. Terpaksa aku berkumur kat belah kiri.. Haahahaahhh... Orang cakap, sakit gigi ni sakit yang paling sakit. Aduuuhhhh.. sakit yang sakit camna tu, aku pun taktau la. Siyesli, aku sendiri memang tak penah kene serang lagi ngan sakit gigi ni. Salu terasa cuma ngilu-ngilu cam skang ni jela. Parah weyh kalu kene sakit gigi ni. Kang tak pasal-pasal ada jugak aku amik mc ni karang. hehe..


Ok la, berbalik pada tajuk entry aku kali ni, pasal Ombak Rindu. Aku sure korang suma pun dah tau pasal Ombak Rindu ni kan. Filem ni tengah hangat diperkatakan skang ni. Novel die pun orang dah dok bizi mencari nak b…

Corat-coret Disember.

Assalamulaikum korang...


Hai sumanya readers..(mcm ramai je readers..hahahaaahhh)... Ok, sehat tak sume?? Aku, alhamdulillah..sihat walafiat setakat ni. Cuma terganggu ckit dengan batuk secara tiba2 akibat TERmakan buah rambutan.. Huahuahua... Yela, aku dah cube elakkan diri supaya tidak terjerumus dengan kakak-kakak di opis daripada makan rambutan tapi tak berdaya jugak aku tau.. Aku jamah jugakla barang sejibik dua tiga bijik... Tapi akibat tidak mendengar kata hati dan akal fikiran, ginila jadiknya. Batuk sampai tak hengat.. Sakit tekak aku dibuatnya gara2 batuk ni tau... Nyesal aku makan..huh!!!


Tapi tidak mengapa la, batuk je pun... Jauh lagi dari perot... heheee... Oh ye, sekarang ni dah masuk bulan Disember kan.. Bulan November dan bulan2 yang lepas dah berlalu pun sumanya. Berlalu dengan sejuta kejadian, seribu kenangan, yang penuh dengan perasan sukaduka. Bulan Disember ni pun sememangnya bakal menambahkan lagi tiap semuanya. Bila tiba masuk je ke bulan Disember ni kan, berma…