Salam Aidil Adha. #rayahaji2014

Aku rasa kali ni dah masuk kali ke5 aku sambut raya haji kat KL. X penah balik Miri lg pun. Adela skali tu je balik Miri tu pun masa memula keja dulu, tahun 2009. Lps tu x penah dah. Eh tapi raya puasa setakat ni tetiap tahun aku balik. Xpenah lagi raya kat KL. Gila nak raya sini walaupun ada sedara mara. Tetap tak sama dengan adik beradik dan mak bapak tau. Feel dia tu lain sangat. 2tahun lepas kut aku sambut raya haji kat Klang. Ke tahun bila tah tak ingat dah. Tp mmg time tu aku blk Klang la, umah nenek aku. Masa tu sepupu aku ade gak. Pagi tu pegi semayang raya kat masjid depan umah nenek. Tetiba aku bole rasa sebak giler. Kemaen tahan airmata tanak bagi keluar. Hahahaaa... balik dari semayang tu aku kol mak aku, terus nangis. Tapi cover2 la. hahahaa...


Kali ni pun sama gak. Blk Klang, sambut raya umah nenek. Tapi sbb kali ni adek aku ada skali, so ok sikit la. Ade gak adek beradik kan. Adek bongsu aku la. Yg pompuan tu kat Kelantan. Dia tak dtg Kl lg. Hari jumaat adek aku yg laki tu ckp dorang dah bole keluar, so aku tggu dia kat tmpat bese, then balik umah aku sama2. Plannya nak gerak blk Klang hari sabtu, tp adek aku ckp dia nak cari baju la, nak cari itu ini lg so meh la kita bejalan dulu cari segala keperluan yang dia perlukan itu. Bejalan la pegi NU Sentral. Shopping mall yg bru bukak dekat KL sntral tu kan. Byk kedai aku bwk masuk tunjuk suma baju2, tp kbanyakannya dia ckp bkn taste dia. Ok la, xpela. Last2 masuk Uniqlo brkenan kat 1 baju. So beli. Lps tu ke Sogo kita. Plannya lg nk bjalan ke pasar malam jln TAR. Msti meriah kan. Hari sabtu plak tuh. Tapi ujan la plak..So masuk sogo jela sbb dia nak beli dompet. Balik tu singgah Pertama Complex sbb dia nak tukar simkad baru, then nak trus potong. Tapi Celcom kt Pertama tu plak tade stok simkad Sabah Sarawak. Ok la, xpe. Then naik tingkat atas dia beli suar jeans plak sbb suar yg dia pkai skang dah longgar. Kemaen adek aku skang dah kurus gara2 kena training kaw2. Yela, dah masuk tentera kan,macam2 latihannya.




Selfie dgn adek bongsu yg skang ni dah kemaen tingginye.Masa ni kitorang jumpa minggu2 lepas kut. Hari ahad. Dia ckp dorang boleh outing, so dia nak keluar nak cari kemeja. Ok, jom. Jumpa kat sogo. Tym ni dorang dah tak pakai kemeja putih dah, dah dpt baju baru. Serupa kemeja staf MARA plak.


Lapar katenyeee..tengahari panas2 nak makan ABC.So jom ke fudkot sogo jela. Belikan ABC special.


Yg tu kawan dia. Budak Sabah+Kelantan. Tp cakap more to sabahan la.Heheee...Katenye xreti sgt nak slank kelate.Bapak dia ore kelate.


yg ni gambar sabtu lepas kemaren masa kitorang nak keluar tula. Selfie dulu ok.


Ok mir,jom selfie cepat!!!


Masa ni kat NU Sentral dah.Masuk FOS.Dia nak cari baju kan. So aku suh pegi try je. Aku sent gambar ni kat dlm grup wasap kitorang beradik. Pastu adek lelaki  aku yg sorang tu ckp mcm baju bangla. Hahahahaaa....Tp dia x amik pun la. Sbb dia ni pn ckp mcm baju pompuan.


Ok, kakak nak mirror selfie smentara tggu adek bujang test2 baju.Hoiiii pipi tuuuuu...tak bole tembam lg ke???


Last skali masuk Uniqlo.Aku suh dia try baju ni.Dia nak amik kaler ni. Tp aku ckp cer amik kaler len kan.Kalu ikutkan aku nak suh dia amik kaler turquoise..Kemaen lighting dlm fitting room ni.Trus bercahaya giler muka adek aku.Hehehee...


kakak menunggu lagi..so kakak mesti mirror selfie..




tengok, betapa melonjongnya adek aku yg sorang niiii...


lastly dia brkenan nak amik kaler ni.Ok,ikutkan aje.





Petang tu kan ujan, lebat gak la. Adek aku cakap nak makan sate. Kebetulan kat sebelah Medan Mara, ade je sate kajang. So meh la bwk dia makan sate. Aku plak puasa sabtu tu. So hanya mampu melihat jelaaaa... tapi xpe, sbb dah bungkus sate ikan 10cucuk. Hahahaaaaa...



Dia ckp sedap la, mantap la,kuah kacang dia sedap la.Eh, mcm2.Tau la aku posa kan. Saboooooo jela.


10sate ayam,10sate perut. Dia nak sate daging.Tapi aku tak suh makan sate daging sbb nti skt kepala.Hahahaha...saiko btl aku ni. Aku yg tak mkn sate daging,dgn adek aku skali aku libatkan jgn mkn.Heheee...






Lepas dia makan kitorang balik. Aku dah penat sangat. Petang tu ujan renyai lagi. Dah nak pukul 7pm masa tu. Nak dekat smpai umah sempat bungkus milo ais. Ngam2 sampai umah azan maghrib. Bagus sangat. So meh bukak posa, kita makan sate ikan. Peerrrgggghhhh...bila ingat balik, bikin lapar jadinya. Sebelum masuk Pertama kan kitorang singgah sogo. Pegi belikan dia dompet. Lepastu turun bwh beli karipap. Beli 7bijik ok. Masa bukak posa tu aku makan sebijik setengah je. Yg stengah lg adek aku mkn la. Pastu dia mkn lg 3bjik. Ada lg balance 2bijik. Bg dkt bdk umah suh abiskan. Ok, tade pembaziran amalam syaitan berlaku..hehehe... Abis licin sumanya.Bagus.
 
 
 
 
Esoknya misi ke Klang plak. Bwk adek aku pegi sna. Jmpa dgn sedara kt sana.


Dah siap,jom gerak. Sbelum tu, kita selfie dulu!!!Kemaen purple.Samela kiteeeee...hihiiii..... ^_^


Masa ni kat Kl sntral dah.Tgh tggu KTM smbil tggu kwn aku dgn kwn dia.


Ini kwn aku.Kami sebaya.Tarikh lahir pn sama.Adek bongsu kitorang pun sebaya.So mmg bwk adek aku jmpa dgn adek dia jgk la.

Dah sampai umah nenek. Ni adek sepupu aku.Firash.Kemaen pakai baju raya kaler ijau lg.


Kelaparan masa ni. Tak mkn lagi. Mmg nak burasak je.Tade lain.


adek sepupu aku jgk.


adek sepupu aku lagi, Nurul.





Masa ni aku pegi 3rumah je. Lps umah nenek aku, aku bwk adek aku pegi jmpa kwn2 dia yg kbetulan ada kt ctu. Lps tu pegi umah kakak sepupu man, kak su. Kemaen dorang ckp aku dah tanak dtg sbb dah putus dgn man.Heehee...Aku tunjuk adek aku, aku ckp aku bwk boyfren baru.Hahahaa...Yela, kalau org tak tau tu adek aku mesti ckp tu bf aku. Sbb kwn aku pya kwn td tu pun ingtkan dia bf aku.Hhehee...I suke je....hahahaaaa....



Seharian bejalan. Kalau aku sorang mungkin aku stay la kut umah nenek aku tido sana. Tp xbole sbb adek aku nak kena blk U esoknya. So mlm tu jgk gerak blk KL. 10.15PM smpai umah. Pegi berayanya 3umah je pun, tp dah serupa round 1kampung kan. Ni kalau kt kampong beraya mesti lg best. Takpe,itu next yer. InsyaAllah... Smpai umah kita makan lg. Nenek aku ade bungkuskan burasak,ngan lauk ayam dgn kuih raya ckit. So kita makan lagi. Kuih tu bg adek aku bwk blk.



kakak aku sent gambar ni dlm wasap kami beradek. Kakak aku no2.Dia sorang jela kat miri stay dgn mak ngan bapak. Kitorang beradek lain suma jejauh. Dia buat kek lapis. Kemaen lighting.Memancar-mancar cahaya. Tgk dr jauh gini tetiba rasa mcm sedapnyaaaa...cer kalau ade depan mata, xdenye nak gitu. Aku suke tgk je. Nak makannya tak brapa sgt la sbb aku bkn penggemar kek.




 


Ni gambo semalam. Kemaen lunch macam ni.. Potong pear sebijik, wat roti bakar sikit, then bancuh milo kosong. Peerrghhhh...sesambil tgk cita korea. Eh layaaaannnn...hehee...Saje test pki flash sbb gelap masa ni.






 


Dan hari ini, aku Berjaya datang opis keja mcm besa. Hahahaaa...Eh, ok, selamat hari raya sumeeeee..Tahun depan raya2 balik kampong!!!!  ^_^





Comments

  1. as salam lamanya tak singgah blog taty ni.. pjg taty cite pasal beraya haji kat sini ye.. kte bce dr mule smpi abes taw... t len kali kalau dtg klang.. bole la jmpe.. ehee.. jom singgah blog kte.. dah hapdate ngee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslam..hai awakkk..tengkyu sudi baca..hehe..InsyaAllah,bole je jmpa pun..hehe..ok,dah singgah dahhh... ^_^

      Delete

Post a Comment

Hai korang!!! Iye, silekan KOMEN ye.. Komen SiiiiKIT pun jadik laa.. Komen SaaaaTU je pun ok laa..SaaaaaaaaYang korang tauu!!! ^_^

Popular posts from this blog

JALAN-JALAN KE PADANG BESAR

PENGALAMAN MENAIKI PENERBANGAN RAYANI AIR

Warded.